Какво ще прави Путин с излишния газ, ако спре доставките за Европа?

Технически това става много лесно, обясняват експерти
3 апр 2022 12:20, Петя Славова
367
Какво ще прави Путин с излишния газ, ако спре доставките за Европа?
Снимка: БГНЕС

Който не плаща, няма да получава газ, каза Путин. Възможно ли е той действително да спре доставките за Европа? Чисто технически това става много лесно, казват експерти. Но какво ще прави тогава Русия с излишния газ?

Газово съоръжение

За да продължат да получават руски газ, чуждите клиенти трябва да извършват плащанията си през сметки в руската "Газпромбанк", предава "Дойче Веле". Това предвижда декрет, подписан от руския президент Путин. По сметките във въпросната банка ще могат да постъпват както евро, така и долари, а "Газпромбанк" ще ги обменя в рубли. Ако плащанията спрат, спират и доставките на газ, предупреди Путин.

Германският канцлер Олаф Шолц и други западни правителствени ръководители реагираха спокойно на това последно развитие. "Във всички случаи за фирмите важи следното: те искат, могат и ще плащат и занапред в евро", подчерта Шолц. И все пак във въздуха витае заплахата от спиране на газовите доставки. Но може ли
Зеленски е уволнил двама "предатели". Киев твърди, че руски войници край Чернобил са били силно облъчени. Русия обвинява Украйна за първи път в нападение на руска земя. А опера в Сибир се отрича от Анна Нетребко.

"От чисто техническа гледна точка доставките на газ могат да бъдат управлявани, т.е. възможно е кранчето да бъде врътнато", казва професорът по енергийна икономика от Техническия университет в Дрезден Доминик Мьост. Подаването на газ към Европа може да бъде спряно много бързо, обяснява той. За целта просто трябва да се затвори един вентил.

Още по темата

По-различно стоят нещата със спирането на добива на газ. Според шефа на украинския енергиен концерн "Нафтогаз" Юрий Витренко, цитиран от ФАЦ, Русия просто не може да спре тази дейност. "Сондажите не могат да се спрат просто така. Ще рече, че добиваните количества не могат да бъдат рязко намалени, което пък означава, че добитият газ ще трябва да се изгаря. Затова смятам, че по тръбите ще продължи да тече нефт и газ", казва той.

Китай като купувач?

Русия би могла да пласира една част от добитите количества газ в Азия, казва Мьост. През последните години Москва сключи редица договори за доставки с Китай и Индия, а в началото на 2022 Русия и Китай подписаха нов договор за доставки на 10 милиарда куб.м. руски газ годишно през следващите 30 години.

"Това обаче съвсем не означава, че Русия би могла да пласира в Китай всичкия газ, който добива", разяснява експертът. Той припомня, че не всяко газово находище е свързано с газопровод, водещ към Китай, а съществуващите тръбопроводи и сега са запълнени докрай.

Освен това Китай не е зависим от руския газ, казва Хорст Льохел, ръководител на Китайско-германския център към Франкфуртското училище за финанси и мениджмънт. "Китай няма да се нуждае от излишъците руски газ, ако Русия спре доставките за Европа", твърди той. Народната република може да покрива енергийните си нужди с въглища и ядрена енергия. Доставките на газ служат на Китай само за това да намали трайно емисиите на въглероден диоксид, твърди Льохел.

Изгарянето като последна опция

Ако Европа отпадне като купувач на руски газ, при всички положения една част от добитите количества ще трябва да бъде изхвърлена. "Една от възможностите е газът да бъде изгарян. Това обаче би била последната опция за Путин, тъй като това означава унищожаване на нещо, което струва пари", казва Мьост.

Според руския енергиен експерт Михаил Крутихин евентуалното спиране на газовите доставки ще има тежки последици и за Русия: "Ако Русия спре да продава газ за дълго време, някои от активните сондажи ще трябва да бъдат затворени. А не всички от тях след това могат отново да се отворят, за да бъде възстановен добивът", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цяла България е за Русия и Путин, софийските "демократи" (бивши комунисти)-русофоби, са изключително жалка и нищожна група, и не са фактор.
226
9
 
18
 
! Отговори
ЕС неадеквати преди 2 години
Цялото ЕС е в потрес, че трябва да си плаща газта. Друго си беше да превеждат парите по блокираните от самите тях сметки.
225
17
 
14
 
! Отговори
Европеец преди 2 години
Путин винаги удара на камък, и сега пак удари на камък. Плановете винаги му се провалят.
224
6
 
15
 
! Отговори
димдандонг преди 2 години
Какво ме интересува Путин. Ще спре доставките за България. Ще търсим другаде в момент, в който всички други ще търсят и те. Няма да намерим. Ще спрем преноса на газ до Сърбия. Ще ни изпокарат и с тях. После ще спрат и руския петрол. Лукойл-нефтохим ще спре работа. Ще пратим оръжие за Украйна. НАТО ще си набутва войски тук. Ще прекратим дипломатически отношения с Русия. След това поредното извънредно положение. Ходете си слагайте главите от името на тези "най-солидарните".
223
1
 
10
 
! Отговори
Какво идиоти има! преди 2 години
Margrethe Vestager, European Commissioner for Competition - можете да направите две неща, контролирайте топлата вода на душа си, и всеки път когато спорате топлата вода казвайте "на ти, Путин" - ютюб : "Take that Putin! | Margrethe Vestager". Заплатата и е 300 хил. евро годишно, плащани от джоба на европейските данъкоплатци.
222
0
 
5
 
! Отговори
345 преди 2 години
Следих новините през януари 2018 ,когато САЩ започнаха ,чрез френска фирма да доставят втечнен газ от Ямал.Причината беше лошото време тук и повишаването на земите.
221
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
коментарите на рyтроловете които пишат с Й за множествено число не са фактор за българското общество. това си го набийте в главата.
220
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие бяхте там - на сделките - когато САЩ купува газа от Русия и пълни танкерите, за да го продаде тройно по-скъпо на Европа, нали? Били сте, разбира се. И в Донбас сте били, когато украинските "нацисти" палели живи хора - лично сте видели зверствата им, нали така. РусоРобът знае цялата истина, защото събитията са се случили пред очите му - по руката телевизия и по руските форуми.
219
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 250 "Единственото място, откъдето може да ги внесе е Русия." ЕС внася само 20% от стоманата си от Русия. Пак ударихте на камък. :)
218
10
 
12
 
! Отговори
. преди 2 години
Въпрос за 10000 лв. Какво ще прави Газпромбанк с тоалетната хартия долари и евро, които получава???
217
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За производство на вятърни генератори Европа има нужда от милиони тонове стомана. Единственото място, откъдето може да ги внесе е Русия.
216
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 345 "значи Русия нищо не губи" Само от факта, че не продава директно по-скъпо на "тройната цена", която явно САЩ вземат от Европа губи. :)))))) Няма да започвам с останалите ти бълнувания, които са едно през друго зомби коментари.
215
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото си иска. Вие питайте какво ще прави Европа и България без Руски газ! Както винаги ще го отнесат най невинните . Сиромасите .
214
3
 
10
 
! Отговори
345 преди 2 години
САЩ купува газ от Русия,продава я на Европа на тройна цена,пласира си оръжията тук,все пак за какво са произведени,да стоят в складовете ли,Европа ще се принуди да плаща в рубли,значи Русия нищо не губи,взима си каквото иска от Украйна,като територии ,Путин си затвърждава властта в Русия,Байдън в САЩ и бедните европейци да го дух***т.
213
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 256 "Без Русия няма кой да качва космонавти на МКС." Миличкият. Явно си проспал последните две години, защото вече две различни щатски компании качиха космонавти на МКС.
212
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без Русия няма кой да качва космонавти на МКС.
211
13
 
12
 
! Отговори
до Лудост преди 2 години
Ти как разбра, че втечният газ от САЩ, е руски.По "полезната" руска телевизия ли ти го казаха? Където казват, че ЕС и САЩ се разпадат.Че доларът умира, а еврото вече си направо умряло, а?Че няма по-развита технологично страна в света от Русия? Ти колко руски уреда от първа необходимост имаш в дома си? А колата ти руска ли е и ако не - защо?Колкото и да се пъне бункерният сатрап, магучаята му страна не е нищо повече от една бензиностанция. Язък за природните им богатства - Русия можеше да е рай.
210
10
 
16
 
! Отговори
ASD преди 2 години
В момента Русия строи най-големия химически завод за азотни торове, полимери и пластмаси в Уста Луга. Стратегията на премиера Мишустрин е Русия дане изнася ресурси като газ и нефт, а да се концентрира на продукти с по-висока добавена стойност като торове, горива, полимери и машинни масла.ОЧАКВАТ СЕ МАСОВИ ФАЛИТИ В ЕС И САЩ кадето химическата промишленост ще бъде СМАЧКАНА от скъпите суровини и значително по-евтините готови продукти.
209
15
 
19
 
! Отговори
Пламен преди 2 години
Отговорът на въпросът от статията е, че при спиране на доставките на газ, големият губещ ще е русия.Днес има и друга новина. Балтийските държави се отказват от руски газ на 100%.Що се отнася до мен, газ ползвам единствено за запалката си...с радост ще се откажа
208
11
 
11
 
! Отговори
Е какво ще прави преди 2 години
Ще вдига цената и ще чака рибите една по една да кълват... нема къде да вървят!!!