България е единствената страна, в която подкрепата за напускане на НАТО се увеличава

Страната ни е най-малко евро-атлантически настроена в Източна Европа
7 юни 2022 21:20, Нели Христова
421
България е единствената страна, в която подкрепата за напускане на НАТО се увеличава
Снимка: БГНЕС

България показва най-малко евро-атлантическа ориентация сред страните от Източна Европа. Тя е единствената страна, в която подкрепата за напускане на Алианса се е увеличила през последната година (38% желаят да напуснат НАТО). Това съобщава базираният в Братислава мозъчен тръст GLOBSEC, съсредоточен в по-доброто разбиране на глобалните тенденции и техните последици за обществото, икономиката и сигурността.

Въпреки нахлуването в Украйна, 57% от българите все още не смятат, че Русия представлява заплаха за сигурността на страната, а 30% смятат, че Русия е най-важния стратегически партньор.

Еманюел Макрон е единствения световен лидер, възприеман положително, с почти 60% одобрение от мнозинството от българите.

Българите също така остават уязвими към теории на конспирацията - 54% от анкетираните вярват средно в три конспиративни теории по отношение на демокрацията.

Русия се възприема като заплаха за сигурността от 45% в Унгария. Възприятията, че Русия е стратегически партньор не са повлияни от войната - около 35% определят Русия като стратегически партньор. 1/5 от анкетираните виждат Китай като стратегически партньор на Унгария и възприемат Си Цзинпин положително. Въпреки това 48% от унгарците никога не са чували .за него.

В Чехия подкрепа за оставане в ЕС се е увеличила с 13 процентни пункта в сравнение с последната година и сега възлиза на 80%. 50% от чехите възприемат Китай като заплаха за сигурността, което е най-високото ниво в региона.

Полските респонденти се оценяват като най-горещи привърженици на НАТО в региона, като 95% от тях се обявяват за оставане. САЩ затвърждават позицията си сред най-важните стратегически партньори за поляците - 73% смятат Вашингтон за такъв. Поляците също така изразяват най-голяма готовност в региона да подкрепят Украйна, като 88% от тях подкрепят по-нататъшни санкции срещу Русия, дори с цената на по-високи цени на продуктите.

Румъния е единствената страна в региона, където подкрепата за западната геополитическа ориентация намалява от 43% на 27% през последната година. Тревожните 22% от анкетираните смятат, че Русия има право да нахлуе в Украйна, а 26% смятат, че Западът е отговорен за войната, като провокира Русия. Румъния също е единствената изследвана страна, в която удовлетвореността от демокрацията е намаляла (от 30% на 23%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
307
1
 
3
 
! Отговори
Пропагандата преди 1 година
Пълна лъжа!!!
306
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обърнали са процентите. Поне 70% от българите сме против НАТО.
305
6
 
12
 
! Отговори
Слава преди 1 година
России!
304
9
 
11
 
! Отговори
Неучуден преди 1 година
България също е на първо място по корупция, ниски заплати, недоволно население, неваксинирани, но вярващи в чипове путинофили. Това трябва да се добави в проучването, колкото за протокола, а не защото е обществена тайна.
303
7
 
14
 
! Отговори
Аз съм за силен ЕС преди 1 година
Европейският съюз ще просъществува само при обединение на Европа и Русия, разбира се без англо-саксонски правителства! Вън ФАЩ от ЕС!
302
8
 
7
 
! Отговори
Руски алкохолик преди 1 година
Заменям Москвич за каса олио втора цедка и организирам екскурзия до Сибир в едната посока.Не се бутайте русофили има за всички.
301
12
 
7
 
! Отговори
Баце преди 1 година
Всички русофили дружно под земята веднъж завинаги.Това е спасението.Казах!
300
4
 
9
 
! Отговори
Вън Нато преди 1 година
Ако излезем от този съюз и се присъедим към Русия ,много от проблемите в бг ще се решат- задължителна казарма, заради санкциите от ЕС българите от чужбина ще ги екстрадират - ще си върнем работната ръка. Правата на човека спират да са толкова важни и ромите изведнъж стават много мирни и кротки и пускаме да работят по строежите, а на жените им след 2рото се връзват тръбите и така....
299
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите са неадекватници.Макрон,българомразеца, бил одобряван?Какво повече да се каже за тоя народ.Същия беше готов да го управлява и Слави Тр.
298
8
 
11
 
! Отговори
Реално преди 1 година
Повече от тези проценти не одобряват НАТО.
297
7
 
12
 
! Отговори
Извод: преди 1 година
Най-*** и затова и най-бедни.
296
11
 
10
 
! Отговори
.. преди 1 година
България, ако напусне НАТО, ще се получи същата ситуация като в Украйна, защото ще измислят причини за да нападнат България. И после ще дувате чеченски кочани. Ха ха ха.
295
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не вярвам на НАТО
294
9
 
3
 
! Отговори
Стигнах преди 1 година
до подкрепата на макарон и се ЗАпрях! Нещо като с ваксините, Ай със здрав, септември ще му мислим!
293
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да успеете да ни обработите, българинъ го е страх от всичко, никога няма да се сбие когото и да е било, ние сме най-хуманната нация, страхът е белег на висок интелект, не сме стадни маймуни като западно европейците, чийто стандарт е изкуствено завишен ,за да си мислим че те са по-умни и да следваме техният робски ,оскотял ,самоубийствен манталитет, аре . Само с маркетинг не става буда ли
292
3
 
8
 
! Отговори
. преди 1 година
Право куме в очи!
291
21
 
12
 
! Отговори
фермер преди 1 година
Откакто съм в ЕС и НАТО живея по добре, по свободен съм В Соца ми беше забранено свободно да произвеждам. Нямах право на собствена техника, земя , инструмент за производство
290
22
 
14
 
! Отговори
ПУТИНОПИТЕЦИТЕ преди 1 година
ДА ИЗЧЕЗВАТ В СИБИР
289
23
 
13
 
! Отговори
САМО НАТО преди 1 година
САМО САЩ; ДОЛУ РУСИЯ
288
12
 
18
 
! Отговори
Питанка преди 1 година
Спечелиха от това, да сме в тази организация, такива като ББ, взели процент от една сделка, за едни самолети. Други, посетили базите на краварите, и те прибраха някой долар, някои продадоха земята ни, за да угодят на краварите. Като цяло народът страда от това членство. Защо да сме в организацията, като повечето са минуси от това?