Бежанците от Украйна могат да окажат негативно влияние на страните от ЕС

Очакванията са бежанската криза само да се разраства
Обновена: 15 апр 2022 15:25 | 15 апр 2022 15:25, Нели Христова
264
Бежанците от Украйна могат да окажат негативно влияние на страните от ЕС
Снимка: БГНЕС

След като Русия започна войната в Украйна, европейските страни заявиха, че са готови да приемат украински бежанци. Сега обаче те са изправени пред сериозни проблеми, които все още нямат решение. Няма съмнение, че бежанската криза само ще се разраства.

Общият брой на украинците в страни като Полша, Унгария, Румъния, Германия, Чехия, Австрия и Словакия надхвърля 7,1 милиона души. Тези страни са най-засегнати от проблема с бежанците.

Както съобщиха австрийските медии преди дни, жителите на Виена се оплакват от недостиг на места за паркиране. Възниква конфликт между бежанците и местното население. Някои паркинги са предназначени директно за ползване от бежанците.

Гражданите на Полша, Унгария и някои други европейски държави се противопоставят на приемането на украински мигранти в техните страни.

Нещо повече, „Дойче веле“ дори публикува дълъг текст, в който изразява ясни съмнения относно възможността за интегриране на бежанците в германското общество.

Всъщност, подобни съмнения са съвсем основателни. Защото повечето бежанци имат проблеми с адаптацията към новата среда, което оказва отрицателно въздействие върху социалните отношения в обществото.

Най-показателният пример е проблемът с липсата на езикови умения на децата бежанци, които трябва да продължат да учат на новия си език. Образователната система, учебните материали и методологията обикновено са непознати за тях и това предизвиква неразбиране, а често дори отхвърляне и агресия от страна на местните деца.

Освен това, като се имат предвид стандартите за социално осигуряване в западноевропейските страни, повечето бежанци няма да работят, а ще се задоволят с получаваните помощи, които ще бъдат достатъчни за ежедневните им нужди.

От друга страна, бежанците, които търсят работа, ще окажат натиск върху пазара на труда и ще обезценят работната сила, което неминуемо ще доведе до недоволство от страна на местните жители.

Европейците са особено загрижени, че по-голямата част от бежанците няма да се върнат в Украйна и приемащите страни ще трябва да им осигурят дългосрочна подкрепа и да ги интегрират в местното общество.

За социалните проекти, необходими за интеграцията, ще бъдат изразходвани огромни финансови средства. Защото бежанците, които идват от напълно различна социално-културна среда, с различен манталитет и начин на мислене, ще бъдат отхвърлени от чуждата за тях европейска общност.

Това е особено остро в Полша, която поиска допълнителна помощ от ЕС, изправена пред огромни разходи за издръжка на украинските бежанци, от една страна, и социалното осигуряване на собствените си граждани, от друга. Унгария трябва да се справя с подобна ситуация.

Натискът, предизвикан от големия брой бежанци, води до вътрешнополитически проблеми в страните, които са дали убежище, а това има отрицателно въздействие върху благосъстоянието на приемащите страни, което е съвсем очевидно. Поради тази причина европейските държави са изключително загрижени за потока от украински бежанци, чийто социално-културен контраст не съответства на европейските норми и може да доведе до сериозна криза. В момента в Европа няма решение на този проблем и няма съмнение, че с времето той само ще се задълбочава.

Илбер Васфи Сел за dikGAZETE

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Общият брой на украинците в страни като Полша, Унгария, Румъния, Германия, Чехия, Австрия и Словакия надхвърля 7,1 милиона души. Тези страни са най-засегнати от проблема с бежанците" Наши бяхме втори по прием бе, ***
55
24
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БЯЛОТО УКРАИНСКО НАСЕЛЕНИЕ Е ДОБРЕ ДОШЛО В ЕС СТИГА ДА НЕ ИМ СЕ ДАВА ПРАВО ДА РАБОТЯТ ВЕДНАГА !!! САМОТО ЕС БЕЗ ДЪРЖАВИТЕ ЧЛЕНКИ ИМА 20 ТРИЛИОНА ЕВРО НАЛИЧНИ ПАРИ ЕДНИ СМЕШНИ 10 МИЛИОНА УКРАИНЦИ МУ СТРУВАТ ПО 63 МИЛИАРДА ЕВРО НА ГОДИНА РАЗХОДИ! 63 МИЛИАРДА ЕВРО ЗА ЕС ОТ 20 ТРИЛИОНА ЕВРО НАЛИЧНИ НЕ Е ГОЛЯМ РАЗХОД!
54
1
 
27
 
! Отговори
6YM.CO преди 2 години
МММ да. Ние сме солидарни. Що не им дадем черноморието от Русе до Елхово? Да се подслонят от Путин. И без това Гръцкото море е по-близо а по-нашето само бетон и мутри.
53
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро каза баш обратното. Само Айтита от най-висок клас.
52
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да им се осигури достъп до работа. Сума ти пустеещи земи има. Да работят в земеделие, животновъдство.. нали идват трудни времена. С помощи и теглене на нови дългове няма да я докараме до никъде
51
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пращайте още оръжия, брюкселски кауньи, бежанците само ще растат, няма да намаляват.
50
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия ръпунгели ще съсипят туристическия сезон кой нормален ще иде на море или на планина като хотелите са пълни с те такива .. ще ходиме в Гърция или Турция
49
2
 
48
 
! Отговори
да преди 2 години
бай дончо от щатите потрива доволно ръце - търговията с оръжие върви, европейците се изпокараха, газ и петрол имаме....кеф!
48
39
 
8
 
! Отговори
До 45 преди 2 години
Каквито и да са украинците не са такива *** като твоите пияни ваатенки.
47
40
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ГОЛЕМИЯ ПРОДЛЕМ НЕ СА БЕЖАНЦИТЕ ДЕЛО НА КА ПУТИН! А ТОВА, ЧЕ БЯХА ИЗБИТИ ТВЪРДЕ МАЛКО КА ПУТИНИСТИ В УКРАЙНА И ИЗОБЩО В КОМУНДЕЛИСТАНН
46
3
 
64
 
! Отговори
мак преди 2 години
Добрютро, идва им акъла и отрезвяване от истерията. Така е, когато действаш първосигнално, а след като си се оказал в блато, почваш да разсъждаваш, че не вредиш на кремъл, а на самия себе си. Украинците третирани като царе ще прииждат, ще имат претенции за всичко, няма да работят, няма да се върнат, а разходите по тях само ще нарастват. Слушайте още зеления и давайте каквото поиска, тъ..па..ци.
45
5
 
22
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
Знаете ли кого най много мразят мюслярите заливащи Европа? Украинците. Конкуренция майка, не може ги рснтутим и двете групи. Айде да решат проблема помежду си, а тоя който оцелее да дойде тогава да проси ? Кво ще кажете за моето гениално предложение?
44
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До вчера говорехме за демографска криза в България - добре дошли .
43
42
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре проявете малко разбиране от война бягат хората не от кеф. Ако бяхте на тяхно място и вие щяхте да сте избягали.
42
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС тепърва ще има възможността отблизо да се наслади на изумителната компания на наглите дребно криминални укробандеровци.
41
5
 
48
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
май прибираме бандити и пияници...скоро ще е ясно!
40
4
 
59
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Вчера Пламен Пасков показа клип как някакви злобни украинки в София псуваха и нападаха българи протестиращи за неутралитет!Какво по дяволите !Поставят си знамената на всякъде ,това бежанци ли са или нашественици !??Ще берем ядове ,че никой не се замисля колко бандеровци и криминални елементи се шмугнаха през бежанците!Между другото ново видео от мен https://youtu.be/wwxgsYOnLgE
39
9
 
51
 
! Отговори
1 преди 2 години
Много късно разбрахте,че те са по-зле и от афганистанците.
38
2
 
63
 
! Отговори
Оле боле преди 2 години
Абе Украйна не е малка, с тия пари които им дават от Нато, можеха да си направят техни лагери по границата с Полша и Унгария. Никой нямаше да ги притеснява. Ама не е същото като на морето през лятото
37
36
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще си стоят в Украйна, не може да сте толкова жестоки! Да не дава Господ никому!