Русия към Литва: Ще ви заболи заради Калининград

Ще бъдат предприети мерки, които ще подействат отрицателно на литвийците
21 юни 2022 20:30, Йоана Цонева
79
Русия към Литва: Ще ви заболи заради Калининград
Снимка: БГНЕС

По-рано днес един от главните съюзници на президента Владимир Путин предупреди Литва, че Русия ще реагира на спирането на транзита на стоки, санкционирани от ЕС, към ексклава Калининград по такъв начин, че гражданите на страната, член на НАТО и ЕС, ще усетят болката, предаде "Ройтерс".

При положение че отношенията между Изтока и Запада са на половинвековно дъно заради нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, Литва забрани транзита на стоки, санкционирани от Европейския съюз, през литовска територия до и от ексклава, позовавайки се на правилата на ЕС за санкциите.

Николай Патрушев, бивш шпионин от КГБ, който сега е секретар на Съвета за сигурност на Русия, заяви, че "враждебните" действия на Литва показват, че Русия не може да се довери на Запада.

"Русия със сигурност ще отговори на подобни враждебни действия", заяви Патрушев, цитиран от държавната информационна агенция РИА.

"В междуведомствен формат се разработват подходящи мерки, които ще бъдат предприети в близко бъдеще", е цитиран той. "Последиците от тях ще имат сериозно отрицателно въздействие върху населението на Литва."

Още по темата

Калининград, бивше пристанище на Кьонигсберг, столица на Източна Прусия, е превзет от нацистка Германия от Червената армия през април 1945 г. и е предаден на Съветския съюз след Втората световна война. Той е разположен между страните от НАТО Полша и Литва.

Литва заяви, че забраната за транзит на санкционирани стоки през нейната територия е просто изпълнение на санкциите на ЕС, част от поредица от мерки, целящи да накажат Путин за нахлуването в Украйна.

Руското външно министерство привика посланика на ЕС в Москва Маркус Едерер във връзка със ситуацията, която според Кремъл в понеделник е изключително сериозна.

"Литва не предприема едностранни мерки - тя изпълнява санкциите на ЕС", заяви Едерер, цитиран от РИА.

Русия заяви, че е започнала така наречената "специална военна операция" в Украйна, за да разоръжи съседката си и да защити рускоговорящите там от опасни националисти. Киев и неговите съюзници отхвърлиха това като неоснователен претекст за агресивна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Анонимен: А русия какво прави в Украйна ? Освен геноцид трепе и деца ! Тези в Кьонинсберг трябва да се радват,че например Германия не освободи града и премахне ядрените ракети защото те по същата логика са заплаха за Берлин така както русия твърди,че украйна е заплаха за москва. Нека да работят нещата поравно :)
66
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Литва няма никакво морално право да пречи на хората да си живеят живота и в известен случай прави опит за геноцид над руския народ. С какво постъпката на Литва е по различна от това в което Прибалтика обвинява Съветския съюз.
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да разбера защо Патрушев е наречен бивш агент или шпионин на КГБ. Ако говорим за намското и английското разузнаване не ги наричаме шпиони а експерти макар че нищо не са познали до сега. Освен това НП е наречен съюзник на Путин което ме разсмя понеже показва скромен Речников запас от думи и на края това е руски анклав а не ексклав.
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската империя много пъти е владяла този град както и Прусия. Не е само това че Червената армия го е превзела в края на ВСВ. Той остава в пределите на Съветския съюз но той няма граница с и ибездруго победената Германия. След разпадането на Съветския съюз остава в РФ като анклав а не "ексклав" както му се иска на автора
63
5
 
3
 
! Отговори
Dunavec преди 1 година
До 59 Анонимен Ти някога стъпвал ли си в Прибалтика. Аз съм бил и знам, че там има доста рускоговорящи и с руски произпод, които са граждани на трите републики. Естествено милеят за Русия, но и не искат и дума да чуят да се върнат в ***. Даже и на екскурзия не им се ходи в Империята на злото
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това русофилче да се чете младо момче, фен на Путин, с анaлна податливост към Нато.
61
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един единствен русофоб пише почти всички нетолерантни мнения във форума.
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сатаната е паднал много ниско във форума.
59
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ опънаха въдиците. Бате Пyтлио е толкова склерозирал, че може да клъвне.
58
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май е крайно време Калининград да се върне към Германия.
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долното стрикер отдавна те подозирам че си украинец. Нато може да защитава но не може да напада. Поне така твърди. А защо Нато не защити Кипър. Литва като е член на Нато защо си позволява международното право да нарушава. Ти като си натовец защо заплашващ. Прибалтика защо не даде паспорти и гражданство на живеещите там руснаци. Понеже ако им даде паспорти ще се види колко са много и ще имат право да гласуват.
56
12
 
6
 
! Отговори
Striker преди 1 година
Те в Украйна абасралис, седнали да заплашват Литва, страна от НАТО. Тука няма лабаво, тавариш! :) Пипнеш ли, ще гледаш на следващия ден натовските самальоти на Червивия площад и кремлинския тра&верс с наврян кочан:)За окупирания Кьонигсберг - само с корабче ако изобщо са ви останали.
55
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Референдум срещу референдум. Война срещу война. Запада взема Калининград. Връща го само срещу Донбас и Крим. Така се пазари с Хитлер и Путин. Натурална размяна на жизнено пространство.
54
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия заплашва член на НАТО. Столтенберг се е скрил под стол.
53
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се прави референдум в Кьонигсберг и ще се раздават германски паспорти. Но първо ще има въздушни удари по фашистите в Калининград. За бежанците ще се отворят хуманитарни коридори към Русия.
52
20
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Мачкай руските фашисти.Пълна блокада на Рашистан.
51
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То от Кьонигсберг едва ли е останало много. Подозирам, че Калининград прилича повече на среднорашистка кл оака.
50
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руски клоуни. Смешни сте
49
16
 
11
 
! Отговори
Борката Джонсън преди 1 година
Русия ще пребъде!
48
6
 
8
 
! Отговори
555 преди 1 година
До Йосарян Прадеполагам, че мнението ви за Европа идва от средата в която се движите. Най вероятно повечето ви познати са бедни, неграмотни гейове.