Беларус обмисля да въведе смъртни наказания

Законопроектът ще се прилага при опит за терористични атаки
4 май 2022 22:30, Йоана Цонева
36
Беларус обмисля да въведе смъртни наказания
Снимка: БГНЕС

Беларус предприе стъпки за въвеждане на смъртно наказание за опити за терористични актове, след като активисти се опитаха да саботират части от железопътната мрежа, за да затруднят Русия при разполагането на сили за инвазията ѝ в Украйна.

Долната камара на беларуския парламент одобри промяната в наказателния кодекс на две четения, съобщи информационната агенция "Белта". Сега промяната трябва да бъде подкрепена от горната камара на парламента и от беларуския лидер Александър Лукашенко, за да влезе в сила.

"Деструктивните сили продължават терористичната (и) екстремистка дейност, като се опитват да разклатят ситуацията в Беларус, провокирайки вътрешна нестабилност и конфликти", заяви председателят на камарата Владимир Андрейченко, намеквайки за действията по саботаж на железопътната линия, предаде "Ройтерс".

"Предприемат се действия за изваждане от строя на железопътни съоръжения и релси, обекти със стратегическо значение", каза той. "Действията на терористите не могат да бъдат оправдани."

Русия използва бившата съветска република Беларус, която е неин близък съюзник, като плацдарм, за да започне инвазията си в Украйна на 24 февруари. Минск отрича да е замесен в конфликта, но признава, че територията му е била използвана за инвазията.

През цялото време на нападението опозиционните медии твърдяха, че по беларуските железници са извършвани саботажи, за да се опитат да забавят напредъка на руските сили.

В тези съобщения се казва, че те са се насочили към определена инфраструктура, за да извадят от строя някои железопътни участъци.

Беларуската опозиция, която призова беларусите да блокират пътищата, заяви, че са извършени десетки саботажи.

Още по темата
В началото на април беларуската полиция съобщи, че е задържала поне две групи саботьори и че в един от случаите е открила огън, преди да задържи саботьорите. По нейни данни най-малко двама души са били ранени.

Главният прокурор им е повдигнал обвинения в тероризъм.

Понастоящем в Беларус има смъртно наказание за терористични актове, които водят до загуба на човешки живот, брутални убийства и множество убийства.

При потушаването на протестите заради масовите антиправителствени протести през лятото на 2020 г. понякога хора са обвинявани в тероризъм за престъпления, които по-рано може да са били считани за хулиганство.

Разследващият комитет например заяви, че един човек е обвинен в тероризъм за това, че е залял с червена боя колата на съдия, а друг е обвинен в престъпление за това, че е хвърлил камък по прозореца на прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този сайт е откровено прозападен, проамерикански и представя новините изкривено. Някакви оператори администрират доста користно коментарите на хората. Изтриват очевадни истини освен нецензурни изказвания. Това е голям недостатък, който очевидно няма да бъде коригиран по чисто политически причини. Ние читателите знаем това и не Ви придиряме много. Вие сами се разобличавате какви сте.
16
0
 
2
 
! Отговори
Чудесно преди 1 година
има все по-голяма нужда.
15
2
 
5
 
! Отговори
Qanon преди 1 година
Тука наистина има много хора, които не разбират за какво се води тая война, а само лаят, щото така им отърва. Войната в Украйна се води: 1. За да няма Нов Световен Ред, воден от ФАЩ. 2. За да се консолидират бившите съветски републики в нов съюз. 3. Природни суровини. 4. Заради неспазването на споразумението НАТО да не се разширява на изток. 5. Заради биолабораториите под завода "Азовстал", произвеждащи биологични оръжия.
14
0
 
2
 
! Отговори
Гацо Бацов преди 1 година
Свободата е като космата путтка - а бе не можеш да спреш гората да се разлиства.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние пък в Европа сме хуманни, за убийство даваме максимум 8 години, като след втората излизаш отпуск.
12
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще дойде време съвсем скоро, когато Беларус също ще се изправи срещу руския диктаторски ботуш! Лукашенко ще бъде свален. И сега там има антируски движения, но биват смазвани от режима на Путин. Това няма как да продължи вечно. Стремежа към свободата не може да бъде спрян!
11
4
 
11
 
! Отговори
Хе хе преди 1 година
До АнонимеН ТОВА ИЗВРАТЕНЯЦИТЕ ,МНОГОПОЛОВИТЕ, СТЕ МНОООГО СВИРЕПИ ПИНДОРИ
10
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Времето изтича Ами той избра . Не иска извратеняци ,еднополови бракове ,гей орггии
9
9
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
До Анонимен 21/ ЗАЩОТО ДРИИШЛЬО НИЕЕДЕН ПРОКЛЕТ УРОДДЛИВ!! КИТАЙ, СЕВЕРНА КОРЕЯ, БЕЛАРУС , СИРИЯ И КОМУНДЕЛИСТАН СА РЕЖИМИТИ ТИ ЕЕЕБАТ ПУТКККАТА ЛЕЛИНА КОМУНДЕЛИСТИЧЕСКА МАМИИЦАТА ТИ МРЪЪЪСНА ПРОККЛЕТА :D ТУРЦИЯ СЪЩО Е РЕЖИМ
8
10
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КОМУНДЕЛИТЕ РАЗБИРАТ САМО ОТ ТЕПАНЕ И ОТ НИЩО ДРУГО!!! И КОЛКОТО ПОВЕЧЕ СЕ ИЗТЕПАТ ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ
7
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В САЩ има смъртно наказание, защо в Беларус да няма? И в Китай има, и в Япония има, защо в Русия да няма.
6
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО може да окупира Беларус. Да го видим тогава Путин ще натисне ли ядреното копче, като толкова се пъне на приказки.
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това за Лукашенко ли е
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха, да позная - всеки неудобен ще бъде обвинен къде за фиктивни, къде за реални терористични атаки.
3
11
 
9
 
! Отговори
долу ЕС преди 1 година
в лидера на уж свободния свят САЩ също има както и във всяка нормална държава, ЕС е клоаката на глупостта и колективната колхозност!
2
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепям!
1
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Лукашенко, работи правилно.В България ни е нужен също силен лидер, но можеби Лукашенко би бил прекалено краен за нас. Орбан би бил идеален за България.