YouGov: Според повечето българи НАТО и ЕС са виновни за войната в Украйна

Европейските държави са по-разделени, отколкото се очакваше
9 май 2022 22:39, Йоана Цонева
806
YouGov: Според повечето българи НАТО и ЕС са виновни за войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

В неотдавнашно проучване на авторитетната британска социологическа агенция YouGov, проведено съвместно с Европейския университетски институт за конференцията "Състоянието на Съюза" през 2022 г. във Флоренция, изследването сочи, че преобладаващото мнозинство от гражданите на страните от ЕС приписват отговорността за ситуацията в Украйна на Русия.

Проучването се основава на представителни извадки в 16 държави от Европейския съюз плюс Обединеното кралство, като работата на терен е проведена в периода 1-25 април.

В Скандинавия, Обединеното кралство, Полша и Нидерландия повече от 70 % от хората смятат, че отговорността е основно на Русия. В България и Гърция обаче мнозинството смята, че отговорни са или НАТО, или в еднаква степен и НАТО, и Русия. Голяма част от хората в Словакия и Унгария също не са съгласни, че отговорността за войната е предимно на Русия.

В България и Гърция повечето хора виждат в ситуацията в Украйна по-скоро вината на НАТО или на НАТО и Русия в еднаква степен.

Подобна картина се очертава, когато хората са попитани директно за отношенията на Европейския съюз с Русия. Докато мнозинството от хората предполагат, че европейските държави трябва да инвестират в отбрана и сигурност, а не в търговия и дипломация с Русия - мнение, което силно се е увеличило през последните месеци - повече хора в България, Гърция, Словакия и Унгария са на противоположното мнение. Там хората предпочитат дипломацията и търговията с Русия пред инвестициите в отбрана.

Когато става въпрос за Русия, докато най-предпочитаният подход в Европа е да се инвестира повече в отбрана и сигурност, повечето хора в България и Гърция биха предпочели да се съсредоточат върху търговията и дипломацията.

Тези резултати показват, че европейските републики са по-разделени, отколкото би могло да се предположи от сегашните дискусии за единни европейски реакции спрямо войната в Украйна.

В проучването също така попита до каква степен и как европейците в изследваните страни подкрепят или се противопоставят на редица инициативи, насочени към справяне с руската инвазия в Украйна.  Преобладаваща подкрепа получиха изпращането на хуманитарна помощ за Украйна (84%), разрешаването на бежанците от Украйна да влизат в европейските страни (80%) и на техните пазари на труда (71%).

Най-трудно изглежда за европейците да си представят изпращането на войски, които да се включат във войната заедно с Украйна в рамките на операция на НАТО (средно само 31% подкрепят това). По подобен начин само малка част от европейците са готови да приемат по-високите цени на енергията поради наложените на Русия санкции (макар че все пак 42% го подкрепят).

В Европа като цяло има висока подкрепа за изпращането на хуманитарна помощ за Украйна, за подпомагане на бежанците и за изпращане на военна помощ.

Ускоряването на членството на Украйна в ЕС получава нетна подкрепа (49% към 30%), а мнозинството подкрепя и изпращането на оръжия и военно оборудване на Украйна (58%), но разнообразието от реакции е особено голямо по отношение на последната мярка. И тук виждаме, че хората в България, Гърция, Унгария и Словакия са предимно много скептични по отношение на изпращането на оръжия или военно оборудване, а също така са категорично против изпращането на каквито и да било войски в Украйна, въпреки че политическото ръководство там отчасти е изпратило оръжия.

Какво отличава тези държави от останалите европейски държави, включени в това проучване? Някои от тези държави са известни със силни исторически връзки с Русия, отчасти поради религиозни връзки, отчасти поради близост между техните леви или комунистически партии и Русия.

Съществува и скептицизъм към Запада и НАТО, ако не и открит антиамериканизъм. Освен това унгарският министър-председател Орбан обикновено подкрепя Русия и досега Унгария не се е съгласявала с никакви петролни или газови санкции срещу Русия.  Въпреки това обществеността в тези страни продължава да протестира срещу войната и да изисква повече действия от своите правителства, което означава, че войната се очертава като поляризиращ въпрос в някои европейски общества, обобщават от YouGov.

Може да видите пълните резултати от проучването тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


806
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
544
22
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излизане от ЕС и НАТО! Да живее България!
543
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросите от анкетата са тенденциозно и непрециозно поставени. Според мен липсва участието на Украйна и САЩ,а според мен те са най важните за анкетиране!
542
22
 
32
 
! Отговори
Евала,братя българи! преди 1 година
Аз мислех,че ****илите са поне 80%.. но явно дори те имат все още трезв разум и явно са се информирали за предисторията на конфликта - кой, как, кога и защо вкара наемници, спонсорира и обучи заблудените промити мозъци в Украйна, които носят основната вина за войната! Ако украинците се бяха обединили, така както ги изманипулираха да излязат на Майдана, и тази война щеше да приключи още в началото със свалянето на пъпета Зеленски, спонсориран от САЩ.. ноо уви, вече са промити мозъци.. Жалко!!!!!!
541
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Начинът на мислене, част от което е и политическата ориентация, не е въпрос на възраст и не зависи от политическото устройство на една нация, а зависи от степента на интелигентност и възпитанието на индивида. В България преобладава соц мисленето, дори сред по-младите, явно така са възпитани.
540
16
 
33
 
! Отговори
Бачо преди 1 година
Въпреки безпрецедентната цензура у нас, българите се оказват най-трезво мислещите.
539
6
 
11
 
! Отговори
До Striker преди 1 година
Striker ти откъде си бе? Авно си мното малък и много ***, щом си плюеш своя род.
538
29
 
17
 
! Отговори
Striker преди 1 година
Малък, но много п-рост народ, това е. Мужикистан ни мрази, ***-ьо го обича. Но в същото време никой не иска да ходинда помага на оня пси-хясал тра-в-естит от Кремлин. А за ЕС и Америка сме ненадежден партньор и то с право.
537
6
 
18
 
! Отговори
Иван радоев преди 1 година
Не, виновни са индианското племе арикара от Северна Америка и аборигените от Борнео известни със свирепия си милитаризъм и мощна военна индустрия
536
2
 
4
 
! Отговори
натовец преди 1 година
До: номер 634 Чакай малко бе, къде се засили!!! Мене за какво ме отписваш? Рано ми е да пукна. Има много по-млади от мене които са зомбирани макар изобщо да не знаят как живяхме по времето на комунизма! Като бях млад и зелен тогава си мечтаех да ни превземат американците да ни освободят от СССР и да ни направят американски щат!
535
34
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунизмът не прощава. Докато не пукне всичко по-старо от набор 1977, няма да има оправя в клета България.
534
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога и къде е правено това проучване? Не отговаря на истината. Или са се допитали само до Радев, БСП и Възраждане? Абсурт!
533
22
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Глу.пости, въобще не е вярно. Къде са го правили това проучване - в Поморие или на Позитано 20?
532
3
 
26
 
! Отговори
Bili преди 1 година
Прочетох въпросника и отговорите. Това е проверка на ефектовността на пропагандата в Европа. Само не се разбира що питат британците въпроси относно ЕС...
531
29
 
16
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Казвал съм го не веднъж и пак ще го кажа:докато по-голямата част от българите стоят на страната на русия и волно или неволно подкрепят путин и неговата война в Украйна,ще сме си все на дъното на всяка европейска и общочовешка класация и по бедност,и по стандарт на живот.Господ да ни е на помощ,но,както се казва, той помага само на народи,които си помагат сами.За жалост ние се различаваме от тях и по манталитет,и по реалистично мислене и си заслужаваме съществуването.
530
14
 
15
 
! Отговори
Dtrumppp преди 1 година
И тези повечето бьлгари са пьлни непрокопсаници
529
19
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички укри вън от България. Това не е наша война, а те са тук, за да ни вкарат в нея. Получават достатъчно ленд лийз и да си ходят да се трепат с рашките и правят каквото си щат, но в Азия. Не тук. Не искаме тези навлеци тук. Не искаме инциденти на наша територия, не искаме укромафия, проститутките им, дрогата и хазарта. Махайте се.
528
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
парада на путинското джудже много приличаше на парадите на ким чен ун, усмихнати маршируващи, докато избиват украинци.... пълна безнравственост
527
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
чиста манипулация, не вярвам българите да страдат от стокхолмски синдром и да оправдават окупацията на русия, само червените у нас повтарят, че българите са за агресията на русия и за по-бързото избиване на украинците, за да приключи войната!
526
3
 
18
 
! Отговори
??? преди 1 година
Защо все още има хора, които още не са разбрали защо Русия спря газа за Полша и България? Ние с Полша бяхме първите, които трябваше да си платим за газа, отказахме да платим и няма газ. В средата на май са следващите държави от ЕС, които трябва да плащат. Ако и те откажат и за тях няма да има газ. После са и останалите държави. Поредността се свежда само до датата, на която трябва да се плати.
525
13
 
10
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
путин спря газа на Полша, разбирам го, Поляците не обичат руснаците ... Но в България има толкова много русофили, защо им спря газта и на тях ?! __Пробва да види какви ще са реакциите в двата полюса :) Хич не го е еня за русофилите, те са благодарни за всички мръсотии от руснаците :) :) :)