Финландия: Готови сме да се бием, ако Русия ни нападне

Хелзинки поддържа високо ниво на военна готовност
23 юни 2022 08:55, Йоана Цонева
161
Финландия: Готови сме да се бием, ако Русия ни нападне
Снимка: БГНЕС

Финландия от десетилетия се подготвя за руско нападение и ще окаже твърда съпротива, ако такова се случи, заяви началникът на въоръжените ѝ сили.

Скандинавската страна е натрупала значителен арсенал. Но освен военната техника, каза генерал Тимо Кивинен, решаващ фактор е, че финландците ще бъдат мотивирани да се бият, предава "Ройтерс".

"Най-важната линия на защита е между ушите, както доказва войната в Украйна в момента", каза Кивинен в интервю.

През 40-те години на миналия век Финландия води две войни срещу източната си съседка, с която има обща граница от 1300 км.

Някога неприсъединила се към ЕС, сега тя кандидатства за присъединяване към военния съюз НАТО поради опасения, че Русия може да нахлуе в страната, както направи в Украйна на 24 февруари.

От Втората световна война насам Хелзинки поддържа високо ниво на военна готовност.

Още по темата

"Системно сме развивали военната си отбрана именно за този тип война, която се води там (в Украйна), с масирано използване на огнева мощ, бронирани сили, а също и военновъздушни сили", каза Кивинен.

"Украйна е тежка хапка за Русия, но и Финландия също е."

Около 100 000 финландци са убити по време на двете войни, които Финландия води срещу Съветския съюз, и тя губи една десета от територията си.

Нацията с население от 5,5 млн. души има военновременна численост от около 280 000 души, като 870 000 са обучени като резервисти. Тя не премахва военната повинност за мъжете, както правят много други западни държави след края на Студената война.

Освен това тя е изградила една от най-силните артилерии в Европа и се е снабдила с крилати ракети с обсег до 370 км (230 мили). Тя отделя 2% от своя БВП за отбрана, което е по-високо ниво от много страни от НАТО.

Тя поръчва четири нови военни кораба, както и 64 изтребителя F-35 от американския отбранителен гигант Lockheed Martin.

Планира да поръча до 2000 безпилотни самолета, собствено височинно противовъздушно оборудване и изгражда прегради по границата си с Русия.

Около 82% от анкетираните в проучване на Министерството на отбраната от 18 май заявяват, че биха били готови да участват в националната отбрана, ако Финландия бъде нападната.

Все пак Кивинен приветства решението на Финландия да кандидатства за членство в НАТО. Финландия и другата скандинавска страна Швеция водят разговори с Турция, за да обсъдят противопоставянето на последната на техните кандидатури.

Анкара е разгневена от подкрепата, която според нея Хелзинки и Стокхолм оказват на кюрдските бойци и оръжейното ембарго, наложено на Турция.

Членството в НАТО ще позволи на Финландия да повиши капацитета си за ранно предупреждение, като се включи в съвместния контрол на въздушното пространство на алианса, каза Кивинен.

Финландия ще се възползва и от възпиращия ефект на членството в алианс, в който нападението срещу един член е нападение срещу всички членове, каза той.

Въпреки това, каза той, "основната отговорност за отбраната на Финландия все още ще се носи от Финландия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
2
 
! Отговори
джо преди 1 година
Ей, Чекисти. Омръзна ми да чета глупости.Финландия са един файтон хора, разпръснати,из горите. Русия си е взела това,което и е трябвало, след ВСВ. Винаги моге да ги навре в кучия ***, но по напред ще са Пановете.
145
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
леле да знаят къв *** ги чака
144
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ако ви метнат 5-6 авиобомби с обеднен уран какво ще правите: на Айшето (Урсула Л.) от ЕК ли ще се оплаквате, на Бай Дън или на комшията Столтенберг? Сняг сега няма, лятото е сухо, а блатата не пречат на крилатите ракети и авиобомбите. Руснаците хич няма да влизат в страната ви: който умрял - умрял, живите ще светят като фенери с LED диоди.
143
0
 
4
 
! Отговори
За предишния преди 1 година
Този паметник е в Докторската градина
142
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде ни е паметника на освободители на Финландия? В центъра пред парламента да се издигне паметник на българската армия освободител.
141
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Финландия е най-красноречивия пример за некадърността и мързела на руснаците.Финландия се отдели от Русия и за 100 год.стана водеща държава по икономически показатели и стандарт на живот.Русия,при всичките ресурси,с които разполага,има жалка икономика и хората живеят в бедност и мизерия/войниците крадат тоалетни чинии/.
140
3
 
2
 
! Отговори
до 146 преди 1 година
Ами тогава да върнат Карелия на Финландия.!!!
139
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-скоро Финландия ще нападне Русия.
138
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не е тръгнал да напада Финландия. Русия няма проблеми с нея.
137
2
 
4
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Финландците имат отдавнашни сметки с Русия.Те са малка, но горда нация.Винаги са се стремели да са неутрални,но който ги е нападал,добро не е видял!
136
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВЗЕМЕТЕ МАПС И ПОСЕТЕТЕ ИНДУСТРИАЛНИЯ ГРАД ТОМСК- ИМА КВАРТАЛИ ОТ 18 ВЕК- СЕГА ПОСЕТЕТЕ ФИНЛАНДИЯ- ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА А НАСРЕЩА СРУТИЩЕ КОЕТО Е ТРЪГНАЛО ДА РУШИ ЖИВОТА НА ХОРАТА. НЕ ИСКАМ В БУНИЩЕТО ЕВРАЗИЯ. ПОСЕТЕТЕ С МАПС АРХАНГЕЛСК И МУРМАНСК- ЗАЩО ЛИ РУСКИТЕ МИЛИОНЕРИ СА В ТАЯ ЛОША ЕВРОПА А НЕ В РУИНАТА РАШИСТАН.
135
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейкин, Сидеров, Марешки и още куп тарикати са руски подлог, абе я марш в Русия предатели долни.!
134
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, червени бабички отивайте в Масква там да се кланяте на джуджето-лудото...
133
4
 
8
 
! Отговори
ПЕШЕВ преди 1 година
До днесюесейВсички видяхме че "великата" неофашистъка армия не струва :))
132
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия: Готови сме да се бием, ако Финландия ни нападне. Руснаците ще бъдат мотивирани да се бият.
131
4
 
2
 
! Отговори
Щом като преди 1 година
сте готови почвайте ги не ги бавете!
130
4
 
4
 
! Отговори
Дядя Путин преди 1 година
Първото, което е важно, е, че при каквито и да са обстоятелства и гръмки приказки, руснаците ще се правят пас, защото, който и да име насреща няма да ги бави въобще/както украинците/, веднага ще има бомбандировки на стратегически обекти и в Росия... А МММ е прав, при нас решение на проблем не се казва Русия/това е още по-голям проблем даже/.
129
10
 
9
 
! Отговори
днесюесей преди 1 година
това ли казаха днес американците?ха ха ха ха ха,вие просто се излагате!финландия ще се бие с Русия!Планирала да закупи 2000 дрона ха ха хаСамо за информация,финландия -брой танкове 124,Руската Федерация-брой танкове 12 000
128
4
 
12
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Финландците са корави пичове, и както правилно спомена някой тук преди мен, руснаците не смеят да ги нападат! Освен двете войни със Съветския Съюз които бяха неуспешни за Сталин, има още един фактор. Когато Адолф Хитлер се среща с генерал Манерхайм във Финландия, той го пита: "Как смятате да се справите с еврейския въпрос във Финландия?". На което Манерхайм му отговаря гледайки го в очите: "У нас еврейски въпрос няма!".И действително, Финландия също спасява своите евреи, не сме само ние!
127
4
 
9
 
! Отговори
МММ преди 1 година
До Анонимен - има доста резон в казаното от вас. Но пък, решението не е в прокси като Костадинов, който очевидно продава българските интереси на Русия. Българина трябва да си почисти градината. И като начало - да направи една лустрация - всички които са били над 10 години в политиката - извън нея завинаги. НАТО и ЕС са силни лостове когато има отговорни политици. България може да бъде градина, но при дисциплина и политици каквито нямаме. Русия обаче не е решенито за нас.