Вучич обяви: Сърбия спира износа на олио, царевица и брашно

Правителството е подготвило указ за вноса на енергоносители
9 мар 2022 12:08, Анисия Иванова
61
Вучич обяви: Сърбия спира износа на олио, царевица и брашно
Снимка: БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че Сърбия от утре спира износа на олио, царевица и брашно, а правителството е подготвило указ, отнасящ се до вноса на енергоносители, предаде агенция Бета.

Пред телевизия Б92 снощи той подчерта, че Сърбия ще има достатъчно олио, пшеница, царевица и брашно за себе си и за региона. Вучич допълни, че правителството е подготвило решение за освобождаване от мито на вноса на енергоносители "от трети страни". То ще се отнася до петрола от трети страни, ако го внасяме, каза Вучич.

Още по темата
Решението на сръбското правителство е взето преди днешните обсъждания в ЕС за вноса на енергоносители от Русия.

Вучич посочи, че в ЕС има различни позиции по въпроса за санкциите, засягащи газа и петрола, като се има предвид, че Русия покрива 40 процента от нуждите на ЕС от газ и 30 процента от петрол и отказът от внос на руски енергоносители няма да може лесно да се компенсира. Той допълни, че на този фон българският премиер Кирил Петков и унгарският му колега Виктор Орбан вече са реагирали, че няма да могат да издържат, ако бъде забранен вносът на руски енергоносители, пише "Новости".

За нас, ако забранят вноса на всички енергоносители от територията на Русия, това означава, че имаме проблем, тъй като ние няма откъде да ги вземем, не могат газът и петролът да ни паднат от небето, каза той. Така Вучич обясни подготвеното правителствено решение за вноса на газ и петрол от трети страни.

Вучич подчерта също така, че Сърбия има най-ниската цена на тока и към настоящия момент няма да я вдига. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално трябва да мислят за задоволяване на пазара си
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя на снимката хич не е у ред. Иска сърДцето му да е в ЕС, а задникът в Блатная. С подобен псевдо политически курветизъм, няма да го огрее.
45
2
 
1
 
! Отговори
Миренясал кор преди 2 години
Вучич да събира жито за помен и на руснаци и на сърби ,че не им остава много,скоро ще ги колим!
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да стиснем сърбите с ембарго. Цветан Василев е под руска защита в Сърбия.
43
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вучич трябва, да реши, с агресора Русия на Путин ли, е, или със свободния свят. Да престане да се хвали и във всяка изява, да споменава България, изтъквайки "постижевлнията" на Сърбия, които, според него, били по-големи от тези на България. Да въртиш руски и китайски пари изобщо, не е за хвалба.
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
43 Ти, ако си долен, ние не сме.
41
2
 
10
 
! Отговори
Ламята преди 2 години
Абе вие тук хора с забавено развитие ли сте.Сърбите били по зле от нас?Преди 20на години "цивилизованият" свят ги спука от бомбандировки.БВП им е с 25% по ниско от нашето.Достойнството и самочуствието им е 100% повече от нашето.Аз бих приел такава сделка,без да се замисля.Бай дъ уей,Виктория Ноланд признава наличието на биолаборатории в Укайна.Сигурно са търсили лек срещу рака.Имат повече от 300 такива по света.
40
4
 
4
 
! Отговори
Глеб преди 2 години
Сега големия очилат Вук събира жито за помен на *** . Че ако сега се обади неподготвен в подкрепа на Русия ........ Как ЕС и САЩ са набрали скорост ....ще му останат очилата сираци
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме долна нация хубавото е че ще изчезнем един ден
38
2
 
5
 
! Отговори
леайфдв преди 2 години
Сърбия са по-зле от нас. В Белград е горе-долу добре, но стандартът на живот е висок, в провинцията, включително Ниш, Пирот е доста по-зле. Все едно се връщаш 15 години назад. Едно такова мило ти става, но иначе са си достатъчно зле. Единствено сърбите не се ядат един друг като нас българите. Иначе същата мафия, същата корупция. това е.
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Bulgaria's GDP is much higher than Serbia's. The claim that Serbia is better economically then Bulgaria is wrong!
36
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия скоро членство няма да видят.
35
1
 
15
 
! Отговори
Дзивко преди 2 години
За Белград не знам, ама преди месец бях в Ниш, като цяло ми се видя като София преди 20 години, само игрални зали, аптеки и чейндж бюра, от друга страна масово имат по две - три деца и къщите по кварталите са много спретнати, а нафтата им беше по скъпа от при нас
34
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже колко си про.ст, явно си русофил. БВП е измерим показател, който показва и покупателната способност.
33
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"в пъти по добре била Сърбия от България" - може би по брой русофили. Ама ако погледнеш БВП на Сърбия и България ще видиш, че преди години са били преди нас, а вече сме ги изпреварили значително икономически. Само с внушение може да си служите слугите на путин.
32
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЩом твърдиш, че Сърбия е пъти по-добре от България значи не си ходил скоро в Сърбия
31
9
 
9
 
! Отговори
Няма изненада преди 2 години
Диктаторчетата все нещо забраняват на населението си - в Сърбия забранили износа, в Русия от днес забранили купуването на валута !
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук е нужно всичко да се спре да се изнася за определени време
29
4
 
17
 
! Отговори
Mopcku_ преди 2 години
герберопОтьовците не разбрахте ли, че вече не ви вървят лъжите с цените на олиото и горивото??? На всички стана ясно, че е поредната опашата лъжа на вожда ви тиквуний. Днес в Германия дизела е с цена над 2,30 евро на бензиностанциите. пак ли Кирил Петков му е виновен на глуповатия ви вожд, който разхождате като панаирджийска мечка по селата да разсмива народа ?
28
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И заради Кирчо си взел толкова ск,ьпо олиото понеже нашите управници не спряха да се вьлнуват колко са сьзстрадателни кьм украина, а нашите кучета ги яли нали?