Дания иска да се присъедини към отбранителната политика на ЕС

Войната в Украйна продължава да променя пейзажа на сигурността в Европа
2 юни 2022 03:00, Йоана Цонева
14
Дания иска да се присъедини към отбранителната политика на ЕС
Снимка: БГНЕС

Дания гласува дали да се присъедини към общата отбранителна политика на ЕС, като може да стане последната членка на блока, която ще се присъедини към нея, тъй като нахлуването на Русия в Украйна продължава да променя пейзажа на сигурността в Европа.

Референдумът в сряда, на който се смята, че гласоподавателите вероятно ще подкрепят предложението на правителството, следва историческите молби на неприсъединилите се досега северни съседи на Дания - Финландия и Швеция - да се присъединят към нато миналия месец, предаде в. "Гардиън".

Дания, която исторически критикува ЕС, си осигури изключения от присъединяването както към политиката за сигурност и отбрана на блока, така и към еврото на референдум през 1993 г., но министър-председателят на страната Мете Фредериксен заяви, че е време да се промени курса.

"За съжаление очакваме време, което ще бъде още по-нестабилно от това, което преживяваме сега", каза Фредериксен, след като гласува. "Вярвам, че това е правилното нещо за Европа, правилното нещо за Дания, правилното нещо за нашето бъдеще."

Още по темата

Фредериксен свика референдума едва две седмици след нахлуването на Русия в Украйна, след като постигна споразумение с мнозинството от партиите в датския парламент, като също така се ангажира да увеличи разходите за отбрана до 2% от БВП, в съответствие с изискванията за членство в нато, до 2033 г.

"НАТО, разбира се, ще остане най-важният ни инструмент, но ЕС ни дава още един при осигуряването на отбраната ни на изток", заяви говорителят по въпросите на отбраната на управляващите социалдемократи Могенс Йенсен. Единадесет от 14-те датски партии, представляващи повече от три четвърти от местата в парламента, призоваха избирателите да се откажат от негативния вот. "Светът се променя, и то не по добър начин. Трябва да се обединим и да засилим сътрудничеството, което укрепва нашата сигурност", заяви Якоб Елеман-Йенсен, ръководител на опозиционната Либерална партия.

Въпреки че проучванията на общественото мнение постоянно сочат, че вотът "да" е по-вероятен - около 40% подкрепа срещу 30% за "не" и 20% нерешителност, анализаторите са предпазливи да правят категорични прогнози за резултата от референдума, като се очаква ниската избирателна активност да изиграе роля в страна, която често е отхвърляла по-нататъшната интеграция в ЕС.

Участието в отбранителната политика на ЕС би позволило на Дания, която е основател на нато, да участва в съвместни военни операции на ЕС, като тези в Сомалия, Мали и Босна, а датските служители да присъстват в залата, когато колегите им от ЕС обсъждат въпроси, свързани с отбраната.

Експертите смятат, че това ще бъде възприето като символична победа в Брюксел. "Политическото значение ще надделее над военния принос", каза Кристиан Соби Кристенсен, старши изследовател в Центъра за военни изследвания към университета в Копенхаген.

Онези, които се противопоставят на отказа от участие, твърдят, че сътрудничеството на ЕС в областта на отбраната е затруднено от прекомерна бюрокрация и неефективно вземане на решения и че съвместната европейска отбрана ще бъде за сметка на нато. Избирателните секции бяха отворени в 8 ч. сутринта местно време и резултатите се очакват след 23 ч. в сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
ххх преди 1 година
САЩ водят война с Русия на територията на Украйна !!!
10
0
 
2
 
! Отговори
СС преди 1 година
САЩ си осигуриха пазар на оръжия за 10 г напред !!!
9
7
 
17
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
Жужето пак настъпи мотиката!
8
3
 
3
 
! Отговори
Незн преди 1 година
Най-добрата защита е нападение или обкръжение с ракети. Или може би дръж враговете си по-близо.
7
2
 
17
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Две трети са го подкрепили според екзипол.Русия направо промени света като сабя дамаскиня ябълка я цепи на две.
6
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко лесно до печелиш врагове.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До долния. Дания е в Нато. Предишния генерален секретар Расмусен беше датчанин. Какъв да е.
4
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резултата от Специалната операция -Финландия ,Швеция,сега Дания.
3
8
 
6
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Нема да я приемаме :)))
2
15
 
8
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Иска го правителството,но не виждам резултатите.Рибата е още в морето.
1
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно по едно се показват истинските лица на агресията. "Крадеца вика дръжте крадеца" Запада просто иска война. Те се оядоха защото Русия им даваше ефтини суровини. Канчето спря и искат война. Интересно че и те като нас са едва пет милиона но и те като нашето "ръководство" искат война. Може би така елита се забогатява.