Хърсев: Присъединяването ни към еврозоната е правилно

Негативите вече са поети от 1997 г. насам
30 май 2022 10:30, Петя Славова
86

Правителството прие плана за въвеждането на еврото в страната като заложеният срок е 1 януари 2024 г. Предстоят законодателни промени.

"Планът за въвеждане на еврото има чисто технически характер. Единственото, което има да се уточни по въпроса с еврото, са сроковете. Ние решение за присъединяване към еврозоната не взимаме сега. Ние сме го взели на два пъти. Първият път през 1997 година, когато решихме, че ще се въведе валутен борд, и вторият път - с решението ни за присъединяване към ЕС", заяви финансистът Емил Хърсев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

По думите на икономиста Михаил Кръстев не се избързва, тъй като юли месец изтичат две години от присъединяването ни към чакалнята на еврозоната и ние трябва да дадем ориентировъчен срок за присъединяването ни към нея.

"Може би част от обществото никога няма да бъде готова като психологическа нагласа. Колкото повече се разчита на експертния дебат, толкова хората ще бъдат по-малко уплашени. Ще знаят какви са реалните негативи на еврозоната, които търпим и към този момент", допълни Кръстев.

"Ефектите от присъединяването ни към еврозоната могат да бъдат само положителни. Има опасности при присъединяването на една малка страна към една голяма валутна зона. Ние негативите вече сме ги поели всички от 1997 година насам. Оттук нататък можем да черпим само позитивите на това наше решение. Първият от тях е отново кредитор от последна инстанция, което намалява негативната потребност на българските банки", коментира финансистът Хърсев.  

Михаил Кръстев изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че е голям проблем, ако останем в това положение.

"Можем да го сравним с това да преведем цялото си законодателство според законодателството на ЕС, без да се присъединим към ЕС. Решенията ще бъдат взимани в рамките на заседанията в Брюксел и Страсбург, но ние няма да участваме в тях. По същия начин в момента България се влияе от всички процеси, които се развиват в еврозоната, от политиката на европейската централна банка. Доколкото гласът ни ще бъде чут, когато се присъединим към еврозоната, е въпрос на мотивираност от страна на политическия ни елит", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз 97-а не см бил роден още, така че не ми го преписвайте, а не си спомням с кой референдум влязохме в ЕС?
44
2
 
3
 
! Отговори
Владо преди 2 години
До Анонимен 41Очевидно е, че си глупав и не можеш да мислиш. Оправи се пише с "О". Неграмотници, като теб не могат да решават на референдуми въпроси, от които грам не разбират!
43
4
 
6
 
! Отговори
ФИНАНСИСТ преди 2 години
Влизайки в еврозоната ти автоматично ставаш кредитор на всички държави членки ,както и те стават кредитор на теб. Проблема е че дълга на България е малък ,само 25% от БВП а средния дълг на държавите от еврозоната е 100% от БВП. Това означава ,че ние ще плащаме техния дълг много повече отколкото те нашия !
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-правилното е "специалисти" икономисти, финансисти като Емил Хърсев, Левон Хампарцумян, Румен Василев Гечев и компания, които доведоха странта до финасов колапс през 1997година и обраха спестяванията на българския народ да бъдат осъдени на доживотен затвор!?!?Сега подготвят новото ОГРАБВАНЕ, завоалирано под думичакта "евро".
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако е толкова добре с еврото ,шо тъ.пите британци и датчани и унгарци не го приемат? С Еврото е пълна загуба на суверенитет и независимост. То не че сега я има, де!
40
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърците ги спаси точно еврозоната и Германия. Като хора не стават, мързеливи са. А са най-облагодетелствани след членството. Най много пари там са наляти. И пак са по-назад. То няма как да приемеш еврото и всичко да цъфне. Трябва и работа. Но ако бяха с драхмата, щяха да банкрутират и да се върнат в първи клас. Бейлаутнаха ги за да не повличат цялата зона. Пак извадиха късмет.
39
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Час по-скоро да се въведе официално еврото в България!!!
38
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приемане на Еврото е ГОЛЯМ плюс за нас. Минуса идва от това, че не можем да си контролираме валутата. По времето на КОВИД европейската централна банка напечата 1 ТРИЛИОН евра, което увеличи инфлацията в Еврозоната с 4%. Ние не го усетихме тогава това! После итеглихме кредити и изхарчихме милиардите и ни заля 25% инфлация, ако бяхме на евро щеше да е 29% заради ЕЦБ! Ако не контролираш валутата си не контролираш инфлацията!
37
4
 
4
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
"Ние решение за присъединяване към еврозоната не взимаме сега. Ние сме го взели на два пъти. Първият път през 1997 година, когато решихме, че ще се въведе валутен борд, и вторият път - с решението ни за присъединяване към ЕС"Самата истина казва Хърсев. Но Бойко Борисов за едно беше прав: Че той е един от най-умните българи. Затова се разбира с другите. Една Черна Гора си въведе еврото без да пита никого, ние тук се назландисваме. И без това вече сме въвели еврото, само че нямаме думата в ЕС.
36
2
 
3
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 2 години
И кой го казва? Човекът , купил апарата на на Ц.Василев ?!¡За без пари
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърция 5 години не можеха да се съвземат след като приеха еврото при нас ще е цял живот...защо Швеция и Дания държавите с най добри икономики в Европа не приемат еврото питам аз???там имаше референдум за еврото трябва и тука да направят референдум.не мисля че с еврото икономиката на България ще се управи
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До бг смешки 2 - Имаш ли някакви доказаелства за това или слушаш случйани исапнци, дето бяха натеглели непосилни кредити?
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И с евро и без евро в близките десет години няма да се оправим, защото народа е такъв.
32
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възраждане вече гони 15% ... колко ли ще има зимата, като тока стане по левче?
31
9
 
8
 
! Отговори
Народеее!!!! преди 2 години
Сатанинско куче !Българоубийство е да искаш да се въведе еврото!
30
5
 
7
 
! Отговори
Ром'с преди 2 години
До 12 Да, зная какви са цените в Норвегия.. и Вие сте прав, че не можем с тях... но влизането ни еврозоната ще доведе до нови заеми и беднотия... Този който в БНБ в София е просто е фигура-статуя, който няма почти никакви права и има ли значение за България кой къде ще е пешка от БНБ, народа ще понесе самарите..
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако е добре , то много отдавна да сме минаЛЕ към еврото , явно има доста ПРЕПЯТСТВИЯ !Пак сме като ,...БАРАБАР ПЕТКО С МЪЖЕТЕ !
28
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РЕФЕРЕНДУМ!!!
27
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За кого БРЕ г-н Хърсев ще е по-добре??????вЕрвайте си сам!!!Каквото са ни натресли все е било в ущърб на хората. На някои ще им е добре - ясно е.
26
1
 
4
 
! Отговори
HELL преди 2 години
До Анонимен 27Май си ти който не си излизал и си сложил розовите очила. Към национална катастрофа е Бъргария. К'во да правиш с хора които носят розови очила!