За първи път: Съдят руски войник за военно престъпление в Украйна

Френски издания: Изпълнил е заповед на командира си по време на бой
18 май 2022 10:19, Елка Василева
165
За първи път: Съдят руски войник за военно престъпление в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

В Киев започва днeс по същество първият съдебен процес за военно престъпление от началото на руското нахлуване в Украйна – руски войник е обвинен в убийството на невъоръжен цивилен, пишат френски издания.

Процесът, след който се очаква бързо да започнат и много други подобни, ще има стойност на тест за украинската съдебна система в момент, в който международните институции водят собствени разследвания за изстъпленията на руските войски в тази страна, коментира „Фигаро“.

Още по темата
Военните престъпления в Украйна имат вече конкретен облик, изтъква „Монд“, като описва обвиняемия – 21-годишния руски сержант Вадим Шишимарин, едно „почти голобрадо момче“. Според обвинението на четвъртия ден от войната той е убил с откос от автомат 62-годишен търговец, който не носел оръжие, на няколко метра от жилището му в Сумска област; бил арестуван, когато се опитал да избяга заедно с още четирима военни.

Това е само началото, прогнозира вестникът - главната прокуратура на Украйна твърди, че има данни за над 12 000 предполагаеми военни престъпления.

Да бъдат съдени за подобни неща прости войници, преди да бъде търсена отговорност на висши военни, е рядкост в международен план. Още повече щом сраженията в страната продължават, отбелязва „Монд“.

Младежът получил заповед да стреля по цивилния, който говорел по телефона, за да не издаде той на украинските бойци разположението на руските сили, уточнява „Нувел обсерватьор“.

Телата на цивилни с колела, прострени в канавките или по пътищата, които са били покосени от куршуми, тъй като са лесни мишени и уязвими, са сред гледките, които впечатлиха най-силно първите очевидци – военни или журналисти, открили зверствата, извършени от руската армия след оттеглянето ѝ. Откъде дойде тогава притеснението при появата на Вадим Ш. с белезници на ръцете на предварителното изслушване, облечен с дрехи, сиви като цвета на лицето му? Дали бе само защото е олицетворение на посрамването – едно неизменно ужасно зрелище? Или защото не знаем изобщо как се е озовал във войската, пита се изданието.

„Нувел обсерватьор“ нарича младежа „малко колелце“ от руската „армия, в която има изтезатели и момчета за всичко, варвари и други“. Изданието задава въпроса може ли да си виновен за военно престъпление, когато си се подчинил на своя командир по време на бой.

Не сме се примирили още с образите, които ни обсебват, изтъква списанието и припомня кланетата в Буча: труп със следи от мъчения, открит в канализационен отвор, жената кмет на село Мотижин, застреляна с куршум в главата заедно с мъжа си и сина си, защото не желаела да „сътрудничи“ с руснаците. Може би имаме чувството, че плещите на Вадим са твърде крехки, за да носят отговорността за всичкото това варварство, пише "Нувел обсерватьор".

Естествено ще ни кажат, че трябва някой да е първият. Ще последват и останалите, посочва изданието, като изрежда други свидетелства за престъпления на руските войски. Защо обаче толкова скоро, щом още бушуват сражения в Донбас? Украинците издирват изчезнали близки, НПО, а следователи на Международния наказателен съд продължават да събират доказателства за престъпления, извършени от руснаците.

Вадим Шишимарин може да бъде осъден на доживотен затвор. Това тежко наказание би дало пример на армията на Путин, която продължава да се бие, но ще злепостави украинското правосъдие. А една милостива присъда може да се изтълкува от руската армия като разрешение да убива и няма да бъде разбрана от населението на Украйна. Не, военното време наистина не е време за правосъдие, заключава „Нувел обсерватьор“.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
6
 
3
 
! Отговори
Чипът преди 1 година
Тоя вече се е предал. С калашника в ръка му е било лесно да убие човечеца, а сега ще трябва да мре на бесилката. Това ти е края
107
5
 
4
 
! Отговори
Радон Керанов преди 1 година
Виден украински журналист заяви, че в рамките на военното разузнаване на Украйна е създадено специално звено, което събира пълна информация за руските войници и офицери, прекосили границите на Украйна! Знаят се дори номерата на личното им оръжие! Специално се следи движението на хората, замесени в убийство на цивилни! Част от войниците, участвали в убийствата в Буча, вече са убити чрез специални артилерийски удари срещу тяхната част! Очевидно се води война на отмъщение! Украинците следват Мосад!
106
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди всички съдебни процеси срещу войничета, трябва пред съда да се изправят Франция и Макрон, Германия и Шолц и Меркел, Украйна и Зеленски, защото не опазиха мира, не спряха Зеленски и фашистите му, и не станаха истински гаранти на Минските споразумения.После всички онези тъмни подстрекатели, които финансираха и провокираха войната...Срам за Франция, която финансира фашистите в украйна.
105
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накрая ще принудят руската армия наистина да превземе цяла Украйна, за да освободи своите пленени войници чи да арестува и изправи пред съд баш виновниците - комика, порошенко, външния министър и цялата политическа прокраварска, продажна пас.ина!
104
9
 
10
 
! Отговори
Илиев преди 1 година
Напълно измислена и скалъпена работа! Зеленчука е в дъното на целия маскарат !
103
8
 
12
 
! Отговори
Укроклоуни преди 1 година
Като зеленчука клоун...клоунада , не процес. Свършени сте, гьобелсчета
102
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив. Още сега трябва да се види, че всички ще минат през съд - от най-младия до старшите военни. Да си правят сметката отсега, че ще бъдат съдени за военни престъпления и убийства.
101
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РАШИСТИТЕ.... Много хубаво кълнеш, от маалата ли си?
100
6
 
13
 
! Отговори
Украински циркове... преди 1 година
...А питонът бавно, но безмилостно затяга примката, днес са згащени поредните 15 000 скрити зад цивилните руснаци героични зайчета в Донбас. Скоро ще чуем писъците им, същите като тези на героите от подземията на Азовстал....
99
7
 
19
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 1 година
Британският наемник Андрю, който отиде в Украйна, за да участва във военните действия на страната на украинската армия и се предаде на руските сили, разказа как е бил изпратен в покрайнините на Буча - градът, в който беше организирана провокация - и районът изглеждал "недокоснат".Изпратиха ни в Буча, след като руснаците си тръгнаха. Там успях да общувам с местните жители.Не видях трупове в Буча""
98
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 8те години в Донбас не забравяйте предисторията, пояилите се добре въоръжени, уж "мирни граждани" с тежка техника зелени човечета на Путин. Ако ги нямаше нямаше да има какво да пишете за Донбас, нямаше да има "фашисти", нямаше да има война.
97
11
 
19
 
! Отговори
А преди 1 година
За Одеса и Мариупол 09.05. 2014 имаше ли и съд? Но пък съд ще има от Бога. Да се замисли всеки, особено онези, които пропагандират омраза срещу ближния по всячески причини. И онези, дето съдят, критикуват, проклинат, обиждат други човешки същества. Относно Буча спрете да пишете чути и недочути неистини и чуйте французина, който е бил там по хуманитарни дела! "Не съдете, за да не бъдете съдени. Защото, с какъвто съд съдите, с такъв ще ви съдят; и с каквато мярка мерите, с такава ще ви се мери...
96
15
 
27
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Скалъпени обвинения. Отиграват се на най-младите и неопитните. Това е саморазправа, не независим съд! А кога ще съдят техните, които систематично унищожаваха свои граждани в Донбас? Въобще, тези дела не са ли за независим международин трибунал? Няма справедливост там! Всичко е нагласено!!!
95
18
 
17
 
! Отговори
Антикомунис преди 1 година
Този малък пикльо, като гледам си е умрял в кожата, за да избяга от руската беднотия се е записал в " славната червена и непабедима армия" и сега горчиво съжалява. Това е живота, всеки си носи отговорността!
94
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В руската армия сега изпращат най беззащитните младежи. От разведени семейства , или без доходи , или без висше образование, , без професия. Всички те са жертва на Системата на Путин. Жалко за тях.Може и този да са му опрели оръжието в гърба и да е принуден.
93
9
 
10
 
! Отговори
Джо преди 1 година
Зарзават сте руските робии.
92
3
 
15
 
! Отговори
фермер преди 1 година
Предполага , че само му заповядали. В армията , ако не изпълняваш те разжалват по звание , а в такава военна операция може и Крушуна да получи за урок към другите.
91
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Русия единствения проблем е какво да прави плениците.Тези съдят един Русия съдят 5000.
90
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато си в армията си подчинен на висшестоящия, изпълнаваш заповедите и не требва да имаш собствено мнение, жалко за момчето, но така стоят работите :))
89
13
 
14
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Путина бил виновен! Как се управляват тези пр***"то! Казали му да го убие и той убил! В гората Катин им казали да убиват и те убили12000 полски младежи, царското семейство(собственото) и него просто така! ***