Финландия: Готови сме да се бием, ако Русия ни нападне

Хелзинки поддържа високо ниво на военна готовност
23 юни 2022 08:55, Йоана Цонева
161
Финландия: Готови сме да се бием, ако Русия ни нападне
Снимка: БГНЕС

Финландия от десетилетия се подготвя за руско нападение и ще окаже твърда съпротива, ако такова се случи, заяви началникът на въоръжените ѝ сили.

Скандинавската страна е натрупала значителен арсенал. Но освен военната техника, каза генерал Тимо Кивинен, решаващ фактор е, че финландците ще бъдат мотивирани да се бият, предава "Ройтерс".

"Най-важната линия на защита е между ушите, както доказва войната в Украйна в момента", каза Кивинен в интервю.

През 40-те години на миналия век Финландия води две войни срещу източната си съседка, с която има обща граница от 1300 км.

Някога неприсъединила се към ЕС, сега тя кандидатства за присъединяване към военния съюз НАТО поради опасения, че Русия може да нахлуе в страната, както направи в Украйна на 24 февруари.

От Втората световна война насам Хелзинки поддържа високо ниво на военна готовност.

Още по темата

"Системно сме развивали военната си отбрана именно за този тип война, която се води там (в Украйна), с масирано използване на огнева мощ, бронирани сили, а също и военновъздушни сили", каза Кивинен.

"Украйна е тежка хапка за Русия, но и Финландия също е."

Около 100 000 финландци са убити по време на двете войни, които Финландия води срещу Съветския съюз, и тя губи една десета от територията си.

Нацията с население от 5,5 млн. души има военновременна численост от около 280 000 души, като 870 000 са обучени като резервисти. Тя не премахва военната повинност за мъжете, както правят много други западни държави след края на Студената война.

Освен това тя е изградила една от най-силните артилерии в Европа и се е снабдила с крилати ракети с обсег до 370 км (230 мили). Тя отделя 2% от своя БВП за отбрана, което е по-високо ниво от много страни от НАТО.

Тя поръчва четири нови военни кораба, както и 64 изтребителя F-35 от американския отбранителен гигант Lockheed Martin.

Планира да поръча до 2000 безпилотни самолета, собствено височинно противовъздушно оборудване и изгражда прегради по границата си с Русия.

Около 82% от анкетираните в проучване на Министерството на отбраната от 18 май заявяват, че биха били готови да участват в националната отбрана, ако Финландия бъде нападната.

Все пак Кивинен приветства решението на Финландия да кандидатства за членство в НАТО. Финландия и другата скандинавска страна Швеция водят разговори с Турция, за да обсъдят противопоставянето на последната на техните кандидатури.

Анкара е разгневена от подкрепата, която според нея Хелзинки и Стокхолм оказват на кюрдските бойци и оръжейното ембарго, наложено на Турция.

Членството в НАТО ще позволи на Финландия да повиши капацитета си за ранно предупреждение, като се включи в съвместния контрол на въздушното пространство на алианса, каза Кивинен.

Финландия ще се възползва и от възпиращия ефект на членството в алианс, в който нападението срещу един член е нападение срещу всички членове, каза той.

Въпреки това, каза той, "основната отговорност за отбраната на Финландия все още ще се носи от Финландия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това финландските цветове на войната ли са?
125
0
 
3
 
! Отговори
Теди преди 1 година
Война или мир винаги ще има- просто живеем в такъв сложен свят
124
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
131 е до ,119 МММ
123
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да,и Русия манипулира общественото мнение чрез прокси партии и ***.Това обаче се случва заради политики,които не доведоха до очаквания просперитет на България след влизането и в ЕС.Според мен у нас няма ,,русофили", а хора,които се разочароваха от безкрайния преход .Те сега са срещу това,в което се превърна България за 32 г.Затова пишат срещу НАТО и ЕС.
122
2
 
2
 
! Отговори
Кирил и Методий преди 1 година
До Анонимен 126 - а нас ни е срам от теб! Защо ти дадохме това Уръжие - българската писменост? За какво те въорАжихме с нея въобще?
121
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се притестяскайте рашистите няма да по смеят, още помнят как затънаха през 1939г.
120
5
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Народ,който веднъж се е измъкнал от лапите на омразната Мечка,никога повече няма да се остави да бъде поробен отново.
119
5
 
10
 
! Отговори
МММ преди 1 година
До Брад Пит - твоята мечта е Решетников и Митрофанова да те галят по главата. Мира ти е последната грижа, както и на ГоZподарите ти, които обичат да заличават цели градове - мирно. Ясно е кой си и за какво се "бориш".
118
2
 
11
 
! Отговори
МММ преди 1 година
До анализатор 115 - финландците не случайно имат един от най високите стандарти в Европа. Бил съм там за малко - цените за нас са потресаващи. А стандарта им - космически. Купуват и произвеждат много собствено оръжие - обяснимо при този "мирен" съсед. От 155 мм артилерия, през електронизирани минохвъргачки, бронирани машини - Патриа, и автоматично оръжие. Твърди са, и да не забравяме - доста близки с шведите - другите скандинавци "обичащи" Русия. Много съвместни оръжия имат.
117
8
 
13
 
! Отговори
... преди 1 година
пу.тлер, тук наденицата ще е дебела, ще видиш голям зор , терорист и убиец си, това не е Украйна, които нямат воена техника.
116
9
 
7
 
! Отговори
Тия па преди 1 година
откачиха от истерия. Само войни сънуват. Кой ги бръсне за нещо? Ама кой каквото си търси, си го намира!!!
115
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Финландия не може да бъде нападната от руснаците с жива сила. Може само с бомби. И отговора на финландците ще бъде също с бомби. От страх руснаците няма да смеят да нападат. Основното е Украйна да влезе бързо в НАТО и ЕС.
114
6
 
6
 
! Отговори
Брад Пит преди 1 година
До МММ Моята мечта е да има мир и разбирателство по света, стабилно бъдеще. Ясно е, че докато твоите господари "мътят водата" по цялото земно кълбо няма как да стане.
113
3
 
8
 
! Отговори
МММ преди 1 година
До Да МММ - 117 - защо да нямат? Ако практиките на Решетников и КГБ имат почва, то защо пък тези на Едуард Бърнейз да нямат? Манипулирането на "общественото мнение" не е патент само на Запада - основното бойно поле на Русия е! Според вас, манипулира ли Русия общественото мнение в България чрез прокси партии и т/ролове?
112
8
 
11
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 година
ако Русия ви нападне няма да се наложи да се биете...
111
3
 
3
 
! Отговори
Да МММ преди 1 година
Според вас практиките на Едуард Бърнейз и ,,Института Тависток" имат или нямат почва в България?
110
1
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 113 Аз вече обясних но да, Калашници са. А зеленият цвят е на маскировъчната униформа. Няма нищо общо с украинския президент Зеленски, ако това си мислиш.
109
5
 
7
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Обърнете внимание на снимката - Финландската армия също е въоръжена с Калашници като руснаците. Те са обаче собствено, финландско производство, една от фирмите производителки е "Валмет". Така ще им е по-лесно като набарат руски патрони да ги използват за техните Калашници. Финландците произвеждат всичко по-добре от руснаците - от телефони "Нокиа" до корабни двигатели "Вартсила" - най-мощните корабни дизелови двигатели!
108
8
 
7
 
! Отговори
МММ преди 1 година
До Брад Пит - сладки русофилски мечти! А теб лично Митрофановна ще те повиши в "най вярно българско гонче".
107
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 110 А за какво им е на руснаците лунен пейзаж? Може би защото не са ходили на Луната?