Бежанците от Украйна могат да окажат негативно влияние на страните от ЕС

Очакванията са бежанската криза само да се разраства
Обновена: 15 апр 2022 15:25 | 15 апр 2022 15:25, Нели Христова
264
Бежанците от Украйна могат да окажат негативно влияние на страните от ЕС
Снимка: БГНЕС

След като Русия започна войната в Украйна, европейските страни заявиха, че са готови да приемат украински бежанци. Сега обаче те са изправени пред сериозни проблеми, които все още нямат решение. Няма съмнение, че бежанската криза само ще се разраства.

Общият брой на украинците в страни като Полша, Унгария, Румъния, Германия, Чехия, Австрия и Словакия надхвърля 7,1 милиона души. Тези страни са най-засегнати от проблема с бежанците.

Както съобщиха австрийските медии преди дни, жителите на Виена се оплакват от недостиг на места за паркиране. Възниква конфликт между бежанците и местното население. Някои паркинги са предназначени директно за ползване от бежанците.

Гражданите на Полша, Унгария и някои други европейски държави се противопоставят на приемането на украински мигранти в техните страни.

Нещо повече, „Дойче веле“ дори публикува дълъг текст, в който изразява ясни съмнения относно възможността за интегриране на бежанците в германското общество.

Всъщност, подобни съмнения са съвсем основателни. Защото повечето бежанци имат проблеми с адаптацията към новата среда, което оказва отрицателно въздействие върху социалните отношения в обществото.

Най-показателният пример е проблемът с липсата на езикови умения на децата бежанци, които трябва да продължат да учат на новия си език. Образователната система, учебните материали и методологията обикновено са непознати за тях и това предизвиква неразбиране, а често дори отхвърляне и агресия от страна на местните деца.

Освен това, като се имат предвид стандартите за социално осигуряване в западноевропейските страни, повечето бежанци няма да работят, а ще се задоволят с получаваните помощи, които ще бъдат достатъчни за ежедневните им нужди.

От друга страна, бежанците, които търсят работа, ще окажат натиск върху пазара на труда и ще обезценят работната сила, което неминуемо ще доведе до недоволство от страна на местните жители.

Европейците са особено загрижени, че по-голямата част от бежанците няма да се върнат в Украйна и приемащите страни ще трябва да им осигурят дългосрочна подкрепа и да ги интегрират в местното общество.

За социалните проекти, необходими за интеграцията, ще бъдат изразходвани огромни финансови средства. Защото бежанците, които идват от напълно различна социално-културна среда, с различен манталитет и начин на мислене, ще бъдат отхвърлени от чуждата за тях европейска общност.

Това е особено остро в Полша, която поиска допълнителна помощ от ЕС, изправена пред огромни разходи за издръжка на украинските бежанци, от една страна, и социалното осигуряване на собствените си граждани, от друга. Унгария трябва да се справя с подобна ситуация.

Натискът, предизвикан от големия брой бежанци, води до вътрешнополитически проблеми в страните, които са дали убежище, а това има отрицателно въздействие върху благосъстоянието на приемащите страни, което е съвсем очевидно. Поради тази причина европейските държави са изключително загрижени за потока от украински бежанци, чийто социално-културен контраст не съответства на европейските норми и може да доведе до сериозна криза. В момента в Европа няма решение на този проблем и няма съмнение, че с времето той само ще се задълбочава.

Илбер Васфи Сел за dikGAZETE

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
19
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, айде сега, като н сте искали бежанци, да не сте подстрекавали войната! Значи поляците дават изтребители, а горките украинци да стоят в страната си да умират? Няма къде да идат! Ще ги интегрираме и това е! Милите хора, те пък нямат никаква вина, независимо какво се развива на политическата сцена!
35
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ааа, ЗДРАСТИ!
34
1
 
31
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 2 години
Богатите в България, бедните в Германия и Англия.
33
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бежанци, добре дошли! Чувствайте се като у дома си, направете Майдан, създавайте хаос, все някой трябва да размъти водата в европейското феодално блато. Путин не можа да промени новия световен ред и Историята, но вие можете!
32
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като толкова си обичат Украйна да бяха седяли там, в районите където няма военни действия. Явно търсят по- лесен живот в уредените държави
31
2
 
47
 
! Отговори
Оле боле преди 2 години
До 33 така е- точно така, този *** си е дошъл настроен, че ние сме от лошите. Докато яде и пие за наша сметка. Не е и сам, няма много мъже засега, но тези които съм видял, всичките викат "аз съм бежанец, без пари", докато си карат джипките и отсядат в чисто нови кооперации
30
3
 
65
 
! Отговори
така е преди 2 години
Пияният украинец, който заплаши с бомба хотел в Банско, е бил настанен там часове по-рано, с временен статут.След пристигането си в хотела младият мъж е седнал да пие в лоби бара. Към 4 ч излязъл на терасата, където стояли няколко души от персонала. Започнал да крещи по тях, че е от "Азов" и ще ги избие всички. Когато пристигнали полицаи, се заканил и на тях и семействата им с убийство.
29
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС,тепърва ще сърбате попарата дето сами си надробихте.Това,че нашите медии са цензурирани не пречи хората да се информират от хиляди други места,закъснели сте с тая новина,вече знаем,че повечето държави вече са вдигнали ръце от тях.
28
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обаче докато ЕС приемаше скъпоценните си талибани и аборигени, подобни опасения бяха замитани под килима.
27
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кога станаха 7,1 млн., като вчера по данни на ООН бяха 5 млн.?Дойче зеле бяха послъгва.
26
4
 
42
 
! Отговори
Оле боле преди 2 години
Даже набутаха 1 млн на Унгарците, после хубавата Европа им каза "спираме ви парите", щото видиш ли отказаха да играят в цирка със санкциите. Долни измамници са бабичките и дядовците в Брюксел.
25
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъдещето е, който има ресурс и акъл да инвестира в премества в модални домове, като охлювите колкото можеш да носиш, толкова, просто няма да има спокойни точки за дълъг период от време, постоянно релокация на безопасно от военни събития територии, целият свят е в спящи клетки и необразовани хора, които скоро ще изгладнеят зверски
24
4
 
48
 
! Отговори
Милен преди 2 години
Да ги товарят и да ги пращат на освободителите САЩ.
23
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 21 Те Украинците точно това чакаха. Да ги пуснат свободно в Европа)))))) Те и преди войната имаха право на пребиваване в ЕС за срок от 3 месеца,както ние бяхме едно време.
22
5
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега издържахме шведите от маалите , сега ще издържаме и тях и укрита ! Меко казано ми писна !
21
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те вече го правят .Това са примитивни същества
20
3
 
50
 
! Отговори
Оле боле преди 2 години
Тука дето всички ги защитават в този измислен сайт, колко от вас са се сблъскали с украинци? Имате ли си вземане даване с тях? Нагли са яко, все едно *** в Германия, същата работа
19
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статията все едно е писана лично от Путин. Дойче Веле си е държавна медия защитаваща в рубладжийските германски политици начело с президента Щайнмаер.А, само преди 2 години тази медия редовно защитаваше всякакъв вид тъмнокожи мигранти.
18
1
 
84
 
! Отговори
А. Добър ден ! преди 2 години
Те Украинците точно това чакаха. Да ги пуснат свободно в Европа. И сега ужким бежанци...и айде в Германия. А всъщност всички са наточени с джуки и ци. Ци. и са невероятно щастливи като ги интервюират. Баш тия дето са тръгнали са пълни с пари и със скъпи коли. А тези които наистина имат нужда от помощ не могат да излязат от Украйна. И нямат къде да живеят.
17
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а бе я бе..знаете ли с какви луксозни коли дойдоха и измити,1 автомивка 12лв.да ви кажа и как са облечени,,ние на просяци приличаме пък те бягащи от войната.това какво говори за нас.и за тези дето ни управляват.БГ пенсионерите с втора ръка дрехи,украинките с изрисувани вежди и топ дрехи .балсам за коса си поръчваха в началото,за необходими продукти и вещи в беж.центрове.