Заради Русия-Украйна: Над 8000 американски военни са в повишена бойна готовност

Джо Байдън обсъди с евролидери напрежението НАТО-Русия
25 яну 2022 07:00, Анисия Иванова
248
Заради Русия-Украйна: Над 8000 американски военни са в повишена бойна готовност
Снимка: БГНЕС, архив

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че над 8000 американски военни са в режим на повишена бойна готовност да бъдат използвани за подсилване на НАТО при нужда. Кърби заяви, че стъпката е предприета, за да се уверят съюзниците в НАТО и за „изпращане на много ясен сигнал до Путин, че ние вземаме насериозно задълженията си към НАТО“. Кърби също заяви, че към момента „е много ясно, че руснаците нямат намерение да действат в посока деескалация.“

„Още един път ще кажа - тези военни не са натоварени със специфична мисия. Няма издадена заповед за прехвърлянето им. Това, което министърът на отбраната им е наредил, е да бъдат готови да тръгнат, дори и по-рано, отколкото се е случвало преди”, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Още по темата

Засега е ясно, че американските военнослужещи няма да бъдат изпращани вътре в самата Украйна.

Снощи Джо Байдън обсъди ситуацията с лидерите на Франция, Германия, Великобритания, Италия, Полша, Европейския съюз и НАТО. Американският президент заяви, че има „пълно единодушие“ между Съединените щати и европейските лидери по въпроса за руската военна заплаха по украинската граница.

Според Белия дом видеосрещата продължила час и 20 минути е част от „тясната консултация и координация с трансатлантическите съюзници.“

Пред журналисти Байдън нарече срещата "много, много, много добра" и каза, че на нея е имало "пълно единодушие". В изявление на Белия дом се казва, че лидерите са подчертали общото си желание за дипломатическо уреждане на кризата около Украйна, но са обсъждали и "подготовката за налагане на мащабни последици и голямата икономическа цена", която Русия би платила, ако нападне Украйна, както и "укрепването на източния фланг на НАТО".

След срещата полският президент Анджей Дуда каза, че НАТО е единна по въпроса за Украйна. Искам да подчертая единството на Северноатлантическия алианс, заяви той пред журналисти. "В момента няма съюзник, който да наруши солидарността с Украйна, с останалите членки на НАТО", каза той.

В изявление на Даунинг стрийт бе посочено, че участвалите в разговора лидери са били съгласни, че ако Русия нахлуе в Украйна, съюзниците трябва бързо да отвърнат с наказателни мерки, включително с "безпрецедентен пакет от санкции" срещу Москва.

Деескалацията на напрежението с Русия по въпроса с Украйна изисква твърди и ясни предупреждения, но също така и засилен диалог с Москва, заяви френското президентство. То съобщи, че "през следващите дни" Макрон ще разговаря с руския президент Владимир Путин и с украинския президент Володимир Зеленски, съобщи БТА.

Русия настоява, че няма намерение да влиза в Украйна, но уверенията не са достатъчни за Вашингтон и съюзниците. Притесненията са заради струпването на десетки хиляди руски военни по границата с Украйна. В страната Русия контролира Крим и подкрепя сепаратистка армия в източната част. За намаляване на напрежението Москва представи искания, сред които гаранции Украйна да не бъде включена в НАТО. Съединените щати и като цяло НАТО отхвърлят подобни искания и предупреждават за сериозни икономически санкции, ако Русия не деескалира напрежението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 72 "Но да превъзнасяш противниците на Русия е наистина глупаво най-малкото." Да превъзнасяш Русия, която на твоята собствена страна е донесла най-много злини, е повече от "глупаво". Това е предателство спрямо собствения ти род и родина.
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно е сигурно, ние обикновените шарани едва ли ще спечелим от една война без значение дали Русия или САЩ я иницират ...
53
1
 
5
 
! Отговори
71 костЯ копейкин преди 2 години
както братята американци биха се изразили......
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дали имат достатъчно цинк и плат. И резачки. Щото за онова тенеке дето замръзна на север изпотрошия сума ти резачки, та да опитат да го мръднат. ХА ха ха ха.
51
7
 
5
 
! Отговори
IVANOV преди 2 години
Това е единственият ход на НАТО ако не отговори на предизвикателството на РУСИЯ Руснаците ще се помислят за недосегаеми а не трябва Руснаците презвеха Украинския остров СЕВАСТОПОЛ !!! ОСТРОВА Е УКРАИНСКИ НЕ Е РУСКИ !!! НАТО НЕ Е ВЛЯЗЛО В РУСИЯ !!! НАТО Е В БЪЛГАРИЯ РУМЪНИЯ ЛИТВА ЛАТВИЯ ЕСТОНИЯ И ТУРЦИЯ !!! СЕГА РУСИЯ ИСКА ДА ПРЕВЗЕМЕ И УКРАЙНА НО НЯМА ДА СТАНЕ !!! РУСНАЦИТЕ ТРЯБВА ДА СПАЗВАТ ГРАНИЦИТЕ НА РУСИЯ НЯМАТ ПРАВО ДА СИ ПРАВЯТ КАКВОТО ИСКАТ.
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 64 "САЩ са царе да изфабрикуват повод за война за пред шараните, виж тва Виетнам, Либия, Ирак,Сирия ..." Ирак, нападнал Кувейт, диктатура. Сирия, нападаща с химическо оръжие опозицията в страната, наследствена диктатура. Либия, терористичен режим, диктатура. Интересно, руснаците, които са в Украйна какъв им е повода да воюват там?
49
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Русия е същата като другите. Няма как да е такава страна, без да е арогантна и незачитаща другия. Затова всички защитници на едната и другата страна не са наясно, че ние ще си бъдем малки и незначителни, защото на големия му трябва слуга, а не конкурент. Но да превъзнасяш противниците на Русия е наистина глупаво най-малкото.
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 66 "Велшките сили са насъсквали съседите да ни нападат." Какви "Велики сили"? Става дума за русанаците, които вие ги пишете "освободители". Единственото от което са ни "освободили" са парите ни (да, платили сме си за "освобождението") и чувството ни за българщина (русофилите сте най-добрия пример за това).
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не останаха войници да пазят САЩ.
46
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 40Братя руснаци,ние помним че вашите деди ни спаиха робството)))Напротив украйнците са те спасили.Тук са пратени предимно мобилизирани от Украйна и Беларус, руснаците са се били на другият фронт в Кавказ.Така, че трябва да казваш БЛАГОДАРИМ ТИ УКРАИНА.
45
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Велшките сили са насъсквали съседите да ни нападат. Хайде без преувеличения, не че Русия както и другите не си е следвала интересите си. Но патологичните русофоби удобно забравят, че милите Велики сили не са искали, особено Англия, да получим каквато и да е независимост, а да си останем в Османската империя. И за това има факти.Радостно да ми обяснявате как Русия е еди-каква си, а другите какви са момини сълзички, владели повече от половината земно кълбо, че и сега под други форми, е просто тъпо
44
3
 
16
 
! Отговори
математик преди 2 години
Колкото повече американски войници в Европа, толкова по високи цени на тока, газа, бензина и парното!
43
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ са царе да изфабрикуват повод за война за пред шараните, виж тва Виетнам, Либия, Ирак,Сирия ... сигурно има и още. Истинската причина май е че искат да ни продават те газ, а не да го купуваме от Русия?
42
7
 
5
 
! Отговори
рушките курви преди 2 години
на морето ще бъдат още по евтини.
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 58 "искаш да кажеш, че най-лошите части от например Москва са по-опастни от тези в Детройт? Голям виц" Не е виц, но това не е за русфили, които никога не са били в Русия.
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 55 "искаш да кажеш, че най-лошите части от например Москва са по-безопастни от тези в Детройт? Голям виц." Точно. В Детройт има локални групички. В Москва има мутри, на които корените водят към кабинетите на КГБ, а силоваците им са въоръжени с целия арсенал на руската армия. Като съм бил на такива места атмосферата е като в гробище, нещо, което никога не съм усещал в САЩ, дори в най-гадните квартали.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЙДЕЕЕЕЕ. ПАК РАБОТА ЗА ШИВАЧИ НА ЗНАМЕНА И МАЙСТОРИ НА ЦИНКОВИ САНДЪЦИ. САНДЪЦИТЕ ДА СИ ГИ ПРИБИРАТ ОБРАТНО СЪС КРАКАТА НАПРЕД, А ЗНАМЕНАТА ДА ГИ УВИЯТ ЗА ДА НЕ ЗАМРЪЗНАТ.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 41, искаш да кажеш, че най-лошите части от например Москва са по-опастни от тези в Детройт? Голям виц.
37
3
 
5
 
! Отговори
L. преди 2 години
Погледнете снимката към статията - в средата мъж с камуфлажни дрехи и отразителна жилетка върху тях. Нямам какво да добавя към състоянието (политическо и психическо) на НАТО.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма, черно и бяло в политиката, приятелство, братство всичко е интерес.Не виждам как българският интерес се припокрива с руският.Путин иска да възроди една Империя в 21 век, по пътя на силата от която имаме повече негативни спомени.Русия на Балканите винаги ще подкрепя Сърбия и Гърция, защото това е в нейн интерес. В руските медии няма да чуеш една лоша дума за Гърция,нищо, че е членка на НАТО и 20 пъти по въоражена от България.