Олаф Шолц: Путин няма да диктува мира

Германският канцлер е убеден, че Путин няма да спечели войната
Обновена: 26 май 2022 13:30 | 26 май 2022 13:29, Нели Христова
102
Олаф Шолц: Путин няма да диктува мира
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин няма да спечели войната в Украйна, заяви германският канцлер Олаф Шолц, като оцени, че руският президент вече се е провалил във всичките си стратегически цели.

Планът на Русия да завладее цяла Украйна днес е "по-далеч, отколкото беше в началото" на инвазията на 24 февруари, тъй като Украйна оказа впечатляваща защита, заяви Шолц на Световния икономически форум в Давос. "Нашата цел е кристално ясна - Путин не трябва да спечели тази война. И аз съм убеден, че той няма да я спечели", каза германският канцлер.

„Путин подцени решимостта и силата на съюзниците в противодействието на агресията му в Украйна“, заяви Шолц, като отбеляза, че Москва вече е подтикнала и Финландия и Швеция да се присъединят към отбранителния съюз на НАТО.

Шолц, който няколко пъти е разговарял по телефона с руския лидер след нахлуването на Москва, заяви, че "Путин ще започне сериозни преговори за мир едва когато разбере, че не може да пробие отбраната на Украйна".

А западните съюзници, които въоръжават Украйна и налагат тежки санкции на Русия, ще продължат подкрепата си за Киев, обеща той.

"Въпросът е да дадем ясно да се разбере на Путин, че няма да диктува мира", каза Шолц. "Украйна няма да приеме това, както и ние."

Шолц обаче не отговори директно на критиките от страна на Украйна, че Германия не действа достатъчно бързо при снабдяването на Киев с тежки оръжия. Той само заяви, че подкрепата на Германия за Киев ще продължи да бъде координирана със съюзниците и че няма да позволи на НАТО да се превърне в "страна в конфликта".

Украйна настоява Берлин да ускори доставките на тежко въоръжение, включително танкове "Леопард" и бронирани машини "Мардер".

Кметът на Киев Виталий Кличко също отбеляза по време на икономическия форум в швейцарския ски курорт, че "всичко работи толкова бавно" по отношение на решенията за въоръжението.

"Имаме нужда от бързи решения по отношение на оръжията, защото искам да повторя още веднъж, ние защитаваме не само нашата страна, нашите семейства, нашите деца, ние защитаваме всеки един от вас", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
34
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Такива политици сами простреляха Европа в крака,всички страдат от високите цени и инфлацията зада угодът на сащ?!
39
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали Германия беше гарант по Минските споразумения?Тогава Германия можеше ли да диктува,г- н Шолц?
38
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Мотор Сич", Запорожие е в пълен траур. Цехът му за авиационни двигатели получи високоточно - калибрено по канчето и е разрушен. СС-овският внук обаче продължава да твърди "аз съм убеден, че той /Президентът Путин/ няма да спечели".
37
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че Русия не може да спечели войната. Чисто икономически ще се изтощят дълго преди края на войната. За 3 месеца 21% инфлация. Запада е средно на 5.5% инфлация. Русия не може да си позволи още 6-9-12 месеца да продължава войната. Трябва им да я приключат бързо, затова толкова често споменават Ядрените си оръжия. Опитват се да плашат с тях и да накарат Украинците да преговарят от позиция на страх. Само, че Украинците им тестват блъфа.
36
5
 
36
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Това лице е позор за политиката на Европа...
35
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да добавя. Нали тея ни учиха на реформи. - реформирахме се.
34
3
 
39
 
! Отговори
Азимов преди 1 година
Путин направи поне едно полезно нещо с тази глупава война. Показа нагледно на целия свят какви негодни женски полови органи са ЕС и НАТО.
33
3
 
21
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
Дадохте ли си по една заплата и пенсия за украинският беден народ за патрони? Аз- не,даже бях в Несебър скоро и се напсувах на воля на украински бедни хора.
32
2
 
22
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Но това не ви пречи да плащате в каквото каже и както каже, а иначе лицемерно пискате против войната. Ама сте умни , не сте като кокориното правителство, правещи се на силно и независимо.
31
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда.Шолц лъже.Тея танкове ги дава вече 3 месеца.Накараха ни да спрем газа,а те не го спряха.Искат с приказки да скочим в ямата с помия,а те да останат сухи на брега и да ни се подиграват колко сме кухи.
30
2
 
29
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
На Европа не са и нужни външни врагове с такива политици.
29
2
 
17
 
! Отговори
джо преди 1 година
До анонимен 26 Има поговорка много древна Руска " Никога не казвай хоп преди да си скочил" тези където ги каканиже олаф са си чиста проба ала - бала. Просто ги наблюдавам , как са увесили носовете, защото тези задължително ще ги сменят след зимата а някои преди нея.
28
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
ами ний кога ще ремонтираме оръжия бе? то украинско няма да е че всичкото го взривиха, ама може да е руско, кирчо да търси части с рубли!
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма купуваме газ - купуваме. Ембарго на нефт - няма ембарго. Чакаме Укр в - ЕС - няма сега, след 20 год. Ще им поманаме - отговора го знаем. :)) Та и колко е зле армията на РФ си представям след такива новини.
26
1
 
1
 
! Отговори
Predator преди 1 година
Що пък не?
25
1
 
20
 
! Отговори
Днес всички на опашк преди 1 година
са се изредили да говорят. И надрусания в Киев, и беловласия Шоколададжия, и Улавия. Сега очакваме и Ураулата да стане и да каже и тя две думи критични, да оправдае заплатата за месеца. хаха
24
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом не му давате да диктува мира, Путин ще диктува войната!
23
1
 
11
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 1 година
Немец и истина, това е като феномена НЛО.
22
2
 
8
 
! Отговори
абе преди 1 година
целта на путин е да няма кораби с оръжие към украйна, иначе тя за какво му е, затова завзема всички пристанища и в азовско и в черно море......остана одеса и тя вече е на прицел!
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е лицемер.ЕС тайно се споразумяха танкове и самолети в Украйна да не се пращат.Той знае,а говори такива неща?Лицемерие...В същото време си плащат руската газ. Най-добре да не му вярвам на нито една дума.А защо някой трябва да диктува мира?Толкова ли не могат един компромис да направят...дървени глави и лицемери са всичките.