Доживотен затвор за руснака Шишимарин, убил невъоръжен украинец

Руският войник се призна за виновен за убийството на цивилен
Обновена: 23 май 2022 18:35 | 23 май 2022 18:30, Йоана Цонева
144
Доживотен затвор за руснака Шишимарин, убил невъоръжен украинец
Снимка: БГНЕС

В понеделник украински съд осъди руски войник на доживотен затвор за убийството на невъоръжен цивилен в първия процес за военни престъпления, свързани с руската инвазия.

Вадим Шишимарин, 21-годишен командир на танк, се призна за виновен за убийството на 62-годишния Олександър Шелипов в североизточното украинско село Чупахивка на 28 февруари, четири дни след инвазията, предаде "Ройтерс".

Съдия Серхий Агафонов заяви, че Шишимарин, изпълнявайки "престъпна заповед" на войник с по-висок ранг, е произвел няколко изстрела в главата на жертвата от автоматично оръжие.

"Като се има предвид, че извършеното престъпление е престъпление срещу мира, сигурността, човечеството и международния правов ред ... съдът не вижда възможност за налагане на (по-кратка) присъда", каза той.

Шишимарин, облечен в синьо-сив суитчър с качулка, наблюдаваше мълчаливо съдебното производство от ложа от подсилено стъкло в съдебната зала и не показа никакви емоции при прочитането на присъдата.

През цялото време на делото той стоеше с наведена глава и слушаше преводач.

Процесът, който започна едва миналата седмица, има огромно символично значение за Украйна и един международен адвокат заяви пред Ройтерс, че той може да е първият от многото.

Киев обвини Русия в жестокости и бруталност спрямо цивилното население по време на инвазията и заяви, че е идентифицирал над 10 000 възможни военни престъпления. Русия отрича да е насочвала атаките си срещу цивилни граждани или да е участвала във военни престъпления, докато провежда така наречената от нея "специална военна операция" в Украйна.

Кремъл не коментира веднага присъдата. Преди това той заяви, че не разполага с информация за процеса и че липсата на дипломатическа мисия в Украйна ограничава възможностите му да окаже помощ.

Украинските държавни прокурори твърдят, че Шишимарин и още четирима руски военнослужещи са откраднали кола, за да избягат, след като колоната им е била набелязана от украинските сили.

Още по темата
След като навлезли в Чупахивка, войниците видели Шелипов да кара колело и да говори по телефона си. На Шишимарин е било наредено да убие Шелипов, за да му попречи да съобщи за местоположението им, твърдят прокурорите.

В съда миналата седмица Шишимарин призна, че е виновен, и помоли вдовицата на жертвата да му прости.

Съдът постанови присъдата си пет дни след провеждането на първото пълно заседание. За разлика от него Международният наказателен съд не е произнесъл нито една доживотна присъда, а Международният наказателен трибунал за бивша Югославия е осъдил само шест души на доживотен затвор.

Марк Елис, изпълнителен директор на Международната асоциация на юристите, заяви, че присъдата "не е изненадваща" и може да е първата част от "голям пъзел, включващ и украински войници, задържани в Русия".

"Ако това е основният процес ... той поставя летвата много високо", каза той. "Подозирам, че за повечето други дела за военни престъпления в Украйна ще видим подобни присъди, защото това е базовият процес."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
... и слушаше преводач. *** то и на македонците им трябва преводачи от български - аман от пишман националисти. Тоя ще лежи макс година, до тогава руснаците ще освободят Украйна
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А КЪДЕ са останалите " още четирима " дето са съучастници на това момче и дето са му наредили - Ето защо не вярвама на нищо което се пише и смятам че всичко е с пропагандана цел !
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"изпълнявайки "престъпна заповед" на войник с по-висок ранг, е произвел няколко изстрела в главата на жертвата от автоматично оръжие." - изпълнил ушите си... Такива са си руснаците, наивни. Не научиха от запада, че няма мъже/жени всичко е еднакво и като ти кажат, че не трябва да има свидетели означава, че трябва да избиеш и жените и децата. Да сте видели някога свидетел на убийства от военни на НАТО? За да ти е спокойно на главицата всичко трябва да се елеминира до крак.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ми бъде смешно утре когато Путин отпътува с помощта на съратниците си какви ще са коментариите на част от тука пишещите под кличката "Анонимен" Когато аз си позволих да пиша под име и без да употребявам думи приети за невъзпитани, редакторите не ми допускаха коментара. Това само показва на коя ясла са вързани.
50
3
 
6
 
! Отговори
Бандера преди 1 година
Ще го заменят за някой от азовските фашаги предали се преди 2-3 дена, например лейтенантър Давин Касаткин, окичен със свастики(татуировки) и подобни като коледна елха.
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До недоразбрала - Зависи кого питаш ?! За някой от пишещите тук които може би размахват и Украинско знаме по улиците са " герои" , преди да отидат и да запалят някоя Украинска кола пред някой блок , от завист че Украинците били по- богати от нас и сме ги гранели наготово !
48
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предполагам, че има и други, не е само този младеж... Но какви зверста снимат укрите... не е за говорене. В интернет е пълно с клипове където те не убиват, а бавно измъчат руските войниците...
47
2
 
2
 
! Отговори
Западняк преди 1 година
Такава война е рай за моите уши.
46
12
 
6
 
! Отговори
Германец преди 1 година
От една страна жалко за момчето, че е бил докаран до просешка тояга и се е наложило да се пише войник в рашистката армия. От друга страна си е престъпник в случая. На другите да им е за урок.
45
3
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
невероятно!....Има толкова видеодокументирани престъпления,в които АМЕРИКАНСКИ войници застрелват вързани и невъоръжени хора от Виетнам,Лаос,Камбоджа,Сирия,Ирак...и къде ли не,за тях НЯМА съдебно дирене,но за този младеж,който е изпълнявал заповеди,спретнаха цял цирк !...*** що ли са тръшкам и аз ?!...От ЦИРКАДЖИИ какво да очаква човек,освен нескопосан цирк ?
44
5
 
14
 
! Отговори
недоразбрала преди 1 година
А колко ще е затворчето за бандеровци убивали НЕВЪОРЪЖЕНИ руснаци?!
43
9
 
1
 
! Отговори
Западняк преди 1 година
Ох, славянска война, ох кеф, да се трепят, голям кеф!
42
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този руски войник не ни е интересен! Пълен Пиар на Укрите! Я да видим сега,какво ще направи Путин! В ръцете му са 2500 Украинонацисти от Азов! И вече са в Русия!-:) Видяхте ли татуираните им тела,когато руската армия ги пое след предаването им? То нацистки кръстове,то Хитлеристка и какво ли не! Путин влезе Точно заради тези индивиди в Украйна! Путин ще разследва всеки от тях,дали са участвали в зверствата в Луганска и Донецка! Ако много подценявате Путин Грешите!-:)))
41
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пожертваха 2300 човека три месеца да си пишат успех когато баталъона защищаващ завода получи заповед да спаси живота на защитниците. Вероятно загубите са и в 100 млн$, дето ще ги плати мужика крещящ под байраците. А това е само една битка. Къде са им прехвалените ракети, изтребители, танкове? Всеки ден струва на джуджето загуба на ресурс по голяма от приходите все още от продажба на суровини. Линията на спад е устойчива и вече се знае кога ситуацията няма да може да се удържи. Математика
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще продължават да го пиша за местните ***.Армия от крепостни не носи свобода на никой никога!Няма да донесе и на вас, а ще ви презира за предателство.
39
3
 
10
 
! Отговори
SS преди 1 година
И като трепете не оставяйте никога свидетели ! САМО МЪРТВИЯ НЕ ГОВОРИ !
38
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако питате мен, най-добре ще е да изрежат татуировките на азовците на два сантиметра дълбочина и да ги пуснат да си ходят пеша. Пък който оцелее, то Божа работа.
37
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аемрикански военни, Байдан, Обама и Тръм сенатори и минситри не са екзекутирани въпреки 3 милиона жертви избити в Сирия. Либия, Ирак Сърбия и Афганистан. Труман не е заради бомбата в Япония и 200 хиляди цивилни изгорени.
36
8
 
23
 
! Отговори
SS преди 1 година
Представям си какво ще стане с прокурорчето поискало доживотна присъда и съдията която я е присъдил когато попаднат в ръцете на руснаците ? Освен това войничето е изпълнявало заповед. По време на война не можеш да не изпълниш заповед защото ще те застрелят ! Така че съдебния процес има просто пропагандни цели !
35
2
 
5
 
! Отговори
А така... преди 1 година
Моята прабаба, която беше магьосницата в селото, правеше яко черни магии, така хвана един 25-годишен младеж, врътна му една магия, чатласа се, полудя. Сега е на 50 години, още си е недобре човека, не могат да развалят магията, ама то прабаба някъде по гробищата я е заровила. Така и не успяха да я намерят и развалят