YouGov: Според повечето българи НАТО и ЕС са виновни за войната в Украйна

Европейските държави са по-разделени, отколкото се очакваше
9 май 2022 22:39, Йоана Цонева
806
YouGov: Според повечето българи НАТО и ЕС са виновни за войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

В неотдавнашно проучване на авторитетната британска социологическа агенция YouGov, проведено съвместно с Европейския университетски институт за конференцията "Състоянието на Съюза" през 2022 г. във Флоренция, изследването сочи, че преобладаващото мнозинство от гражданите на страните от ЕС приписват отговорността за ситуацията в Украйна на Русия.

Проучването се основава на представителни извадки в 16 държави от Европейския съюз плюс Обединеното кралство, като работата на терен е проведена в периода 1-25 април.

В Скандинавия, Обединеното кралство, Полша и Нидерландия повече от 70 % от хората смятат, че отговорността е основно на Русия. В България и Гърция обаче мнозинството смята, че отговорни са или НАТО, или в еднаква степен и НАТО, и Русия. Голяма част от хората в Словакия и Унгария също не са съгласни, че отговорността за войната е предимно на Русия.

В България и Гърция повечето хора виждат в ситуацията в Украйна по-скоро вината на НАТО или на НАТО и Русия в еднаква степен.

Подобна картина се очертава, когато хората са попитани директно за отношенията на Европейския съюз с Русия. Докато мнозинството от хората предполагат, че европейските държави трябва да инвестират в отбрана и сигурност, а не в търговия и дипломация с Русия - мнение, което силно се е увеличило през последните месеци - повече хора в България, Гърция, Словакия и Унгария са на противоположното мнение. Там хората предпочитат дипломацията и търговията с Русия пред инвестициите в отбрана.

Когато става въпрос за Русия, докато най-предпочитаният подход в Европа е да се инвестира повече в отбрана и сигурност, повечето хора в България и Гърция биха предпочели да се съсредоточат върху търговията и дипломацията.

Тези резултати показват, че европейските републики са по-разделени, отколкото би могло да се предположи от сегашните дискусии за единни европейски реакции спрямо войната в Украйна.

В проучването също така попита до каква степен и как европейците в изследваните страни подкрепят или се противопоставят на редица инициативи, насочени към справяне с руската инвазия в Украйна.  Преобладаваща подкрепа получиха изпращането на хуманитарна помощ за Украйна (84%), разрешаването на бежанците от Украйна да влизат в европейските страни (80%) и на техните пазари на труда (71%).

Най-трудно изглежда за европейците да си представят изпращането на войски, които да се включат във войната заедно с Украйна в рамките на операция на НАТО (средно само 31% подкрепят това). По подобен начин само малка част от европейците са готови да приемат по-високите цени на енергията поради наложените на Русия санкции (макар че все пак 42% го подкрепят).

В Европа като цяло има висока подкрепа за изпращането на хуманитарна помощ за Украйна, за подпомагане на бежанците и за изпращане на военна помощ.

Ускоряването на членството на Украйна в ЕС получава нетна подкрепа (49% към 30%), а мнозинството подкрепя и изпращането на оръжия и военно оборудване на Украйна (58%), но разнообразието от реакции е особено голямо по отношение на последната мярка. И тук виждаме, че хората в България, Гърция, Унгария и Словакия са предимно много скептични по отношение на изпращането на оръжия или военно оборудване, а също така са категорично против изпращането на каквито и да било войски в Украйна, въпреки че политическото ръководство там отчасти е изпратило оръжия.

Какво отличава тези държави от останалите европейски държави, включени в това проучване? Някои от тези държави са известни със силни исторически връзки с Русия, отчасти поради религиозни връзки, отчасти поради близост между техните леви или комунистически партии и Русия.

Съществува и скептицизъм към Запада и НАТО, ако не и открит антиамериканизъм. Освен това унгарският министър-председател Орбан обикновено подкрепя Русия и досега Унгария не се е съгласявала с никакви петролни или газови санкции срещу Русия.  Въпреки това обществеността в тези страни продължава да протестира срещу войната и да изисква повече действия от своите правителства, което означава, че войната се очертава като поляризиращ въпрос в някои европейски общества, обобщават от YouGov.

Може да видите пълните резултати от проучването тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


806
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
444
7
 
8
 
! Отговори
До кристина преди 2 години
Г-го продължавате да говорите неща, които не разбирате. България не е платила 18 млрд първо и второ, България е получила повече финансови средства, отколкото е внесла. Това са лесно проверими факти
443
15
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
Повечето българи са явно с промити мозъци. Който подкрепя вечния ни враг Русия е безродник.
442
2
 
12
 
! Отговори
Русо/фили/фоби ???? преди 2 години
100%от децата и внуците на руските държавници на най високите постове са западни възпитаници.Завършили са в Англия,Америка,Германия,Швейцария.Учат ,имат къщи там,имоти и след това живеят там!Родителите им са ,,патриоти",говорят че Русия е 1,но пращат децата си на запад!...
441
14
 
11
 
! Отговори
Да се чете: преди 2 години
YouGov: Според повечето ПP0СТИ българи НАТО и ЕС са виновни за войната в Украйна
440
5
 
2
 
! Отговори
До 629 преди 2 години
Хич не е трудно. Просто трябва да се съберат около 1000 евро и човек ще реши въпроса с безследно изчезване на софииските сороскигендари
439
11
 
9
 
! Отговори
кристина преди 2 години
еврото прави слабите държави още по-слаби и зависими, а силните още по силни и им вдига стандарта.. България е платила на еврогейския съюз 18 милиарда досега .. да се пита човек за какво й е това членство??? за крадливи проекти? за промяна и подмяна на индентичността ни още от ранна възраст в училищата? за по добра здравна система? за ремонт на ремонта ли .. или просто парите, които ЕС дава на управляващите отиват за кюлчета, за яхти, корупция и какво ли не, само не и за нуждите на Българина :(
438
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, прави са си повечето българи.
437
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това изследване е направено от САЩ с цел да се види кои страни биха излезли евентуално от НАТО и ЕС. Кои страни са проруски настроени и към кои страни трябва да увеличат натиска си. Не сме толкова прости, да не се усетим какво става
436
12
 
7
 
! Отговори
Диоген преди 2 години
Като оставим настрана влиянието на българското мнение върху световните проблеми,нека откровено погледнем върху фактологията на "специалната военна операция" на Русия.Първо - Това е точно Руска военна акция(война)Второ - Операцията се извършва от агресор(Русия) на Чужда земя.Трето - Реално Русия е участник,къде е реалното присъствие на НАТО? Четвърто - Има руски жертви,не на НАТО? Четири точки.. и във всички общото е, че Русия е постоянно и непременно е в центъра на ВСИЧКО,свързано с Войната.
435
3
 
10
 
! Отговори
До Кристина преди 2 години
Г-жо говорите неща, които не разбирате, какво общо има еврото с това, че Гърция изтегли повече дългове, отколкото можеше да плаща. Ако не бяха спасени от Германия, в момента Гърция щеше да гони Аржентина по брой фалити
434
4
 
9
 
! Отговори
кристина преди 2 години
мисълта ми беше, че хората в България мечтаят да имат благополучието и стандарта на европееца, добри заплати и нормален живот, а не да бъдат някакви едва оцеляващи *** в собствената си страна, без никакви социални придобивки и грижи от страна на държавата.. във всички случаи е по добре да водиш търговия добросъседство, да имаш спокойствие и сигурност, отколкото война и смърт!! Гърция след приемането на еврото изпадна неимоверно на дъното и не само Гърция, еврото
433
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се освободим от сорроските *** и НПО. Тогава ще има спорове по същество а не по поръчка.
432
13
 
8
 
! Отговори
До българин 608 преди 2 години
Какъв българин си ти бе ,пубер или чугунена бяла глава ! Света отиде напред,ти ще ми проповядваш ,,презрелия"% социализъм който донесе толкова злини на Източна Европа!А ко си принципен ,изхвърли от ръцете си тази ,,американска измишльотина компа ,работещ под американска операционна система,свързан с интернет който също е измислен от американците! ...А колкото до визите ,те са точно заради такива плю ещи ,,умници "като теб
431
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се освободим от сорроските *** и НПО. Тогава ще има спорове по същество а не по поръчка.
430
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А САЩ защо не са в списъка с отговорите? :)
429
6
 
10
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 2 години
Вън от ЕС.По малко простотия в ЕС
428
2
 
5
 
! Отговори
Да преди 2 години
Не разбирам защо някой не приемат истината?!
427
12
 
11
 
! Отговори
Иван Костов преди 2 години
С този манталитет, не се чудете защо България е на дъното и на икономическо и социално развитие. Щом идоли у нас са правешкия неграмотен селянин и руския импотентен псевдомъжкар това са последиците. Вечно ние сме най-мислещите и затова вечно обираме дъното на класациите, защото сме по-умни от другите (или не)?
426
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия нямаха избор - НАТО се опита да ги задуши отвсякъде, а Украйна е на 500 километра от Москва. Вариантите бяха два - или НАТО разполага ядреното си оръжие в Украйна и поставя Русия на колене или Русия извършва специалната военна операция в Украйна.
425
4
 
15
 
! Отговори
кристина преди 2 години
показателно е, как България и Гърция са на едно мнение-те виждат и разбират проблема НЕ от 24,02 тази година, когато Путин започна военна операция, а от много години назад където е скрита причината, майдана, убийствата в донбас, нацистките отряди.. от втората графика се вижда, че европейците живеят охолен живот и затова въоражаването е по важно за тях, за да си го пазят със зъби и нокти, докато в България е под дъното на стандарт, нищо че сме в първата десятка на най-богатите страни, хората