Полша ще получи 250 танка от САЩ

Страната възнамерява да купи „Abrams“ в най-модерната версия M1A2 SEPv3
Обновена: 5 апр 2022 22:52 | 5 апр 2022 21:58, Йоана Цонева
227
Полша ще получи 250 танка от САЩ
Снимка: БГНЕС

Полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак подписа договор със САЩ за доставка на 250 танка "Abrams". Церемонията беше излъчена от полската телевизия днес, предаде БГНЕС. "Споразумението гарантира доставката на 250 танка "Abrams" в най-модерната им версия за полската армия", каза Блашчак. Според него "целта на тези танкове е да се подсили полската армия, за да се възпре потенциален агресор".

"Тази година на полските въоръжени сили ще бъдат доставени 28 танка, което ще позволи да се започне обучение на войници. Доставките ще приключат през 2026 г.", информира министърът.

Полша възнамерява да закупи танкове „Abrams“ в най-модерната версия M1A2 SEPv3. 250 превозни средства ще бъдат достатъчни за оборудването на четири танкови батальона. Те ще отидат в новата 18-та дивизия в източната част на страната. Общата сума, отпусната за програмата за придобиване на танковете, е 23,3 млрд. злоти (6 млрд. долара). Програмата включва също логистичен пакет, обучение, развитие на инфраструктурата и въоръжение.

Още по темата
Основният боен танк M1A2 SEPv3 е най-усъвършенстваната модификация на танка „Abrams“, която беше представена за първи път през 2018 г. В сравнение с по-ранните версии на бойната машина тя е с нов многоцелеви снаряд и подобрена електроника.

Полша разработва програма за придобиване на нови танкове от 2017 г. насам. Новите танкове трябва частично да заменят 384-те съветски танка Т-72 и 232 танка RT-91 „Twardy“, които са на въоръжение в полските въоръжени сили. Полската армия също така разполага със 126 танка „Leopard“ във версия 2A4 и 105 машини във версия 2A5. Полското правителство реши да модернизира по-старите версии на 2A4 до версия 2PL. Общата стойност на този договор е 3,29 млрд. злоти (0,8 млрд. долара) и според настоящия план той трябва да бъде изпълнен до 2023 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предвид руските щайги, тези танкове са достатъчни да стигнат до москва.
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз това обяснявам,че войната с НАТО ще е аналогова,запада си мисли,че като има два таблета и електронни прицели вече е победил,предстои им да сблъскат челно с реалноста
58
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До анонимен...ей,това че теб те тресе *** не означава,че и с другите е така!!!!!...И НЕ,"ПроСоТо" НЕ е "фен" на Грипените!!...Въпроса е до това,че Шайката,а виждам и "промяната", НЕ проведоха истински ТЪРГ за тия проклети фърчила!..Просто поднесоха на тепсия милиардите,които краварите им поискаха..Виждам,че практиката продължава..Това е което ме смущава!
57
0
 
2
 
! Отговори
до Хахото преди 2 години
Що чакаш, бе, ставай и отивай да се запишеш доброволец в 4.0.4 ! -)))))
56
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
трите звездички долу заместват /защо ли?!/ втората част от ника му- "КЕ леш"..Таралясника сай самонарекъл така,тия от "днес" не щат да му дадат право да са именува кък си иска..
55
2
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Просото отдавна си е фен на Грипените.Елементарен тролчик.Задава си въпроси и с другия ник си отговаря.
54
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До анонимен ***...добър ник си си избрал/а !..Напълно адекватен.
53
0
 
6
 
! Отговори
Скъпичко е преди 2 години
Полша няма да ги "получи" ще си ги плати. ( това към автора).Танковете струват между 2 и 10 милиона долара. И то нови.24 млн за танк не е повод за гордост.При директна битка един танк оцелява между минута и десет минути
52
4
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Първо ще се разправим с русия, после с путинофилите по всички държави. Ще ги депутинифицираме и тях, и децата им. Всеки руснак ще си плати, един по един.
51
1
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 години
След няколко ракии Просото започва сам да си задава въпроси с няколко ника.Руска тролческа тъпотия.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Л-д, умора няма..., само се поти! Стигне ли се до намеса на НАТО, купувайте си йодени таблетки... Западния свят е изперкал, тотално!!!!
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ ако ни даваха наем за базите щяхме и ние да имаме танкове и самолети!
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбрах, тези 250 превозни средства, за които се споменава, танковете ли са? Досега не ми е идвало на ум да мисля за танковете като за превозни средства. Но на поляците може за това да им трябват.
47
3
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 години
До да ви светнаАз да те светна:):)България-САЩ-НАТО-ЕС:):):)Ти си пиши тук и светкай:):)
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия балъци ли са че да не мога да си правят танкове, ами да купуват от трети страни,...
45
4
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
ако са верва на "Гравитация",Полша разполага с 800 танка /а ние-с двеста/..."Искат" да купат още 250 ?...С кого ще воюват?..-С "омразните рашъни" ?...Та ония имат цели ТРИНАДЕСЕТ ХИЛЯДИ такива "играчки" !..Но само предубедените не искат да осъзнаят,че всъщност краварите НАЛАГАТ на сателитите си да им купуват оръжията ...Като чутовната сага с нашите "ф-016"../А интересното е,че ги платихме,но не са наши..Не се знае и дали изобщо ще ги получим,защото виждате:-Ту коковид пандемия,ту млатене в Окраи
44
1
 
9
 
! Отговори
Бай Пън преди 2 години
Така се прави. Създаваме конфликт, плашим останалите пудели, а после им продаваме оръжия за милиарди. А и на Бг-то ще дадем осем самолета след още десет години и след авансово няколко милиарда.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ме притеснява в американските ни партньори това бъдеще време.Става като при комунизма-ще,ще,ще..Полша ще получи танкове,Бг ще получи самолети и тн.Докато ги доставят,ако изобщо ги произведат в това нямане напоследък,руснаците ще направят нов народен съд!
42
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бах тая работа поляците ще задръстят Червения площад с Абрамси на 9 май.
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние също ще получим американски кайсий