Войната в Украйна - манна небесна за американските търговци на оръжие

Продажбите ще скочат, но по-късно през 2022 г. и след това
4 апр 2022 20:05, Елка Василева
144
Войната в Украйна - манна небесна за американските търговци на оръжие
Снимка: архив, БГНЕС

Хилядите ракети, дронове и боеприпаси, изпратени от САЩ в Украйна, не попълниха директно сметките на американските търговци на оръжие, но се очаква в дългосрочен план те да спечелят от конфликта, тъй като западните страни са загрижени да подсилят отбраната си срещу Русия, пише Франс прес.

Вашингтон подобно на някои свои съюзници бръкна в запасите си, за да достави на украинската армия свои ракети "Стингър" и "Джавлин" - оръжия, които отдавна са платени на производителите си "Локхийд-Мартин" и "Рейтиън текнолъджис".

Още по темата
Следователно не би трябвало финансовите отчети на тези компании за първото тримесечие, които ще бъдат обявени през идните седмици, да се надуят особено много.

Тези запаси обаче ще трябва да се попълват.

Пентагонът смята да отдели 3,5 милиарда долара за тази цел, които са предвидени в закон, приет в средата на март, съобщи пред АФП говорителка на министерството на отбраната на САЩ.

"Джавлин" сега се произвеждат от съвместно предприятие на "Локхийд" и "Рейтиън". Ракетите "Стингър" на "Рейтиън" бяха спрени от производство, преди Пентагонът да направи поръчка за 340 милиона долара през лятото на миналата година.

"Ще проучим варианти за по-бързо възстановяване на американските запаси и запълване на изчерпаните резерви на съюзници и партньори", каза говорителката. "Ще бъде необходимо време за подновяване на индустриалната база - при основните доставчици и подизпълнителите, за да се позволи съживяване на производството."

Печалбите, които компаниите може да получат от тези ракети, известни с простата си употреба, не би трябвало да са прекомерни, смятат няколко запитани от АФП експерти от отбранителния сектор.

Според Колин Скарола, от компанията за инвестиционни проучвания CFRA, "ако 1000 (ракети) "Стингър" и 1000 "Джавлин" се изпращат в Източна Европа всеки месец през идната година, това може да донесе между 1 и 2 милиарда долара приходи" за "Рейтиън" и "Локхийд". Сума, която не е пренебрежима, но трябва да бъде съотнесена към данните за техните продажби за миналата година, съответно от 64 и 67 милиарда.

"Рейтиън текнолъджис" без съмнение печели много повече, когато продаде една отбранителна система "Пейтриът" на Саудитска Арабия, отколкото произвеждайки ракети Стингър", отбелязва Джордан Коен, специалист по продажбите на оръжия от аналитичния център Институт "Катон". "Не е сигурно, че те ще искат да посветят много ресурси на това."

Най-големите предприятия от отбранителния сектор в САЩ - "Локхийд", "Рейтиън" и "Нортроп Груман" - не отговориха на запитвания на АФП. От "Дженерал дайнамикс" подчертаха, че не са променяли прогнозите си от януари, а "Боинг" просто отбеляза, че е работа на правителствата да вземат решенията си за бюджета.

Конкуренция между големите сили

По време на публикуването на резултатите на техните компании в края на януари някои ръководители допускаха, че ситуацията е благоприятна за дейността им.

Грег Хейс, главният изпълнителен директор на "Рейтиън", призна, че нарастването на напрежението в Азия, Близкия изток и Източна Европа без съмнение ще допринесе за международните продажби, "не незабавно", но "по-късно през 2022 г. и след това".

Неговият колега от "Локхийд-Мартин", Джеймс Тайклет спомена за "подновяване на конкуренцията между големите сили", която може да доведе до нарастване на американския бюджет за отбрана.

"Войната в Украйна разбърка картите на геополитическия ред така, както не бяхме виждали от 30 години", отбелязва Бъркет Хюи от компанията за финансови услуги "Морнингстар". "Хората разбират, че светът е много по-малко сигурен и че вероятно ще има нужда от увеличаване на инвестициите в отбраната, което може да облагодетелства предприятията от сектора."

Същата позиция поддържа и Ерик Хигинботъм, от Центъра за международни изследвания към Масачузетския технологичен институт, според когото западните правителства, както вече става от няколко години в Азия, "ще се опитват по-малко да намалят разходите си" в тази сфера.

В САЩ Байдън предложи увеличаване на бюджета за отбрана с 4 на сто - число, което трябва да се съотнесе към инфлацията. Но бюджетът най-малкото не намалява.

Германия, след като дълго време изоставаше, що се отнася до военните си разходи, обяви в края на февруари, че деблокира пакет на стойност 100 милиарда евро за модернизация на своята армия.

В този контекст "страните вероятно ще се опитат и да подобрят оперативната съвместимост (на своята техника) с тази на САЩ, които в крайна сметка са опората на НАТО", добавя Хигинботъм.

Така Германия реши в средата на март да закупи изтребители Ф-35 от "Локхийд-Мартин", поставяйки началото на продължаващ няколко години процес, предшестващ доставката им, която е моментът, когато производителите получават основната част от приходите.

Тази "Ф-35-икация" на армиите извън САЩ е добра новина за американските предприятия, а американските военни със сигурност виждат в нея практическа полза, отбелязва Ерик Гомес, специалист по отбранителната политика в Института "Катон".

"Но това прави по-трудно за САЩ да обмислят отдръпване от Европа", в момент, когато администрацията на Байдън "повтаря редовно, че неин приоритет (в сферата на отбраната) е Китай", добавя той.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама че заглавие - ами продавайте и вие, бе. Украинците на колене ви молеха да им продадете оръжие, вие се дърпахте..
116
0
 
3
 
! Отговори
Предплащаме пак преди 2 години
Нов заем за милиарди, за нови остарели Ф-16
115
0
 
5
 
! Отговори
Споделям преди 2 години
Бог вижда всичко. Наближава времето когато ще даде на всекиму заслуженото. Както е казал'' С какъвто аршин мерите с такъв ще ви се отмери ''
114
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ако работеше за службите на САЩ нямаше да им помогне толкова много.... В САЩ трябва да го обяват за национален герой....
113
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната в Украйна - манна небесна за американските търговци на оръжие,.,.,., ааа на гнясажиите може да им светне кой разпали тая война и защо. Може също да светне на шурощоидните им мозъчета, че при така омразния Тръмп, нямаше НИТО ЕДНА война!
112
4
 
15
 
! Отговори
хаха преди 2 години
До Анонимен 130Ти май идея си нямаш за какво иде реч? Братушките не са решили, не са превзели цяла Украйна.
111
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е само ордьовъра.Голямото плюскане ще започне когато наложат на Европа програма за "придобиване на отбранителни способности".Разбирай - превъоръжаване с американско оръжие и разполагане на американски войски тук.За които ще си плащаме годишна такса точно както Южна Корея го прави.
110
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 110 Анонимен Аз смятам, че Европа е достатъчно богата да се справи с една извънредна ситуация. Да, ще се лиши от някои по-луксозни придобивки, но ще се справи. А този, който е решил да я изнудва, ще яде газ и петрол в сурово състояние и народът му ще изпука от глад. . . . . МОЖЕ БИ МОЖЕШ ДА ЧЕТЕШ, НО НЕ РАЗБИРАШ НАПИСАНОТО! ЗА ТОВА ИМА МЕДИЦИНСКА ДИАГНОЗА! Не разбра ли, че Русия и Украйна са най-големите производители на зърно, а отделно Русия е най-големия производител на пилешко месо!
109
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В следващите 100 години украинците ще имат да изплащат оръжието на американците, ако руснаците не ги превземат като поредна република във федерацията!
108
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До тук Украйна се справи много добре, ако си получи и нападателно оръжие, свършено е с Путин. До края на юни, Русия няма да може да продължи войната.
107
1
 
9
 
! Отговори
Мушмул преди 2 години
Не ми го пишете тва на мен, напишете го на простите украинци.
106
0
 
24
 
! Отговори
Гз преди 2 години
Защо след като сащ и англия не намериха за 2 месеца химическо оръжие в ирак останаха 10 години ?
105
14
 
2
 
! Отговори
Как не преди 2 години
При това смешно прославено руско оръжие, как да не продаваш старо обурудване. Само тук ахкат и охкат за путинова русия, но не осъзнават че са и само от газа краката и ръцете. Егати великата армия, украинците и със старо оръжие ги бият яко. Русия е само пара през свирката, и ни напред ни назад. Но добре се изклати! Сега тук ще "ривът" местните русолюбчета, но какво от това загасна им идола! Но тях кой ли ги пита.
104
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1000 дрона по 6000 долара са нищо, 100 милиарда евро на Германия само за тази година са по интересни.Но това да превеждаш статии за днес вече кои ли не вземат.
103
0
 
2
 
! Отговори
SS преди 2 години
ВЪОРЪЖАВАЙТЕ СЕ КОЙ С КАКВОТО МОЖЕ ! НЕ БЪДЕТЕ ОВЦЕ !
102
7
 
9
 
! Отговори
Светът срещу Русия преди 2 години
Сега се играе мачът целият Свят срещу Русия. Този мач сме го гледали вече. Спомням си как завърши предишния подобен мач с разпадането на СССР...
101
21
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
В случая става въпрос за Геноцида над един народ от самозабравили се кремълски военнопрестъпници, а да дадеш оръжие в ръцете на човек който защитава Родината си, жена си, децата си, живота си, честта си и всичко което го прави човек, от убийци и мародери нахлули в страната и домът му, не е престъпление а средство за отбрана и спасение...така че да са живи и здрави американските производители на оръжие, за да може човечеството да се противопостави на самозабравили се диктатори, терористи и убийци
100
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ непрекъснато разпалва войни далеч от тях за да печели. Европа да налага санкции, а те увеличават покупката си на газ от Русия и после ще я продават на Европа на петорна цена. Няма ли умни глави в този ЕС, само послушковци ли са там. Самоунищожават се. Бедните страни ще отнесат всичко.
99
9
 
18
 
! Отговори
SS преди 2 години
Така е няма морал ! Писал съм неведнъж живеем в отвратителен свят !
98
15
 
23
 
! Отговори
Отврът преди 2 години
Ега ти и мръсния номер,който скалъпиха на руснаците! Да избиеш собствения си инарод, за да уличиш други е толкова первезно,колкото само болен мозък може да измисли.Отвращавам се от нашите медии за лъжите,които бълват.Не съм русофил, но това, което се прави у нас е отврът.Отказах се напълно да ги гледам.Кой би предположил, че от телевизиите ще се бълва толкова смрад и то уж в демокрация,тури му пепел. Не ми се мисли какво ще стане с БНТ щом Славчо ще я управлява! Остава БНБ да я докопа Прокопиев