Как самолет вдигна на крак въздушните сили на няколко държави?

Пилотите още се издирват
9 юни 2022 22:21, Петя Славова
118

Полет на малък самолет вдигна на крак въздушните сили на няколко държави. В крайна сметка машината кацна в България, но пилотите се издирват. Полицията направи и оглед на летището край Търговище, където се оказа самолетът.

На 8 ми юни, малко след 19 часа, малък самолет "Бийчкрафт" навлиза във въздушното пространство на България, след като преди това е прелетял през най-малко четири натовски държави и Сърбия. Пилотът изобщо не реагира на многобройните опити за установяване на радио и визуален контакт от военноввъздушните сили на Унгария, Румъния и САЩ. 

Още по темата

По данни от РВД самолетът извършва две кацания в България.  Първото е на летище "Иново" край Видин. Днес в 8:30 сутринта охранител подава сигнал в полицията, че малък самолет е кацнал без предупреждение. Когато патрулът идва на място, машината вече не е там.

След като излита от Видин, самолетът каца втори път на територията на България -  на летище край Търговище. Служители на МВР го откриват там изоставен, а от пилота и неговия спътник няма следа.

"Той беше открит късно снощи с едно платнище отгоре. Двигателят е бил още топъл. Той е летял на безопасна височина и... са взели адекватно решение. Но спред мен това не е било адекватно решение, защото траекторията на самолета се е насочил към централата "Козлодуй", посочи силовият министър Бойко Рашков.

През цялото време българските служби са получавали информация от военновъздушните сили на натовските държави, през които е прелетял самолетът. Не е ясно обаче защо самолетът не е прихванат, когато навлиза във въздушното пространство на България.

"България под 300 метра няма радарно покритие. Явно целта на полета е била той да не лети много на високо, да се засича. Въпросът е, че в другите държави е могъл да бъде засечен и да бъде прихванат от техните изтребители, но в България това не се е случило", коментира Димитар Страврев от списание "Криле".

Авиоекспертът Анегл Борисов разказва за подобен инцидент в Москва преди 35 години, когато малък самолет каца на Червения площад.

"Един случай, който го направи един германец за реклама. Прелетя през границите на Съветския съюз и кацна на Червения площад да покаже, че техните служби не могат да го засекат", припомни Борисов пред Bulgaria ON AIR.

А анонимният самолет, който разкри сериозни пропуски в охраната на небето на НАТО и  в частност на България, остава на изоставеното частно летище в Търговище. През целия ден разследващи служби правиха оглед, районът остава отцепен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
САТАНАТА преди 1 година
Добра работа.
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ната бато нато неможаха да свалят един малък комар с мсешници
103
1
 
1
 
! Отговори
Конспиратор преди 1 година
Хванаха тонове кока в Италия с българи замесени, тричленка на ВАС отсъди, че Брендо няма как да лежи в България. Брендо уж е в Украйна ама там има война Самоета каца в БГ само ден след като американските Ф35 си заминаха. По същото време и правителството се пропука.СлочАЙност Не мисла. Извод: Брендно се върна да си прибере кешовицата заровена в гората и да бяга в Дубай при аверите си.
102
1
 
12
 
! Отговори
Овчарчето Калитко преди 1 година
Ако бяха казали щях да го сваля с гегата, че ми уплаши овцете.
101
1
 
19
 
! Отговори
Qanon преди 1 година
Я сега НАТО да кажат как точно ни пазят небето и от кого!
100
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До УчуденКак ще сваляш самолет?
99
1
 
10
 
! Отговори
Частен полет преди 1 година
От Нато не са го видяли. Открива го лесничея в гората. Какво пък толкова, важното е да се лети!
98
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези летят много ниско, нещо като летящи насекоми. Излита, каца, е, щом никой не го е видял, не го е видял.
97
2
 
15
 
! Отговори
Валяка преди 1 година
Къде са нашите охранители на родното небе! Само приказки без най-елементарни действия по защитата. Чужд, неидентифициран самолет се разхожда най-спокойно във въздушното пространство на България. Каца където си иска, зарежда гориво и т.н. Отговор се очаква от министър председателя, военния министър и ръководителят на ВВС
96
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Черепа се прибрал
95
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И стана ясно, че работата е тъмна....Самолетчето облетяло целия източен фланг на НАТО и никъде нищо не се знае?!?!? Тук го прихванали, там презаредили, трети го ескортирали, накрая по зарязали като количка от супера насред паркинг ?!?! Ильоменатско/гюлениатка мистерия
94
0
 
15
 
! Отговори
Неграмотници преди 1 година
То разбирам правописни грешки, ама вие от днес бг прекалихте. Много е обидно да се сбърка име на човек. Петя Славова как може да напишеш Анегл Борисов- как може такова неуважение!!! Другият цитиран Димитар дали е с а в името или Димитър???? Неграмотници жалки. Все едно да те пишат Пта вместо Петя.
93
1
 
25
 
! Отговори
Да преди 1 година
Преди известно време така украйнски дрон се разби в Загреб, сега малко самолетче прелита през половин НАТО, каза у нас и пилотите изчезват..... В смисъл, в тва НАТО има ли смисъл, щом тия неща не ги свалят, очакват да дойде огроменс самолет с надпис "ядрени ракети", за да вземат адекватни действия ли? Правиш опит да се свържеш със самолета, ако не успееш - сваляш го. Нали това е отбраната...
92
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и какво излиза-че във Видин някой го е чакал с туби гориво, заредили са самолета и той е кацнал, по първите данни на мвр в Шумен, път сега се установи, че е в Търговище - по-гнила информация не бях слушал и от зеленски - тук има нещо мноооого дълбоко скрито
91
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тъй шай, докат ни бавят американските бракми разни самоделки ще бръмчат насам-натам
90
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е самолета на Лавров.....
89
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закрийте ВВС и ПВО, само харчат народни пари.
88
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 96... Важното е, че ние сме го засекли... много часове след като е кацнал и пилотите са изчезнали..
87
1
 
32
 
! Отговори
Учуден преди 1 година
Въпроса е защо не е свален още в Европа?
86
1
 
16
 
! Отговори
Немедлено преди 1 година
да се изкаже по въпроса върховния глявнокомандващ-ЛьОТЧИК! К*во си трае като бълха в г%%щи? Или може би е "благословил" пасивността на ПВО и се е разпоредил някак си, а?