Бежанците от Украйна могат да окажат негативно влияние на страните от ЕС

Очакванията са бежанската криза само да се разраства
Обновена: 15 апр 2022 15:25 | 15 апр 2022 15:25, Нели Христова
264
Бежанците от Украйна могат да окажат негативно влияние на страните от ЕС
Снимка: БГНЕС

След като Русия започна войната в Украйна, европейските страни заявиха, че са готови да приемат украински бежанци. Сега обаче те са изправени пред сериозни проблеми, които все още нямат решение. Няма съмнение, че бежанската криза само ще се разраства.

Общият брой на украинците в страни като Полша, Унгария, Румъния, Германия, Чехия, Австрия и Словакия надхвърля 7,1 милиона души. Тези страни са най-засегнати от проблема с бежанците.

Както съобщиха австрийските медии преди дни, жителите на Виена се оплакват от недостиг на места за паркиране. Възниква конфликт между бежанците и местното население. Някои паркинги са предназначени директно за ползване от бежанците.

Гражданите на Полша, Унгария и някои други европейски държави се противопоставят на приемането на украински мигранти в техните страни.

Нещо повече, „Дойче веле“ дори публикува дълъг текст, в който изразява ясни съмнения относно възможността за интегриране на бежанците в германското общество.

Всъщност, подобни съмнения са съвсем основателни. Защото повечето бежанци имат проблеми с адаптацията към новата среда, което оказва отрицателно въздействие върху социалните отношения в обществото.

Най-показателният пример е проблемът с липсата на езикови умения на децата бежанци, които трябва да продължат да учат на новия си език. Образователната система, учебните материали и методологията обикновено са непознати за тях и това предизвиква неразбиране, а често дори отхвърляне и агресия от страна на местните деца.

Освен това, като се имат предвид стандартите за социално осигуряване в западноевропейските страни, повечето бежанци няма да работят, а ще се задоволят с получаваните помощи, които ще бъдат достатъчни за ежедневните им нужди.

От друга страна, бежанците, които търсят работа, ще окажат натиск върху пазара на труда и ще обезценят работната сила, което неминуемо ще доведе до недоволство от страна на местните жители.

Европейците са особено загрижени, че по-голямата част от бежанците няма да се върнат в Украйна и приемащите страни ще трябва да им осигурят дългосрочна подкрепа и да ги интегрират в местното общество.

За социалните проекти, необходими за интеграцията, ще бъдат изразходвани огромни финансови средства. Защото бежанците, които идват от напълно различна социално-културна среда, с различен манталитет и начин на мислене, ще бъдат отхвърлени от чуждата за тях европейска общност.

Това е особено остро в Полша, която поиска допълнителна помощ от ЕС, изправена пред огромни разходи за издръжка на украинските бежанци, от една страна, и социалното осигуряване на собствените си граждани, от друга. Унгария трябва да се справя с подобна ситуация.

Натискът, предизвикан от големия брой бежанци, води до вътрешнополитически проблеми в страните, които са дали убежище, а това има отрицателно въздействие върху благосъстоянието на приемащите страни, което е съвсем очевидно. Поради тази причина европейските държави са изключително загрижени за потока от украински бежанци, чийто социално-културен контраст не съответства на европейските норми и може да доведе до сериозна криза. В момента в Европа няма решение на този проблем и няма съмнение, че с времето той само ще се задълбочава.

Илбер Васфи Сел за dikGAZETE

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
32
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами това е една от целите на Путин да залее Европа с украински бежанци.Хитрият КГБ агент много добре знае че Европа ще се сблъска с големи проблеми приемайки бежанци.
15
36
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то наистина не може цяла Украйна да се пресели в Европа. Това е и целта на Путин, да тормози Европа с емигранти, докато не кандиса. И това е част от играта на Москва.
14
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се сетите ама късно
13
6
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе ще започне да ви идва акъла в главата , но както обикновено - много късно ...
12
6
 
65
 
! Отговори
Добре преди 2 години
де, нали Русия яде бой и украинците си връщат териториите. Защо тогава продължават да бягат? И заблуждава ли се някой, че както и когато свърши войната, тия ще се върнат?
11
7
 
57
 
! Отговори
Оле боле преди 2 години
100 пъти писаха за кораба, ама никъде не пише как украинските тур оператори им казват, че ще ги настаняват само по хотели на морето в България. После като дойдат и почват да правят проблеми, сякаш ние ги лъжем
10
4
 
21
 
! Отговори
Мен преди 2 години
а *** от предишните години как пък не навреждаха...
9
55
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е калкулирано от кремълски ненормалник! Надявам се скоро да напълнят Украйна с добро джепане и украинците да успеят да изтласкат пияните алкаши, които явно нямат хъс дабъдат убивани! Дай Боже успех на украинците, по-скоро!
8
10
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо позволи хлеб барките да те напълзят с милиони, храни ги и ги подслони, пък после му мисли как ще се отървеш от тях. Това са ромми с бяла кожа и руси.
7
5
 
47
 
! Отговори
Ко преди 2 години
А добър ден.
6
8
 
45
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Урсула на въжето неам пари за хотел на урки :)))
5
41
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той малкия буратино в Кремъл на това се надява
4
41
 
13
 
! Отговори
тъй,тъй преди 2 години
костя-митрофановната агенция действа! Авторке, авторкееее, бегай в АОНСУ-то да си доучиш пропагандата.
3
8
 
82
 
! Отговори
Оле боле преди 2 години
Аре бе, не вярвам. Нали са само хубави хора уж??? Те искат само безплатни хотели из цяла Европа, но да са по моретата. Пък като свърши войната ще си останат, нали е безплатно?
2
11
 
56
 
! Отговори
де до пе шо преди 2 години
Не е вярно!Даже трябва да им вдигнем дневните на милите - от 40лв на 400 евра поне!
1
74
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добре украинци от колкото араби или руснаци