"Сега или никога": финландците искат да станат част от НАТО заради руската агресия

Но и споменът за жестоката 1939 година е все още е жив
31 мар 2022 18:46, Йоана Цонева
83
"Сега или никога": финландците искат да станат част от НАТО заради руската агресия
Снимка: БГНЕС

Източната граница на Финландия e дълга над 1300 километра. Тя отделя страната от Русия. От края на Втората световна война насам тук цари мир. Но откакто на 24 февруари Русия нападна Украйна, финландците вече се опасяват, че предишната им сигурност не е гарантирана.

Десетилетия наред Финландия работеше над геостратегическия баланс. СТраната не членуваше във военни съюзи, поддържаше коректни отношения с Русия и същевременно се грижеше добре за своите войски, пише "Дойче Веле".

Поради тези причини досега финландците смятаха, че не са им нужни гаранции за защита от НАТО в случай на чужда агресия. Мнозинството неизменно отхвърляше предложенията за присъединяване към Алианса. Но нахлуването на Русия в Украйна промени всичко.

През февруари допитване показа, че 54% от анкетираните биха подкрепили членството на страната в НАТО. През март този показател нарасна още повече - до 62%. А само преди пет години - през 2017 - поддръжниците на присъединяването към НАТО са били едва 19%. Министърът на отбраната Анти Кайконен заяви, че причините за този огромен прираст на одобрение към НАТО са съвсем ясни.

"Хората си мислеха, че през 20-те години на 21 век ще живеем в мирни времена. Но ето, че сега в центъра на Европа се води дойна, недалеч от Финландия", каза министърът пред ДВ. Той допълни, че през април правителството ще представи пред парламента новата си оценка за променената ситуация по безопасността на страната и ще внесе за обсъждане и въпроса за НАТО. Мнозина предполагат, че след съответни обществени и парламентарни дебати Финландия може да внесе молба за прием в Алианса.

1939: когато СССР нападна Финландия

За много финландци преосмислянето на рисковете, свързани с безопасността, засягат не само бъдещето, но и миналото. Както е известно СССР нахлува във Финландия през 1939 година. В хода на т.нар. Зимна война Москва се оправдава (също както и сега по отношение на агресията в Украйна) с това, че Финландия била провокирала необходимостта от военни действия. Финландците се оказват изправени съвсем сами срещу СССР, но успяват да опазят своята независимост с цената на огромни жертви, на загуба на територия и благосъстояние.

Те са готови да направят същото и днес, ако се наложи. Принципът за национални гаранции за безопасност на Финландия задължава цялото пълнолетно население на страната да преминава съответно военно обучение, за да бъде в състояние само да се справи във всяка извънредна ситуация - независимо дали от природни катаклизми, промишлена авария или пък действия на съседни държави, нарушаващи финландските граници.

Във Вантаа, в покрайнините на Хелзинки, запасняците от армията поддържат своята стрелкова подготовка и провеждат различни военни тренировки. През техните курсове през последния месец са преминали повече хора, отколкото когато и да било преди. Значително се е повишил и броят на занятията по самоотбрана, както и курсовете по обучение на запасняците.

Анти Кетунен, председател на клуба на резервистите във Вантаа, разказва, че в първите две седмици от войната в Украйна броят на членовете на отбранителните клубове е нараснал с 20%, стигайки численост от по 250 души.  "Никога преди не сме виждали подобно нещо", казва Кетунен.

Но стремежът към допълнителна защита, която би била осигурена от  НАТО по силата на член 5-ти от Договора за взаимна помощ, е свързан и с рискове. Москва нееднократно и недвусмислено е заплашвала Хелзинки със "сериозни политически и военни последици", ако страната подаде молба за членство  в НАТО.

Финландия в НАТО: сега или никога

Министърът на отбраната Кайконен казва, че Хелзинки  вярва на подобни заплахи: "От страна на Русия ще има някаква реакция. Но каква точно ще бъде тя, е трудно да се предскаже". Съветникът в парламента Анри Ванханен казва в тази връзка: "Ситуацията е: сега или никога. Ако не се присъединим към Алианса, ще бъдем длъжни да обясним каква е причината. И каква ще е основата на нашата безопасност сега и в бъдеще. Дали ще е достатъчно само да си сътрудничим с ЕС в отбранителната сфера? Не знаем".

Ванханен предполага, че присъединяването на Финландия ще бъде положителна стъпка и за НАТО: "Ние не сме само ползватели на безопасност. Благодарение на добре подготвените ни въоръжени сили и пълната им съвместимост с НАТО, както и поради ключовото регионално разположение на страната, ние действително ще бъдем и донори на безопасност", казва Ванханен.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
8
 
17
 
! Отговори
Состин преди 2 години
Викингите ще стъжнат още живота на полуръста.
26
21
 
7
 
! Отговори
Бай Ставри преди 2 години
Май никой не чува, какво казва Москва, ще го чуе тогава по трудния начин!Ай е влезнала в НАТО и си е развалила рахатлъка Финландия!
25
2
 
3
 
! Отговори
SUOMI FINLAND преди 2 години
Sonata Arctica
24
23
 
10
 
! Отговори
Бай Х преди 2 години
Единствената причина за финландското благоденствие след 1939-та насам се дължи на отказа от членство във военни съюзи. 100% няма промяна в мисленето на хората там, но някой се опитва да преиначи какво точно иска населението. Явно САЩ го натискат за това. Ако приемат офертата, Финландия спира съществуването си. Колкото по бързо САЩ бъдат сринати, толкова по-кратко време света ще се възстановява от действията им.
23
2
 
9
 
! Отговори
ГРОБАР преди 2 години
Путин сега и тях трябва да нападне .
22
6
 
29
 
! Отговори
Иванко преди 2 години
Корави типове са финландците. Не случайно руснака се пази от тях.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 24. Май здраво си се объркал с историята.
20
1
 
7
 
! Отговори
Финландия руска лиии преди 2 години
До АнонименКажи го на Симо Хайха.
19
7
 
37
 
! Отговори
Таня преди 2 години
Рашките изпитват панически страх от финландци. Освен, че финландците са ги шамарили здраво, също и на пиене и студ носят повече.
18
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жребият вече е хвърлен. Казал си НАТО - идва Русия. Няма време.
17
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Финландия е отделна държава в Руската империя. Руският император е бил княз на Финландия.
16
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казал ли си по СНН, че искаш в НАТО, трябва да влизаш. Нямаш друг изход. Русия идва да те освобождава след 2 седмици, ако не си влязъл.
15
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нацистите от Украйна избягаха в Полша и Финландия. Полша и Финландия са законна цел на специалната операция. Приемането в НАТО трябва да стане бързо, преди Русия да постави ултиматум.
14
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Швеция кога? Остров Готланд е тлъста апетитна хапка в очите на путлеро-нашиZZтите - погледът им е все там с алком мерак за десант!
13
4
 
26
 
! Отговори
... преди 2 години
Абе ако питаш руснаците то и финландия е исконна руска територия! И даже ако ги питаш сега там е пълно с нацисти дето идват от украйна! Ама и не само де! *** те това само с техните си болни мозъци го твърдят! Та такива ми ти неща за руско финландските отношения!!
12
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опасно е да не си член на НАТО. Влизайте бързо, спасявайте се.
11
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фините от хилядолетия се топлят с газ, защото във Финландия изобщо няма дървета, дори и храсти няма!
10
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво им е? Те реално са повече интегрирани от нас, защото оръжието им е качествено и по западен стандарт. Нямат Мигове, които да падат като круши.
9
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това означава война с Русия за Финландия. Ще я нападне преди да е станала член на НАТО.
8
4
 
31
 
! Отговори
SUOMI FINLAND преди 2 години
Добре дошли, приятели и съюзници! "Слънцето е единственото хубаво нещо, което идва от Изток!"Стара финландска поговорка