"Сега или никога": финландците искат да станат част от НАТО заради руската агресия

Но и споменът за жестоката 1939 година е все още е жив
31 мар 2022 18:46, Йоана Цонева
83
"Сега или никога": финландците искат да станат част от НАТО заради руската агресия
Снимка: БГНЕС

Източната граница на Финландия e дълга над 1300 километра. Тя отделя страната от Русия. От края на Втората световна война насам тук цари мир. Но откакто на 24 февруари Русия нападна Украйна, финландците вече се опасяват, че предишната им сигурност не е гарантирана.

Десетилетия наред Финландия работеше над геостратегическия баланс. СТраната не членуваше във военни съюзи, поддържаше коректни отношения с Русия и същевременно се грижеше добре за своите войски, пише "Дойче Веле".

Поради тези причини досега финландците смятаха, че не са им нужни гаранции за защита от НАТО в случай на чужда агресия. Мнозинството неизменно отхвърляше предложенията за присъединяване към Алианса. Но нахлуването на Русия в Украйна промени всичко.

През февруари допитване показа, че 54% от анкетираните биха подкрепили членството на страната в НАТО. През март този показател нарасна още повече - до 62%. А само преди пет години - през 2017 - поддръжниците на присъединяването към НАТО са били едва 19%. Министърът на отбраната Анти Кайконен заяви, че причините за този огромен прираст на одобрение към НАТО са съвсем ясни.

"Хората си мислеха, че през 20-те години на 21 век ще живеем в мирни времена. Но ето, че сега в центъра на Европа се води дойна, недалеч от Финландия", каза министърът пред ДВ. Той допълни, че през април правителството ще представи пред парламента новата си оценка за променената ситуация по безопасността на страната и ще внесе за обсъждане и въпроса за НАТО. Мнозина предполагат, че след съответни обществени и парламентарни дебати Финландия може да внесе молба за прием в Алианса.

1939: когато СССР нападна Финландия

За много финландци преосмислянето на рисковете, свързани с безопасността, засягат не само бъдещето, но и миналото. Както е известно СССР нахлува във Финландия през 1939 година. В хода на т.нар. Зимна война Москва се оправдава (също както и сега по отношение на агресията в Украйна) с това, че Финландия била провокирала необходимостта от военни действия. Финландците се оказват изправени съвсем сами срещу СССР, но успяват да опазят своята независимост с цената на огромни жертви, на загуба на територия и благосъстояние.

Те са готови да направят същото и днес, ако се наложи. Принципът за национални гаранции за безопасност на Финландия задължава цялото пълнолетно население на страната да преминава съответно военно обучение, за да бъде в състояние само да се справи във всяка извънредна ситуация - независимо дали от природни катаклизми, промишлена авария или пък действия на съседни държави, нарушаващи финландските граници.

Във Вантаа, в покрайнините на Хелзинки, запасняците от армията поддържат своята стрелкова подготовка и провеждат различни военни тренировки. През техните курсове през последния месец са преминали повече хора, отколкото когато и да било преди. Значително се е повишил и броят на занятията по самоотбрана, както и курсовете по обучение на запасняците.

Анти Кетунен, председател на клуба на резервистите във Вантаа, разказва, че в първите две седмици от войната в Украйна броят на членовете на отбранителните клубове е нараснал с 20%, стигайки численост от по 250 души.  "Никога преди не сме виждали подобно нещо", казва Кетунен.

Но стремежът към допълнителна защита, която би била осигурена от  НАТО по силата на член 5-ти от Договора за взаимна помощ, е свързан и с рискове. Москва нееднократно и недвусмислено е заплашвала Хелзинки със "сериозни политически и военни последици", ако страната подаде молба за членство  в НАТО.

Финландия в НАТО: сега или никога

Министърът на отбраната Кайконен казва, че Хелзинки  вярва на подобни заплахи: "От страна на Русия ще има някаква реакция. Но каква точно ще бъде тя, е трудно да се предскаже". Съветникът в парламента Анри Ванханен казва в тази връзка: "Ситуацията е: сега или никога. Ако не се присъединим към Алианса, ще бъдем длъжни да обясним каква е причината. И каква ще е основата на нашата безопасност сега и в бъдеще. Дали ще е достатъчно само да си сътрудничим с ЕС в отбранителната сфера? Не знаем".

Ванханен предполага, че присъединяването на Финландия ще бъде положителна стъпка и за НАТО: "Ние не сме само ползватели на безопасност. Благодарение на добре подготвените ни въоръжени сили и пълната им съвместимост с НАТО, както и поради ключовото регионално разположение на страната, ние действително ще бъдем и донори на безопасност", казва Ванханен.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин май ще се окаже американски агент, в крайна сметка.
46
4
 
16
 
! Отговори
Симо Хаюка преди 2 години
Елате ватенки,ще си спомните 1940г.Много наторихте финските поля.
45
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин: Честито на Финландия. Приета е...............Финландия: В НАТО ли ни приеха? Путин: В Руската федерация. Идваме да празнуваме.
44
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарение на Русия, също има и Полша, Беларус, Литва, Латвия,Естония, Молдова. Това са вековни територии, принадлежащи на Руската Империя от векове! ----////----- Това са пълни глупости. Всичките са били държави много преди да има Руска империя.
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ще ги накара да произвеждат граждански продукти. Работа чака руснаците. Работа в заводите в Сибир. Работа в лагерите в Сибир.
42
2
 
20
 
! Отговори
До ха-ха преди 2 години
Мда,Русия не може да произведе един граждански продукт и има икономика базирана на *** добив на ресурси, но имала оръжия. За всеки руснак по една бомба.Щото друго не произвеждат. Гражданите на малката Финландия са в пъти по-богати от потребителите на препарати за вана.Защото във Финландия има реално производство и икономика. А не Нигерия с ракети.Забавното е че много се кефите на Русия но все от далеч.Почивате в Гърция работите и прщате децата да учат на запад. Но и руснаците правят същото
41
5
 
15
 
! Отговори
Инпетратор Иван преди 2 години
Какви наследства на Империи бълнувате в 2022г? По подобна логика, ние сме били част от Византийската, със столица сегашен Истанбул. Значи гърчулята трябва да вземат Истанбул, но пък Византия преди това е била част от Римската империя, значи принадлежи на сегашните италианци. Тя САЩ трябва да върне земята на индианците по тая логика..и т.н
40
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Финландците първо трябва да излязат от Руската федерация, в която вече са приети на тайно заседание на Думата и Съвета за сигурност на Путин. От там трудно пускат да се излезе. Трябва да воюват за свободата си.
39
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Финладците вече са приети за федерати в Руската федерация, но още не го знаят. Путин ще направи обръщение към финландския народ и финландската армия "Да свали нацистите и наркоманите. С Военните по-лесно ще се разберем." Утре Путин ще им съобщи благата вест. А приетите в Руската федерация не се обсъждат повече.
38
5
 
2
 
! Отговори
ха-ха преди 2 години
До До 36А ти колко фински "кинжала" знаеш? Или "Спутник"?
37
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин се е съгласил да приеме в Руската федерация Финландия. Хочеш, не хочеш, терпи мая финландская красавица. Финладния прави грешката на Украйна. Първо влизаш в НАТО, после мъдруваш по СНН дали е трябвало, или не е трябвало да влизаш в НАТО.
36
9
 
4
 
! Отговори
ууу преди 2 години
Дойчето пак подкокоросва. Както постъпиха с Украйна, така мое и Финландия да пожертват. На някои миризмата на мърршша е приятна.
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как искат да влязат в НАТО? По трудия, или по лесния начин? Лесният начин е до 1-2 дни да влязат в НАТО. Трудният начин е да влязат само половината в НАТО след война с Русия.
34
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия приема веднага всички в Руската империя. НАТО само лъже държавиците и ги дава на Русия.
33
2
 
10
 
! Отговори
До 36 преди 2 години
Какъв алианс с Индия бълнуваш? Индия и Китай са основните врагове в Азия. Китай подкрепя Пакистан, с който Индия периодично воюва от създаването си. А Индия и Китай имат и териториални спорове в Хималаите. Още краткия им конфликт през 1962. Преди две години пак се биха из чукарите. Но внимателно с тояги. Но за изхвърлените в пропастта индийски войници няма значение. Нокиа, Коне, Нокиан , Wärtsilä, ПатрияТова само 5 световни фински компании които са лидери в своите сфери.Колко руски подобни знаеш
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2-3 дни трябва да влязат в НАТО. Иначе влизат в Съветския съюз. Ядреното джудже ще ги заплаши и край с НАТО.
31
3
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Е, щом дойче влее казва..
30
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия сами си просят тоягата. Очертава се алианс Русия-Китай-Индия, който съставлява 2/3 от световното население и 80 % от световната продукция. ФАЩ и ЕС имат едни дрънки, така че Финландия много да внимава, че освен няколкостотин лоса нищо няма за прехрана.
29
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Финландците мога да ги посъветвам само едно - когато нещо не е счупено, не го поправяй.
28
27
 
5
 
! Отговори
Адмирации преди 2 години
Финландия е държава, благодарение на Русия! Благодарение на Русия, също има и Полша, Беларус, Литва, Латвия,Естония, Молдова. Това са вековни територии, принадлежащи на Руската Империя от векове! Подобно на Коми, Осетия, Чечня, Кабардино-Балкария, Татарстан и т.н. народи, част от Русия!