Заради сушата: Верона ограничи консумацията на питейна вода

Северният регион Ломбардия обяви извънредно положение
2 юли 2022 22:06, Анисия Иванова
12
Заради сушата: Верона ограничи консумацията на питейна вода
Снимка: Pixabay

Управата на град Верона в Североизточна Италия обяви днес ограничения в използването на питейна вода заради продължаващата в страната суша, съобщи АФП. "Поради метеорологичната обстановка и нейното въздействие върху водоснабдяването, кметът подписа заповед за ограничаване на използването на питейна вода за битови нужди", се казва в съобщение на уебсайта на кметството на града.

Съгласно заповедта, която е в сила до края на август, в града с население от четвърт милион души, ще бъде забранено използването на питейна вода за поливане на градини или спортни площадки. Водата не трябва да се използва и за миене на автомобили или за пълнене на плувни басейни, като санкциите при нарушение ще бъдат до 500 евро глоба.

Общините в цяла Италия започнаха да въвеждат някаква форма на нормирано потребление на вода, след като необичайно горещата и суха пролет предизвика сериозна загриженост.

Река По, най-дългата река в Италия и най-големият резервоар за прясна вода, страда от най-голямата суша от 70 години насам. Езерата Маджоре и Гарда са с много по-ниски от обичайното за това време на годината ниво на водата, а на юг нивото на река Тибър, която минава през Рим, също е спаднало.

Миналата седмица кметът на Милано обяви, че фонтаните в северния италиански град ще бъдат изключени като част от ограниченията на водата, наложени заради сушата.

Най-голямата селскостопанска асоциация в Италия, Coldiretti, предупреди, че сушата излага на риск над 30% от националното селскостопанско производство и половината от животновъдството в долината на река По. Северният регион Ломбардия обяви извънредно положение, като нареди на кметовете да ограничат използването на вода за несъществени нужди като миене на улици и поливане на паркове и спортни площадки.

Климатичните условия засегнаха и водноелектрическите централи в Италия. Хидроенергийните съоръжения, разположени предимно в планините в северната част на страната, осигуряват почти една пета от енергийните нужди на Италия.

Липсата на дъжд обаче създава проблеми в момент, в който Рим отчаяно се опитва да се освободи от зависимостта си от руския газ заради войната в Украйна. /БГНЕС


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
6
 
! Отговори
анисиоооооо преди 1 месец
как така на западнячетата/в случая италианчета/все нещо им пречи-сушата,дъждовете,слънцето,високите температури,ниските температури,Русия,войната,г-н Путин?Защо преди 2000 години техните прадеди не са имали проблеми с водоснабдяването на градовете!Например в Помпей е имало много чешми,шадравани,обществени бани.Причините са съвсем други-мързел,корупция,липса на далновидност
4
0
 
14
 
! Отговори
ааа не бе преди 1 месец
Пийте бира веронци, водата е за миене.......
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"СПРЕТЕ ИЗНОСА НА ДЪРВЕСИНА" - няма да ни изнесат дървесината за пръв път. Османците обезлесяват целия Балкан още 16-17 век. Цяла Витоша е засаждана повторно началото на 10ти век. Извън Османската империя планината се е наричала гола, а тук на Балканите планина - от поле - plain защото е нямало и едно останало неотсечено дърво. Историята се повтаря. Безпардонен колониализъм и разграбване на природата и нейните ресурси. Преди сме били колония на Римската или Османска империя, а сега и на двете.
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Маджо го каза още преди десетилетие - водата ще е най-скъпия ресурс на света. Сега хората във Верона могат спокойно да се насладят на еко пластмасовите шишета на Нестле. Да живее капитализма, но за всеки случай ще бия една помпа в двора там където данъчните не могат да я видят.
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А аз се чудя защо смърди на кисело и женско по лов орган. А те не се къпят. Баси.