Какво ще прави Путин с излишния газ, ако спре доставките за Европа?

Технически това става много лесно, обясняват експерти
3 апр 2022 12:20, Петя Славова
367
Какво ще прави Путин с излишния газ, ако спре доставките за Европа?
Снимка: БГНЕС

Който не плаща, няма да получава газ, каза Путин. Възможно ли е той действително да спре доставките за Европа? Чисто технически това става много лесно, казват експерти. Но какво ще прави тогава Русия с излишния газ?

Газово съоръжение

За да продължат да получават руски газ, чуждите клиенти трябва да извършват плащанията си през сметки в руската "Газпромбанк", предава "Дойче Веле". Това предвижда декрет, подписан от руския президент Путин. По сметките във въпросната банка ще могат да постъпват както евро, така и долари, а "Газпромбанк" ще ги обменя в рубли. Ако плащанията спрат, спират и доставките на газ, предупреди Путин.

Германският канцлер Олаф Шолц и други западни правителствени ръководители реагираха спокойно на това последно развитие. "Във всички случаи за фирмите важи следното: те искат, могат и ще плащат и занапред в евро", подчерта Шолц. И все пак във въздуха витае заплахата от спиране на газовите доставки. Но може ли
Зеленски е уволнил двама "предатели". Киев твърди, че руски войници край Чернобил са били силно облъчени. Русия обвинява Украйна за първи път в нападение на руска земя. А опера в Сибир се отрича от Анна Нетребко.

"От чисто техническа гледна точка доставките на газ могат да бъдат управлявани, т.е. възможно е кранчето да бъде врътнато", казва професорът по енергийна икономика от Техническия университет в Дрезден Доминик Мьост. Подаването на газ към Европа може да бъде спряно много бързо, обяснява той. За целта просто трябва да се затвори един вентил.

Още по темата

По-различно стоят нещата със спирането на добива на газ. Според шефа на украинския енергиен концерн "Нафтогаз" Юрий Витренко, цитиран от ФАЦ, Русия просто не може да спре тази дейност. "Сондажите не могат да се спрат просто така. Ще рече, че добиваните количества не могат да бъдат рязко намалени, което пък означава, че добитият газ ще трябва да се изгаря. Затова смятам, че по тръбите ще продължи да тече нефт и газ", казва той.

Китай като купувач?

Русия би могла да пласира една част от добитите количества газ в Азия, казва Мьост. През последните години Москва сключи редица договори за доставки с Китай и Индия, а в началото на 2022 Русия и Китай подписаха нов договор за доставки на 10 милиарда куб.м. руски газ годишно през следващите 30 години.

"Това обаче съвсем не означава, че Русия би могла да пласира в Китай всичкия газ, който добива", разяснява експертът. Той припомня, че не всяко газово находище е свързано с газопровод, водещ към Китай, а съществуващите тръбопроводи и сега са запълнени докрай.

Освен това Китай не е зависим от руския газ, казва Хорст Льохел, ръководител на Китайско-германския център към Франкфуртското училище за финанси и мениджмънт. "Китай няма да се нуждае от излишъците руски газ, ако Русия спре доставките за Европа", твърди той. Народната република може да покрива енергийните си нужди с въглища и ядрена енергия. Доставките на газ служат на Китай само за това да намали трайно емисиите на въглероден диоксид, твърди Льохел.

Изгарянето като последна опция

Ако Европа отпадне като купувач на руски газ, при всички положения една част от добитите количества ще трябва да бъде изхвърлена. "Една от възможностите е газът да бъде изгарян. Това обаче би била последната опция за Путин, тъй като това означава унищожаване на нещо, което струва пари", казва Мьост.

Според руския енергиен експерт Михаил Крутихин евентуалното спиране на газовите доставки ще има тежки последици и за Русия: "Ако Русия спре да продава газ за дълго време, някои от активните сондажи ще трябва да бъдат затворени. А не всички от тях след това могат отново да се отворят, за да бъде възстановен добивът", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според русофилите това бил пъкления план на САЩ за да продава на Европа скъп газ. Пак според русофилите Пууутлер бил гениален шахматист. Обаче сега се оказва, че правел каквото планували САЩ. Ааааааа, нещо стана късо съединение в логиката. Или русофилите не знаят какво е това?
206
17
 
12
 
! Отговори
Off преди 2 години
Може с излишния газ да си вари шишарки и борови иглички, защото друго няма. Поне да се опита да ги свари - може да стават за ядене.
205
11
 
23
 
! Отговори
Глупаци Европа преди 2 години
Няма излишна газ ,сащ я купува и я преподава на Европа и печели милиарди от свойте"съюзници"на който забранява търговията с Русия.....
204
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво ще правят швабите с мерцедесите, които са спрели да внасят в Русия заради санкциите, дали ще ни изпратят 100-200 мерцедеса безплатно в България, защото сме в НАТО и в ЕС, как мислите???
203
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идват в Европа, за да я колонизират на свой ред. Колелото на историята се върти. Ако Франция и САЩ не бяха унищожили Либия, щеше да има бариера пред нелегалната емиграция от Африка.
202
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майло не мисли за такива неща, психясал е
201
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лудост "сега разбрахте ли защо е тази касапница в Украйна." Ахааааа, значи Путин работи за САЩ!!! Разбрахме!
200
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лилипутин няма да спре кранчето, защото само оттам идват идват приходите му. Затова изчака и построяванео на Турски и Северен поток, за да заобикали Украйна и да я нападне. М/у Литва вече е енергийно напълно независима от московското блато. Но това литовците са го постигнали вследствие на дългогодишна целенасочена политика. И ние водим такава целенасочена политика от десетилетия, ама наобратно - да станем отново губерния на изостаналите азиатци.
199
12
 
11
 
! Отговори
Лудост преди 2 години
По някога е полезно да гледаш Руски телевизии и да разбереш че сащ те прави на луди,Руска газ в танкери на сащ за Европа на тройна цена и печелят сащ и губещите сме ние,сега разбрахте ли защо е тази касапница в Украйна.
198
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие не ги мислете руснаците,въпросът е ние какво ще правим,че то се лятото идва ама след това идва зима и тази зима да не се окаже нещо от рода на Чаушевсковите зими...
197
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мразят бившите колонизатори, но обичат Русия и Китай. Ами да ходят в Русия и Китай тогава, какво правят в Европа? Или все пак, нали, парите имат нещо общо, а?
196
6
 
6
 
! Отговори
До 229 преди 2 години
Най- големия производител на титан е Китай...индия...япония и т.н.някъде там е и русия
195
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забрави Африка. Африка вече е колония на Китай, Русия също има силно влияние. Африканците мразят бившите колонизатори.
194
15
 
14
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Разследване на Руски журналист от НТВ показа че Американският газ за Европа се оказа Руски но на тройна цена,кой сега е магарето?!
193
1
 
9
 
! Отговори
До мдаа преди 2 години
Не е, защото баба ти не е ползвала интернет и телефон като твоя. В кой век живееш? Торила е с оборска тор, но е имала обор, а не гараж.
192
11
 
16
 
! Отговори
До 221 преди 2 години
Не е само Русия производител на газ. Много ви плашат от Русия че ще стане голям проблем ако спрат газта, но истината е че те имат повече интерес от нас да ни я продават отколкото ние да купуваме. Относно торовете аз ще се радвам ако ям плодове и зеленчуци без искуствени торове, дори и на по-висока цена.
191
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щатската валута е пътник.------------И понеже е пътник, Путин приема плащанията във валута и чак тогава ги преобръща в рубли. Ей, голям балък ще излезе ВВП :)
190
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, освен това някои хора забравят, че Европа има под носа Африка, от където може да си снабдява и уран и неон и какво ли не! Но едни либерасти направиха от Европа ****ски съюз, които само смучеше газ от Русия вместо да развива собствена енергия и добивна промишленост. Десетки години наред ни внушаваха, че ще живеем с едно листо отпред на слънце и вятър, докато не затрещяха руските танкове!
189
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори СА отсвири САЩ. Щатската валута е пътник.
188
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Зелените" в момента са в голямо отстъпление навсякъде, даже в Германия отстъпиха за въглищните централи, докато не се успокоят нещата :) Велик Путин...