Самолет летял в небето ни, без да се идентифицира

Малката машина е преминала и през Унгария, Румъния и Сърбия
9 юни 2022 10:18, Елка Василева
92
Самолет летял в небето ни, без да се идентифицира
Снимка: архив, БГНЕС

Малък двумоторен самолет Beechcraft с двама души на борда прелетя ниско във въздушното пространство на Унгария, Румъния, Сърбия и България в сряда вечерта, съобщи министерството на отбраната на Румъния, цитирано от Аджерпрес.

От министерството уточняват, че самолетът не е проявил враждебно или опасно поведение, но пилотът не е реагирал на радиовръзката и на визуалните сигнали, изпратени от военни самолети, които са го прехванали съгласно международните правила.

Румънското министерство на отбраната посочва в своето съобщение, че българските власти проучват района на последната известна позиция на въпросния самолет на земята, за да го идентифицират и да установят подробностите.

Според наличните към момента данни самолетът е излетял от Унгария от района на Дебрецен около 17,30 ч. без одобрен полетен план и без включен електронен транспондер за идентификация.

Самолетът е бил прехванат в унгарското въздушно пространство от два военни самолета JAS 39 Gripen на унгарските военновъздушни сили.

Впоследствие самолетът е бил ескортиран от два изтребителя F-16 на ВВС на САЩ, излетели от румънската въздушна база Фетещ, а след това от два самолета F-16 на румънските ВВС, излетели от същата база.

През цялото време самолетът не е реагирал на запитванията по радиовръзка и на визуалните сигнали.

Самолетът е навлязъл в сръбското въздушно пространство за около две минути около 19:00 ч. в района между Дробета Турну Северин и Корбово.

Около 19:09 ч. е навлязъл в българското въздушно пространство.

Румънските самолети F-16 са приключили мисията си по въздушна полиция и са се приземили в базата във Фетещ около 19:46 ч., уточнява румънското министерство на отбраната.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е на това му се вика "ред и законност". В нашето си мило и родно БГ не се спазват ни държавните закони, ни международните. Анархизъм в действие. Направо.
75
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Литовски фенове на Възраждане са събирали доказателства, че Земята е плоска.
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извънземни, бате)))
73
3
 
3
 
! Отговори
Бай Тошо преди 1 година
До Анонимен"Конят ще да е бил! Возили са го до Белград- нелегално!" )))) Така ер щом не е минал ветеринарно- санитарна проверка пътуването му е нелегално.
72
1
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Сигурно е карал без книжка и затова не им е спрял на въздушните катаджии.
71
9
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Не зная дали е дългата ръка на Рассия, щото май хич не е дълга, но си спомням как швабата Матиас Руст, хвръкна със самальот от Хамбург, кацна в някакъв град в Исландия, оттам изхвърча и прелетя над Берген, зареди в Хелзинки и НЕОБЕЗПОКОЯВАНО кацна в Масква на "Красний плашчадь" за ужасТ на великата джуджетна противовъздушна космическо-сателитна отбрана. Подобна отбрана видяхме монтирана и на карабляк-падводната лодка имени "Мацква".
70
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен/74"Дългата ръка на русия съзирам тук, интересно защо нашите военни не са го прихванали?" - щот про'ста'ците атлантици дадохТЕ самолетите ни на украйна. Ама си про'ст да го вденеш.
69
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УАУ колко се чувствам защитен - неидентифициран самолет от Унгария, минава в Румъния и за малко в Сърбия, после БГ и през цялото това време никой нищо. Пародия на зашита.
68
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конят ще да е бил! Возили са го до Белград- нелегално!
67
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1974година един такъв прилетя през БГ въздушно пространатво със 107 души на борда . Летящ от Америка за Либия.. При всички сигнали пилота не даде никакъв знак да се приземи. Ответния удар на нашите служни беше мълнианосен . Самолета се свали от нашите служби.
66
0
 
11
 
! Отговори
Даа! преди 1 година
Небето над Бг е БЪКАНО / както се изразиха и специалисти / , от какви ли не самолети , и от къде ли не !
65
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дългата ръка на русия съзирам тук, интересно защо нашите военни не са го прихванали?
64
1
 
8
 
! Отговори
987 преди 1 година
След като всички бяха експерти по ковид, по инфлация, по газови доставки, по футбол, по войни и т.н., сега гледам всички форумни герои са станали експерти по самолети нарушители. Предсавям си колко развита щеше да е България , ако всеки разбираше от това с което си изкарва хляба , толкова колкото се прави че разбира разбира от всичко останало.
63
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната българска статия за поредната българска идиотщина. Добре бе наистина ли не можете да направите поне едно нещо що-годе нормално, че да се гордея с вас? :(
62
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другия път изпращайте предупредителни ракети, близо и около нарушителя, така ще се се осъществи контакт чрез радиовръзката.
61
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вероятно фашиста -убиец Зеленски е пратил наркотици на Простото
60
5
 
10
 
! Отговори
Перчо преди 1 година
Не сте прави,че не сме реагирали.Подготвихме хартиените F-16-ки за излитане и прехващане на самолетчето,но поради лошото време хартиените самолети се намокриха и заради това не успяхме да извършим бойната задача.Сори,но следващия път ,при хубаво и слънчево време ще се справим.
59
2
 
18
 
! Отговори
Шаши преди 1 година
Не разбрахме. Защо не е свален самолета?
58
4
 
15
 
! Отговори
Виготура преди 1 година
Тоя самолет можеше да пренася химическо и бактериално оръжие, или малка атомна бомба. Защо не е принудително приземен в Румъния? Какъв е тоя *** еър полисинг????
57
3
 
12
 
! Отговори
Топ Гън преди 1 година
А нещо ние вдигнали ли сме? или само Киро в Грайндъра вдига? после щели сме отпор да дадем... наз ни таковат през гащите и не разбираме... закривай!