Ангел Джамбазки отправи нацистки поздрав в Страсбург

Жестът му бе осъден от Роберта Мецола, може да получи и наказание
17 фев 2022 08:00, Петя Славова
178
Ангел Джамбазки отправи нацистки поздрав в Страсбург
Снимка: БГНЕС

Българският евродепутат националист Ангел Джамбазки отправи нацистки поздрав в залата на Европейския парламент в Страсбург - жест, който бе осъден от председателката на тази институция на ЕС Роберта Мецола и може да му навлече наказание, съобщи Франс прес.

Джамбазки се изказа по време на дебат на пленарната сесия на ЕП за обвързването на европейските фондове с върховенството на правото. След това, докато се изкачваше нагоре по стълбите към изхода на залата, представителят на евроскептичната група Европейски консерватори и реформисти (ЕКР), се обърна и изпъна дясната си ръка в продължение на няколко секунди, преди да излезе. Това може да се види на видеозапис на дебата, публикуван на сайта на Европейския парламент, отбелязва АФП.

"Никога няма да ви позволим да ни казвате какво трябва да говорим и какво трябва да правим. Да живеят България, Унгария, Орбан, ФИДЕС и Европа на националните държави", заяви преди това българският евродепутат от парламентарната трибуна по време на дебата във връзка с решение на Съда на ЕС, който постанови, че отпускането на средства от европейските фондове може да бъде обвързано с върховенството на правото в съответната страна членка.

Това решение засяга на първо място Унгария и Полша, чиито консервативни националистически правителства са в конфронтация с Европейската комисия. То бе разкритикувано от Ангел Джамбазки и вTwitter, където той също изрази подкрепа за двете страни, предава БТА.

Жестът, отправен от българския евродепутат, бе осъден от председателката на институцията Роберта Мецола.

"Фашистки жест в Европейския парламент е неприемлив. Това обижда мен и всички в Европа. Този жест е част от най-мрачната глава от нашата история и трябва да остане там", коментира в Туитър малтийката Мецола, която е от консервативната Европейска народна партия.

Заместник-председателката на ЕП Пина Пичерно, която ръководеше дебата, каза, че с с помощта на камерите в залата ще бъде проверено "дале е имало фашистки поздрав или не". Ако се потвърди, че българският евродепутат е отправил такъв жест, ще му бъде наложено наказание, добави италианската социалистка.  

Според правилника на Европейския парламент тази санкция може да ограничи участието на нарушителя в дейностите на институцията или да бъде под формата на глоба, отбелязва АФП.

Държавният секретар на Франция по европейските въпроси Клеман Бон, който присъстваше на дебата от името на френското ротационно председателство на Съвета на ЕС, определи в Туитър жеста като "скандален и недостоен".

От френската делегация в либералната група в ЕП "Обнови Европа" призоваха председателката на парламента "да действа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
3
 
8
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
Европа била ПРОТИВ фашизма, ама НАЛАГА Точно такива мерки на " провинилите се" държави. ЕДНО ГОВОРЯТ, ДРУГО ВЪРШАТ. ЗАТОВА ДЖАМБАЗКИ ГИ ПОДИГРА!
101
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пидалчито загина геройски в борбата с антифашизма. И завлече ВМРО заедно със себе си. Заедно с менте евроатлантиците фашисти в България, които осъждат борбата с фашизма в България и осъдените фашисти и фашистки власти на 1 февруари 1945 година, когато светът се бори с фашизма и нацизма. Европейският съюз ще научи за профашистките изказвания на десните фашисти в България, които 33 години проповядват скрит фашизъм и осъждат 33 години антифашистката борба в България през 1944-1945 година в България
100
4
 
4
 
! Отговори
Евтим преди 2 години
Баба ви е отправила нацистки поздрав! Защо пляскате такива заглавия?
99
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На джендърите там им се привижда кво ли не!
98
5
 
12
 
! Отговори
121 преди 2 години
ако не си разбрал БГ е комунистическа държава ( виж управниците) на страната на Русия (виж постовете) но и на теб е простено - комунизма и фашизма са много близки идеологии, та лесно се обърква този де не е толко умен да ги различи. Факта е че фашизма го затриха, но комунизма остана да съществува- справка раша, китай, куба и още някой ;)
97
6
 
2
 
! Отговори
118 преди 2 години
Ментал Менто , името казва всичко :)))
96
3
 
5
 
! Отговори
Реал преди 2 години
България не е фашистка държава, само по малко, тук-там!
95
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Джамбаза! Ако има повече като него, България ще се оправи в кратки срокове!
94
7
 
19
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Еми прав е Джамбазки! Поздравът му е подигравка към СИЛОВОТО НАЛАГАНЕ НА ОГРАНИЧЕНИЯ В ЕС, АКО НЕ СИ "ПРАВЕДЕН". ТО ТОВА СИ Е ТОЧНО ФАШИЗЪМ. ЕВРОПЕЙСКИ.
93
3
 
13
 
! Отговори
Менто преди 2 години
Света е пълен с фашисти, пее расти и фашисти - пее расти, черни, бели, жълти и червени.!.
92
3
 
5
 
! Отговори
италианския преди 2 години
фашист му се привиждат работи, ся джамбо ще ги накара да се извинят, щото то в наше време много са бързи да талкуват и да се засягат много лесно тез нео либералните такова. Такова щото ако ги определя като нещо специално, мой да се засегнат и да ме нарекат фашист, а аз съм просто комунист , абе аде стига че ще ги огелпя хептен, кой кой е
91
8
 
8
 
! Отговори
От бореца преди 2 години
Не всички хомоси са фашисти, но всички фашисти са хомоси, включително Хитлер и ибрикчиите му, орбан и ибрикчиите му, за турските националисти няма смисъл да да говорим отделно! Много шпендели искат да минат за страшни мъжаги, само докато ги завъртя между шамарите си естествено!
90
0
 
4
 
! Отговори
Софе преди 2 години
Стани Гоце фашисти станаха!
89
8
 
1
 
! Отговори
Венци касапина преди 2 години
Ха ха ха!!!Да живее и пребъде Европа на РЕГИОНИТЕ,бре!До 2030 -2040 години нема да остане грам НАЦИОНАЛНА държава в Евросъюза,а от Територията BG ще останат само коренните жители-ромеите и османците,бре!Ха ха ха!Колкото и да се въртите и да се сучете и още осуквате-тъй ще е тя,бре!Ха ха ха!пп-Ббий фашиста по главата докле му се строшат дзъркелите+очилата,бре!Ббий,ббий и пак ббий,бре!Ха ха ха!!!
88
12
 
3
 
! Отговори
Венци касапина преди 2 години
Ха ха ха!Ббий фашиста по главата докле му паднат очилата,ббий ббий и пак ббий,бре!!!БГ фашисти-уумрете,Света от себе си ОСВОБОДЕТЕ.И идва,идва тоз ден когато от фашистите ще остане гнъсен спомен окепазен!Хаха хаха!Ббий,ббий и пак ббий,бре!!!
87
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това си е чист популизам.Търси си фенове,защото трудно си намират.За съжаление бат Боко им се върза и благодарение на тях вече не е навласт.Стана партньор с тези и се самоуби,не че той нямаше вина,но ако не беше с тези можеше и да остане въпреки кражбите му
86
2
 
4
 
! Отговори
Дими преди 2 години
Йозеф Гьобелс Jr. :)))))
85
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все още има ли хора,които да подкрепят подобни създания както "патриотите" и "възраждане".Намирам логика да подкрепиш даже и БСП,но за да си фен на тези ,трябва да си много зле и заблуден напълно.Само комплексар може да подкрепи подобни популистки партии.
84
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е,каза им в прав текст това което ние мислим!юникой не обича обратните нито не трите нито всякакви ***.Сега ни задължават да ги приобщаваме!Освен това има само два пола и всичко друго е от болен мозък и малко бой!
83
2
 
17
 
! Отговори
хаха преди 2 години
фашагите викат дръжте фашиста