България е единствената страна, в която подкрепата за напускане на НАТО се увеличава

Страната ни е най-малко евро-атлантически настроена в Източна Европа
7 юни 2022 21:20, Нели Христова
421
България е единствената страна, в която подкрепата за напускане на НАТО се увеличава
Снимка: БГНЕС

България показва най-малко евро-атлантическа ориентация сред страните от Източна Европа. Тя е единствената страна, в която подкрепата за напускане на Алианса се е увеличила през последната година (38% желаят да напуснат НАТО). Това съобщава базираният в Братислава мозъчен тръст GLOBSEC, съсредоточен в по-доброто разбиране на глобалните тенденции и техните последици за обществото, икономиката и сигурността.

Въпреки нахлуването в Украйна, 57% от българите все още не смятат, че Русия представлява заплаха за сигурността на страната, а 30% смятат, че Русия е най-важния стратегически партньор.

Еманюел Макрон е единствения световен лидер, възприеман положително, с почти 60% одобрение от мнозинството от българите.

Българите също така остават уязвими към теории на конспирацията - 54% от анкетираните вярват средно в три конспиративни теории по отношение на демокрацията.

Русия се възприема като заплаха за сигурността от 45% в Унгария. Възприятията, че Русия е стратегически партньор не са повлияни от войната - около 35% определят Русия като стратегически партньор. 1/5 от анкетираните виждат Китай като стратегически партньор на Унгария и възприемат Си Цзинпин положително. Въпреки това 48% от унгарците никога не са чували .за него.

В Чехия подкрепа за оставане в ЕС се е увеличила с 13 процентни пункта в сравнение с последната година и сега възлиза на 80%. 50% от чехите възприемат Китай като заплаха за сигурността, което е най-високото ниво в региона.

Полските респонденти се оценяват като най-горещи привърженици на НАТО в региона, като 95% от тях се обявяват за оставане. САЩ затвърждават позицията си сред най-важните стратегически партньори за поляците - 73% смятат Вашингтон за такъв. Поляците също така изразяват най-голяма готовност в региона да подкрепят Украйна, като 88% от тях подкрепят по-нататъшни санкции срещу Русия, дори с цената на по-високи цени на продуктите.

Румъния е единствената страна в региона, където подкрепата за западната геополитическа ориентация намалява от 43% на 27% през последната година. Тревожните 22% от анкетираните смятат, че Русия има право да нахлуе в Украйна, а 26% смятат, че Западът е отговорен за войната, като провокира Русия. Румъния също е единствената изследвана страна, в която удовлетвореността от демокрацията е намаляла (от 30% на 23%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фактът, че се помества подобна статия говори за продължаващата хибридна война на Русия в България.
266
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На противниците на НАТО в България да се забрани да пътуват на запад.
265
6
 
12
 
! Отговори
Аман от тая орг преди 1 година
Боже как ли сме живели без НАТО? За какво ли се карахте тогава, за какво се обиждахте и замеряхте? Както се казва, на чист натовски, байгън! Господата и дамите от атлантическия клуб направиха блестящи кариери, Америка си е тука у дома, какво се правят на жертвички?
264
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 306"Как да не са власт комунистите бе? Ти къде живееш!?" - ми на власт са. И в Брюксел и в Лондон и във Вашингтон. А когато у нас поискахме лустрация, атлантиците и европеидите Соломон Паси и Александър Йорданов заедно с целите им демократични партии ги спасиха. Факт.
263
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми мноо ясно уеее! Ше ни спрат иначе, да си решим етническите конфликти, кат напраиха у Сарбия ...
262
5
 
14
 
! Отговори
Извод преди 1 година
Махаме се от НАТО, и? Армията ни къде е? Виждате ли я? Защото аз не! За да станем неутрална държава трябва да имаме прилична като обем и ресурси българска армия. Къде виждате потенциал за такава с тези управляващи?
261
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 295. Точно така. България е на ръба на пропастта. Братска Русия ще ни помогне да направим крачка напред.
260
5
 
9
 
! Отговори
Нормално преди 1 година
Преклонената главица уж сабя не сече я. Бай *** така си мисли, но най-зле ще го отнесе. Винаги на страната на губещите по безмислени причини.
259
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 296 "комунистите.... Ами те не са на власт от 1989 година." Отдавна не се бях смял така. Няма начин да има толкова наивни хора, затова ще заключа, че такива постове разчитат на изключитело неграмотни читатели, за ефекта, който се търси. България не е спирала да се управлява от комунистите през последните 30 години. Дори когато не бяха директно на власт, държаха цялата ни икономика, която си напазаруваха с куфарчетата пари, които изнесоха от България 89та, изпраха и върнаха като "инвестиции".
258
32
 
23
 
! Отговори
Братята американци преди 1 година
са винаги добре дошли в България.
257
17
 
40
 
! Отговори
Логично.... преди 1 година
В България живеят най-много русофили...
256
24
 
30
 
! Отговори
Озарен от Мисъл преди 1 година
Натото създава нестабилност и неприятности, освен за САЩ.
255
2
 
20
 
! Отговори
До 296 преди 1 година
Как да не са власт комунистите бе? Ти къде живееш!? Всички се държи от тях и марионетките им - едър бизнес, медии, култура, политика, дори спорт.
254
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Булгаристаните лапат смело пропагандата за " нацистите",някои вярват,гледат фейк клипчета и се връзват.Много *** материал.И не без любезното съдействие на зависими политици които се правят че не виждат какво се случва.Каквито и да е,разрушаване на градове и села,жертви,насилие и принуда от рашисткия фронт няма никакво оправдание. И точно рускоговорящите райнони бяха сринати,убити цивилни ,т.е.рашизма не се интересува от живота на рускогорящите,които уж отиде да "спасява",а от територии.
253
4
 
34
 
! Отговори
Историк преди 1 година
В който блок попадне България, задължително се разпада. От римско време е така.
252
12
 
22
 
! Отговори
НАТО И ЕС преди 1 година
Ше се разпаднат
251
27
 
22
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Чалгаристан е единствената държава, дето иска да се махне от НАТО и ЕС и да отиде при дивите азиатски варвари. Единствена тя подкрепя агресора джудже убиец и смята, че Украйна си е виновна, че е нападната и избиват народа й. Единствени сме и по това, че винаги си избираме комунисти да ни управляват. Разбира се, това ясно обяснява и защо сме последни по всичко в Европа. И не на последно място сме такива, защото нацията ни е съставена от 80% deбили и 100% тeмeуpти :)))
250
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално за страната на гюбеците.
249
17
 
32
 
! Отговори
минусчета? преди 1 година
Руските "нашественици" преди много години освободиха България от турско робство.Сега сме под краварско робство,а министър-председател ни е с канадско гражданство.Говори се,че охраната му е здравата засилена,повече от на Винету и Амет Джоган...Урките да си ходят в Украйна и там да спят на хотел,ако има останали.
248
14
 
7
 
! Отговори
Истината преди 1 година
До Асоциален Примитив- А какво е мнението на *** като теб за тези които не са русофили но мислят с главите си и са загрижени за народа на Украйна? И за народите на ЕС?