България е единствената страна, в която подкрепата за напускане на НАТО се увеличава

Страната ни е най-малко евро-атлантически настроена в Източна Европа
7 юни 2022 21:20, Нели Христова
421
България е единствената страна, в която подкрепата за напускане на НАТО се увеличава
Снимка: БГНЕС

България показва най-малко евро-атлантическа ориентация сред страните от Източна Европа. Тя е единствената страна, в която подкрепата за напускане на Алианса се е увеличила през последната година (38% желаят да напуснат НАТО). Това съобщава базираният в Братислава мозъчен тръст GLOBSEC, съсредоточен в по-доброто разбиране на глобалните тенденции и техните последици за обществото, икономиката и сигурността.

Въпреки нахлуването в Украйна, 57% от българите все още не смятат, че Русия представлява заплаха за сигурността на страната, а 30% смятат, че Русия е най-важния стратегически партньор.

Еманюел Макрон е единствения световен лидер, възприеман положително, с почти 60% одобрение от мнозинството от българите.

Българите също така остават уязвими към теории на конспирацията - 54% от анкетираните вярват средно в три конспиративни теории по отношение на демокрацията.

Русия се възприема като заплаха за сигурността от 45% в Унгария. Възприятията, че Русия е стратегически партньор не са повлияни от войната - около 35% определят Русия като стратегически партньор. 1/5 от анкетираните виждат Китай като стратегически партньор на Унгария и възприемат Си Цзинпин положително. Въпреки това 48% от унгарците никога не са чували .за него.

В Чехия подкрепа за оставане в ЕС се е увеличила с 13 процентни пункта в сравнение с последната година и сега възлиза на 80%. 50% от чехите възприемат Китай като заплаха за сигурността, което е най-високото ниво в региона.

Полските респонденти се оценяват като най-горещи привърженици на НАТО в региона, като 95% от тях се обявяват за оставане. САЩ затвърждават позицията си сред най-важните стратегически партньори за поляците - 73% смятат Вашингтон за такъв. Поляците също така изразяват най-голяма готовност в региона да подкрепят Украйна, като 88% от тях подкрепят по-нататъшни санкции срещу Русия, дори с цената на по-високи цени на продуктите.

Румъния е единствената страна в региона, където подкрепата за западната геополитическа ориентация намалява от 43% на 27% през последната година. Тревожните 22% от анкетираните смятат, че Русия има право да нахлуе в Украйна, а 26% смятат, че Западът е отговорен за войната, като провокира Русия. Румъния също е единствената изследвана страна, в която удовлетвореността от демокрацията е намаляла (от 30% на 23%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
0
 
0
 
! Отговори
иррп преди 1 година
Европа е Земя която се определя от отношението кьдето се среща когато е по-висока вьв време извьн пространството на "господина" кьдето (времкто) не го стига неговата мисьл и нищо друго.
286
7
 
11
 
! Отговори
Кунчевопитек преди 1 година
До 325:Твоите идоли-американчетата-най-големите демократи запалиха над 250 военни конфликта по цял свят след ВСВ.Отделно избиха милиони индианци.Смучат ресурси от цял свят и управляват над 100 държави, чрез такива марионетки като про100 кирчУ.Умишлено, след разпада на СССР, Украйна не си е вписала границите в ООН. На практика няма държавна граница, не е суверенна. Още оттогава са я подготвили за изсмукване(познай от кой), но Русия няма да им позволи вече това
285
16
 
8
 
! Отговори
САМО НАТО преди 1 година
САМО НАТО
284
15
 
8
 
! Отговори
САМО НАТО преди 1 година
ДОЛУ РУСИЯ; КОПЕЙКИН ВЪН; ХИБРИДНАТА ВОЙНА НА РАША НЕ МИНАВА
283
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и да налагате цензура, западът е ноторно известен че при война си служи изключително с лъжи. Справка - арсенала от химични оръжия на Ирак, справка югобомбардировките на цивилни цели и лъжите, че не е свален стелта от сърбите. Факта, че отведнъж се срутиха като пясъчна кула в Афганистан, значи и там е имало цензура. Че нещата отиват на поражение. ЗАЩО СЕГА ДА ВЯРВАМЕ НА ЛЪЖЛИВОТО ОВЧАРЧЕ ОТНОВО? ТО КРЕЩИ СВОИТЕ ЛЪЖИ И ЗАГЛУШАВА АЛТЕРНАТИВНИТЕ МНАНИЯ, ОБИЖДА ГИ, АМА СИ ОСТАВА ЛЪЖЛИВКО ОВЧА
282
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЯМА НИКАКВА НУЖДА ОТ РУСКА ХИБРИДНА ИНФОРМАЦИОННА ВОЙНА У НАС, ЗАЩОТО СЪЩАТА ОТ ЗАПАД Е ТОЛКОВА ОТВРАТИТЕЛНА, С НАРУШЕНИЯТА НА КОНСТИТУЦИОННОТО ПРАВО НА ПЛУРАЛИЗЪМ НА ИНФОРМАЦИЯТА И МНЕНИЯТА, ЧЕ НАРОДА СЕ ОТВРАЩАВА И САМИТЕ ПРОЗАПАДНИ ТРОЛОВЕЕ ПИШАТ ПО НАЙ-ОТВРАТИТЕЛЕН НАЧИН ЗАЩОТО СЕ БУНТУВАТ СРЕЩУ ОПОРКИТЕ, КОИТО ИМ СЕ СПУСКАТ. ВСЕКИ ЧОВЕК ИМА ЧЕСТ И ДОСТОЙНСТВО И НЕ ЖЕЛАЕ ДЪЛБОКА В СЕБЕ СИ ДА Е ВЪВЛИЧАН В ДЕЗИНФОРМАЦИОННИ КАМПАНИИ.
281
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЕ Е МАЛОУУМЕН, ТОЙ ЗНАЕ, ЧЕ ЕСТЕСТВЕНИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС НА БЪЛГАРИЯ Е НАТО,ЕС И РУСИЯ ДА СА В СЪЮЗНИ ОТНОШЕНИЯ, ЗА ДА Е ЗАЩИТЕН В НАЙ-ВИСОКА СТЕПЕН ОТ НАЙ-ВЕРОЯТНАТА АГРЕСИЯ СПРЯМО НАС ОТ СТРАНА НА ДИКТАТОРСКА ТУРЦИЯ. РУСИЯ НЯМА НИКАКВИ ПРИЧИНИ ЗА ДА НАПАДНЕ НЯКОГА БЪЛГАРИЯ. МНОГО СМЕ ДАЛЕЧ И БЪЛГАРСКИЯ И РУСКИЯ НАРОД ХРАНЯТ ЕСТЕСТВЕНИ ТОПЛИ ЧУВСТВА. ТАКА ЧЕ ПОЛИТИЦИТЕ НИ ДА ЧУЯТ НАРОДА НИ. ОСВЕН ТОВА РЕЖИМЪТ НА ПУТИН ЕДВА ЛИ ЩЕ Е ВЕЧЕН И РУСИЯ ПАК ЩЕ Е МИРНА ДЪРЖАВА.
280
1
 
11
 
! Отговори
БЕЗУМЦИ СПРЕТЕ ЛЪЖИТ преди 1 година
Като спрете истеричната пропаганда за НАТО и ЕС няма да дразните хората да ви отговарят на инат. Нито ви вярвам на анкетните ПРОПАГАНДОпроучвания нито на нищо. България не следва никаква стратегия за своята национална сигурност, предвид очевадната заплаха от нас - Тоталитарна Турция, с която сме вековен враг, съсед и която до сега в последните десетилетия е воювала или е била на ръба на войната с всичките си съседи и даже с остров Кипър, в момента нахлува за пореден път в Ирак и е нахлула в СИР
279
8
 
24
 
! Отговори
Щом признават преди 1 година
за 38%,значи са поне двойно повече хората искащи да напуснат САТА-НАТО!
278
32
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина пак доказа, че е най-простия от всички народи.
277
8
 
9
 
! Отговори
До 323 преди 1 година
Ако не знаеш, САЩ и Русия са съседи, границата им е 3 км един от друг. И какво прави Русия в суверенна държава призната от цял свят.
276
15
 
11
 
! Отговори
САМО НАТО преди 1 година
САМО НАТО
275
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нато е американска терористична организация . Срам и позор за България
274
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз да попитам: Какво правят САЩ на границата на Русия - на 10 000 км от Вашингтон и какво прави НАТО в Украйна, след като Украйна нито е член на НАТО, нито на ЕС?
273
0
 
0
 
! Отговори
до Тъпак преди 1 година
До Аман от тая оргЗле! И баш сега плащаме сметката за грозно сготвената манджа!
272
9
 
8
 
! Отговори
Джон преди 1 година
Ето за това за важни въпроси не се пита масата необразовани хора, а и някои уж образовани! заЩото ще стане, като с Брекзит!
271
15
 
8
 
! Отговори
Morski преди 1 година
До всички робофили, *** и всякакви ушанковци и любители на Руската ФЕРМЕНТАЦИЯ - Марш в Сибир при вашата любов и ни оставете намира! България ще стане пак силна, неделима и богата икономически, когато Русия стане отново Московкая и.... УМРЕ!
270
11
 
11
 
! Отговори
Атансов преди 1 година
До БългаринВ общи линии всички русофили много обичат уж Русия но на практика отиват да учат и да работят на запад също така купуват и ползват само неруска техника и продукти а трябва да е обратното в противен случай е лицемерно .Повечето домакинства се отопляват с климатици от години а не с евтин руски газ защо ли ?
269
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО вън !
268
6
 
14
 
! Отговори
Де Бъ copосоидите преди 1 година
Онова атлантическо @ сюлейман пacи ( проверете родителите му ) няма ли да се изходи по темата, а след него и *** около козяк?Може и ристьо от *** и наркоса-рапер да покажат съпричастност?НАТО е инструмент на империята на злото, която контролира и изсмуква държавите от Европа. Целта е слаби държави, помпани от зелена шума, но най-голямата цел на убийците на милиони индианци и запалите на 250 военни конфликта след ВСВ е да вземат ресурсите на Русия. Мнозина се пробваха преди тях, но...