Заради Русия-Украйна: Над 8000 американски военни са в повишена бойна готовност

Джо Байдън обсъди с евролидери напрежението НАТО-Русия
25 яну 2022 07:00, Анисия Иванова
248
Заради Русия-Украйна: Над 8000 американски военни са в повишена бойна готовност
Снимка: БГНЕС, архив

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че над 8000 американски военни са в режим на повишена бойна готовност да бъдат използвани за подсилване на НАТО при нужда. Кърби заяви, че стъпката е предприета, за да се уверят съюзниците в НАТО и за „изпращане на много ясен сигнал до Путин, че ние вземаме насериозно задълженията си към НАТО“. Кърби също заяви, че към момента „е много ясно, че руснаците нямат намерение да действат в посока деескалация.“

„Още един път ще кажа - тези военни не са натоварени със специфична мисия. Няма издадена заповед за прехвърлянето им. Това, което министърът на отбраната им е наредил, е да бъдат готови да тръгнат, дори и по-рано, отколкото се е случвало преди”, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Още по темата

Засега е ясно, че американските военнослужещи няма да бъдат изпращани вътре в самата Украйна.

Снощи Джо Байдън обсъди ситуацията с лидерите на Франция, Германия, Великобритания, Италия, Полша, Европейския съюз и НАТО. Американският президент заяви, че има „пълно единодушие“ между Съединените щати и европейските лидери по въпроса за руската военна заплаха по украинската граница.

Според Белия дом видеосрещата продължила час и 20 минути е част от „тясната консултация и координация с трансатлантическите съюзници.“

Пред журналисти Байдън нарече срещата "много, много, много добра" и каза, че на нея е имало "пълно единодушие". В изявление на Белия дом се казва, че лидерите са подчертали общото си желание за дипломатическо уреждане на кризата около Украйна, но са обсъждали и "подготовката за налагане на мащабни последици и голямата икономическа цена", която Русия би платила, ако нападне Украйна, както и "укрепването на източния фланг на НАТО".

След срещата полският президент Анджей Дуда каза, че НАТО е единна по въпроса за Украйна. Искам да подчертая единството на Северноатлантическия алианс, заяви той пред журналисти. "В момента няма съюзник, който да наруши солидарността с Украйна, с останалите членки на НАТО", каза той.

В изявление на Даунинг стрийт бе посочено, че участвалите в разговора лидери са били съгласни, че ако Русия нахлуе в Украйна, съюзниците трябва бързо да отвърнат с наказателни мерки, включително с "безпрецедентен пакет от санкции" срещу Москва.

Деескалацията на напрежението с Русия по въпроса с Украйна изисква твърди и ясни предупреждения, но също така и засилен диалог с Москва, заяви френското президентство. То съобщи, че "през следващите дни" Макрон ще разговаря с руския президент Владимир Путин и с украинския президент Володимир Зеленски, съобщи БТА.

Русия настоява, че няма намерение да влиза в Украйна, но уверенията не са достатъчни за Вашингтон и съюзниците. Притесненията са заради струпването на десетки хиляди руски военни по границата с Украйна. В страната Русия контролира Крим и подкрепя сепаратистка армия в източната част. За намаляване на напрежението Москва представи искания, сред които гаранции Украйна да не бъде включена в НАТО. Съединените щати и като цяло НАТО отхвърлят подобни искания и предупреждават за сериозни икономически санкции, ако Русия не деескалира напрежението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 46, искаш да кажеш, че най-лошите части от например Москва са по-безопастни от тези в Детройт? Голям виц. :)
34
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 52 "тия ще ни вкарват във война с Русия?" Ако някой ще те вкарва във война, това ще е Русия. Русия е страната, която и в момента има войски в Украйна, не обратното.
33
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки фронтовак с тридозов зелен сертификат! Начин ние сме догуша в ковид лай-ната и края не му се вижда, сметките ни са до небето, обществото е поляризирано и хората са озлобени, тия ще ни вкарват във война с Русия?
32
5
 
6
 
! Отговори
Запада преди 2 години
Европа, в която Русия е господар, не ни трябва. :)
31
6
 
8
 
! Отговори
2222 преди 2 години
рушкиПримат никога в Европа.
30
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 11111 Нещо за руските издевателства ще кажеш ли, или е крайно време да спрем да се дърлим, но само докато хвърляш кал по Запада?
29
5
 
23
 
! Отговори
11111 преди 2 години
Крайно време е да спрем да се дърляме на тема НАТО,Русия политика и тн.Знаете ли колко им дреме на тези от Америка и Русия за нас.Оня склеротичен старец които не знае къде се намира ще запали света.А пък тези в Европа им се едно,защото тях ги е завладяла алчността и са готови и децата си да продадат за пари /ако имат такива/.Нашите деца ще страдат защото още помним бомбите с обеднения уран в Сърбия.Никои не попита защо се е налагало използването им.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На фронта само със зелен сертификат!
27
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин "Братя руснаци,ние помним че вашите деди ни спаиха робството" Как те спасиха: като те бяха предали още преди да се стигне до оформянето на незвисимата дъжава? Като бяха СРЕЩУ Съединението и СРЕЩУ Независимостта? Като насъскваха Сърби и румънци да ни нападат в гръб? Като канеха турците да нападнат Княжеството? Като откъснаха Македония и я направиха анти-българска? Като бомбардираха Варна? Като инсталираха режим за 45 години? Как бе?
26
0
 
8
 
! Отговори
Prima преди 2 години
Нашите още са на: Да си снишиме, да изчакaме, да видиме, да мине бурята, ако не мине бурята, тогава ... е, това е външната политика на България.
25
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 36 "виждал ли си клиповете в някои квартали на градове в САЩ, в които обикалят дрогирани по улицата неадекватни? Ако това не те стресне не знам." Бил съм и в САЩ и в Русия. Живял съм в Бронкс (на 204та) и в Харлем (на 116та и Амстердам). Ходил съм и по руските гета. Руснаците са в ПЪТИ по-зле, но как да го обясниш на някой, който е "гледал клипове"?
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 32.за унижението на Нелсън Мандела от американските вампири,))))Нелсън Мандела кога е живял в САЩ? Или може би в ЮАР има американски вампири!!!
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 21, виждал ли си клиповете в някои квартали на градове в САЩ, в които обикалят дрогирани по улицата неадекватни? Ако това не те стресне не знам. :)
22
4
 
12
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
До Анонимен 29 абе не ме интересува Русия бе. Каква е тая русофилия и русофобия бе ,изпили са ви и малкото мозък? Няма ли хора, които обичат България? Какъв череп какви пет лева бълнуваш не знам? Не ме интересува нито САЩ нито Русия искам България да е добре и да си гледаме интереса, а не като теб да се кланяме и продаване на всеки за жълти стотинки. Те за това никога няма да се оправи България, докато има продажничи на чужди интереси все така ще е.
21
5
 
20
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 години
Украйна не е в НАТО, че да имате задължение към нея, пък и никой не ще да я напада, освен в някоя объркана глава, ама вие пак си дръжте войниците в повишена бойна готовност! Това на никого не пречи.
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 28Никой не ни е забранил да се въоражаваме и да имаме армия, даже напротив САЩ, винаги са ни натискали да отделяме повече пари за военни разходи.А, и много добре си спомням, приказките на русофилите, че САЩ искат пушечно месо, и някой да им купува оръжията.Сега нямаме армия и пак САЩ виновни!!!
19
5
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Ако Чернокожите имат някакъв спомен за робството..за унижението на Нелсън Мандела от американските вампири,то нека имат честта да напуснат редовете на Ротшилдовата армия на злото! Това е краят на САЩ и никой не може да предотврати тази смърт. Човечеството и неговите Природни Раси имат нужда от МИР ! За смесените няма никакъв шанс!никакъв шанс за убийците на Нашите Раси!
18
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Алооо Не ми се оправдавай и не отклонявай темата: питах, защо не си направите един митинг срещу членството ни в НАТО, с руски хоругви, червени знамена и всичко останало? Да се преброите колко сте "целия народ". Да не се окажете колкото платените протести на Черепчето?
17
3
 
22
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
До Анонимен 16 "Защо не си направите един митинг за излизане от НАТО..." благодарение на тия с ка па няци ЕС и НАТО останахме без армия, без техника и вече и без мъже. При евентуален конфликт на чия армия ще разчиташ на българската или на чуждите? Те чуждите ако дойдат дали са на "великия Алианс" или руски може набързо да ни анексират и да станем част от друга държава. Това ли ще ти хареса повече?Армията е гарант за сигурността.
16
10
 
23
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Този път фашистката армия на САЩ ще яде бой навсякъде. Последните дни на психопатите американци! Да живее Комунизмът, каубойски убийци!