Османи: Македонският език ще стане официален в ЕС

Оспорваният езиков въпрос е затворен веднъж завинаги, допълни той
2 юли 2022 16:36, Анисия Иванова
155
Османи: Македонският език ще стане официален в ЕС
Снимка: БГНЕС

Въпросът с македонския език е решен и всички лъжи, свързани с него, трябва да бъдат „демонтирани“. Това каза на пресконференция в Скопие министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи.

В рамката, която трябва да бъде подписана с Европейския съюз, ще бъде посочено, че Северна Македония ще преведе законодателството на македонски език.

България ще изрази своята позиция в изявление, което ще влезе в протокола. То е изготвено в рамките на португалското предложение.

"Убедихме 26 страни-членки да приемат нашата версия с разрешението на България", каза Османи.

Позицията на България е в съответствие с предложението на Португалия, а именно, че македонският език не е съществувал до 1945 г. и че той е български диалект.

"Ирационално и вредно е да се твърди, че ще има смяна на идентичността, побългаряване... Напротив, оспорваният от някои в ЕС езиков въпрос е затворен веднъж завинаги", допълни Османи.

Лъжа е, че двустранните исторически въпроси са заложени в рамката. Конституцията на страната ще бъде отворена и в нея ще залегнат правата на черногорските, хърватските и българските малцинства, допълни министърът.

За понеделник е насрочена онлайн среща с българския външен министър Теодора Генчовска относно двустранния протокол, но той не е свързан с рамката и ще бъде подписан, когато правителството на РСМ одобри целия пакет.

"Протоколът съдържа условието за конституционни промени, но искахме гаранции, че това ще стане след началото на преговорите", уточни Османи.

"Хипотетично, ако правителството ми даде зелена светлина в понеделник, във вторник мога да се разбера с българите и ЕС да подпишем протокол - или в Скопие, или в София, а след това веднага в Брюксел да приемат рамката. После можем да организираме междуправителствена конференция и да започваме преговори, каза Османи. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: езикЕСприеманеРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 50В световната история няма АНТИЧЕН ЕЗИК, който да има няколко души, които са го измислили и да са му официалните автори)))))Гл.упости,всипки езици са стандартизирани по същият начин.Събират се езиковеди и измислят официалният на базата на диалекти.Българите през 19 век не са владеели книжовният официален(все пак 95% са били неграмотни) всичко е станало постепенно с нови поколения и днес диалектите за жалост са почти изчезнали.
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 100 години отрицателна селекция, днешните македонци са докарани до тотална ***-отия, независимо дали са с български, или сръбски произход.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В световната история няма АНТИЧЕН ЕЗИК, който да има няколко души, които са го измислили и да са му официалните автори. Напоследък авторите на това уродливо нещо, което е днешния македонски език е акадамията на науките на Македония. Тази академия измисли, че християнството в света започвало от Охрид и ред други подобни глупости.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТО Кой македонски?
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руския или китайския по могат да станат.
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че те албанците на македонски ли ще говорят!
43
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моя дядо също е роден в Македония. И идваха негови роднини на гости. Е те си говорят точно така, както и до сега си говорят нашите хора на село, където живееше и дядо ми. Това им е родно, мило. А оня сакат език, който им натрапват и набиват в главите в Македоная казаха, че го мразят, но няма как, трябва да го говорят. Но това бяха старите. Младите вече с промити мозъци. Не можеха да говорят като старите. Казват били сме татари - показват ми учебник техен - пълен пасквил.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя *** ли е ? Май не знае къде е. Хахаха Как ще стане официален, се едно баварския диалект да го броят за баварски . Вече сте в преговори, това не означава че ще кажем да накрая при гласуването . Толко тъпишони че не може да бъде
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чалга държава - чалкс език.
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонският език за близо 80 години е променен до неузнаваемост. Дядо ми беше преселник от Македония и езика който говореше нямаше нищо общо с този сегашниятВ сегашният македонски са вкарани думи и наречия от Сръбският. Слика е сръбска дума за снимка. В македонския нямаше слика. Със сърбите много по добре се разбирам отколкото с фалшивите македонци.
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лойко Лойко не се излагай с тези глупости. Виж Киро Глигоров бивжия им премиер. Сестра му живее в София. Оня дойде на официално посещение и ходи на гости при сестра си. През цялото време говори с нея чрез преводач. Киро Глигоров и повечето върастни "македонци" са завършили гимнаия на чист български език и свидетелствата им за завършено образование са на Български език. Сакатия "македонски" език се появява след 1944 г. Според теб Глигоров хърватин ли е, а сестра му каква е????
38
3
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
До ЛойкоПовече от половината българи само си мислят,че разбират македонски и могат да общуват свободно --------////---------- Не приписвайте Лойковия тьпигьозлък на всички българи. Това, че Бойко Борисов е феноменално тьпо жи вотно, е прориден уникум.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе те макетата си мислят,че ако влязат в ЕС и ще си развяват байряка!!!Алоу ще ви спукат с глоби Ой!!!Вместо субсидии ще има глоби албански реотани!!!
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то има документални свидетелства и документални филми, в които "авторите" на "македонския" език разказват как са го скалъпили. Някои от тях преди смъртта си си посипаха главата с пепел и се извиниха на България и българския народ. Това просто са група български *** изкълчили и смачкали Българския език, за да сътворят този франкенщайн. Това са фактите. А всички останали тъпотии, как приличал на хърватски или други езици са си инсинуации. Исто античниот Език измислен от Пешо и Гошо.
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спомням си когато бях в Перу. На индиянския пазар в Лима, продавачка беше много потресена от факта, че в Европа има хора говорещи Испански както в Южна Анерика!!. Казах и.. Ами може би защото Испания се намира в Европа.. За тях Испанския език е езика на Южна Америка и може би са прави 29 пъти повече хора говорят Испански в Америка от колкото в Европа.
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лойко Лойко, това не е език! Тази измишльотина до ден днешен я измислят. При това за много неща още не са измислили думи. Дядо ми е роден в Македония и казваше че не може да ги разбира тези от радио Скопие. Ако си ходил в Македония, може да уцелиш момент, когато по телевизията прекъсват предаване и съобщават за нови думи, които са измислили в езика. От както обявиха Македонска история и език, има неща които по няколко пъти са им измисляли нови думи. Те постоянно се мъчат да развалят езика
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Денков обещал на Кирчо да вкара в образованието за новата уч.год македонският като задължителен език от 1 ви клас.
32
7
 
4
 
! Отговори
Бунгур преди 1 година
Хърватския език е най близък до българския,защото първите учебници в българските училища са превод от хърватските учебници. Кое сме превели,кое сме взаимстали като думи е ясно на всеки познаващ тези езици.Всичко друго е български лъжи и пропаганда.
31
2
 
16
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Македонският език е диалект на българския и не може да бъде нещо различно. Тоя Буяр Османи е албанец. Албанският вече си е друг език. Но позицията на Португалия, че македонски език не е съществувал преди 1945, е съвършено точна. В никакъв случай не трябва да се съгласяваме с друго мнение или позиция.
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква гротеска и какъв позор ни спретнаха на всички българи! Измисления език става официален в Европа и това е подигравка с България, а и с нормалността.