Гърция се връща към електроенергия от лигнитни въглища

Правителството поема 90% от увеличението цената на тока за бита
25 юли 2022 14:45, Елка Василева
48
Гърция се връща към електроенергия от лигнитни въглища
Снимка: архив, БГНЕС

Гърция удвоява производството на електроенергия от лигнитни въглища. Хранилището за втечнен газ на остров Ревитуса пък осигурява доставки за България съгласно споразумение между Атина и София.

Още по темата
По решение на гръцкото правителство се възстановява работата на седемте лигнитни централи, които бяха затворени от Националния енергиен и климатичен план, предаде БНР. Временно е замразена програмата за раздяла с лигнитните въглища, съобщават от енергийното министерство.

Атина се връща към електроенергия от лигнитни въглища, за да осигури енергийни доставки в случай, че бъде прекратено подаването на руски  газ. 40% от нуждите на страната са зависими от руския газ. Енергетици коментират пред медиите, че възстановяване на затворените мини за лигнитни въглища изисква време поне няколко месеца.

На остров Ревитуса също така се поддържа високо ниво на доставки на втечнен газ. Текат и доставките на азерски газ по Трансадриатическия газопровод ,но Гърция все още не може да замени напълно руския газ.

Министърът на енергетиката Костас Скрекас съобщи днес, че за август месец правителството поема 90% от увеличението върху цената на тока за  битово потребление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
5
 
! Отговори
Зелени Въглища преди 1 година
*** евровъглища се боядисват със зелена боя по еврогейпроект за да минат вратичката в закона! Зелени ли са?! Зелени са! В закона е записано "green energy" и купонът продължава!
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ние нека затворим нашите за некакви си смешни 11 милиарда , които при сегашните цени на тока ще ги реализираме за година и половина аиде да са две и да стоим на тъмно и на студено като най умни !!!!!
37
0
 
1
 
! Отговори
Shark преди 1 година
И правилно!
36
0
 
7
 
! Отговори
шмatka преди 1 година
.... пък ний към найдлегия от трити!
35
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Како стана със санкциите към Русия Фалирахте ли я вече. Сигурно вече няма какво да ядат няма ги краваските отрови. Голем глад ги налегна Ръснаците ядат само истински храни. Скоро яли ли сте истински хляб с коричка и срединка като душичка. А истински шпек салам а кренвиши от месо а не от кокоши глави и гребени от петли. Ще ядете ама не в този живот. Русия никой неможе да я фалира те си имат всичко ние ще тракаме със зъби зимата Руснаците си имат истинско парно нее като вашето с хладка вода.
34
2
 
16
 
! Отговори
пецата преди 1 година
европейските въглища са зелени въглища, чисто екологични , полезни за здравето, а руския газ е вреден , ако искаш да му е гадно на Путин, не се къпи, не s.e.r.i, NE eb.i, не карай кола
33
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да се плашите ние си имаме умнокрасиви, които правят като вятъра и ще захранват стотици хиляди милиони ветрогенератори
32
0
 
4
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Хаааааааахахахахахахаха! ПеремогХа!!!
31
2
 
24
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Абе къде са зелените природозащитници, германски и европейски, да не са се записали доброволци в Украйна. Зимата като няма газ май ще купуваме руски ватенки, но важното е на Путин да му е зле.
30
0
 
28
 
! Отговори
НИЕ: ВИЕ: ТЕ: преди 1 година
България получава Руска газ, през Гърция, на по висока цена.. Наш Кирчо да не се прай на шашаф... И да ни лъже.
29
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е голяма страна.Незнам западните умници как решиха че като им спрат Макдоналдса и уискито ще успеят да я разрушат.Задава се тежка зима с много сериозна инфлация а и ние сме в потъващата лодка.Както винаги в историята пак сме на губещата страна.
28
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам дали зимата ще е студена, ама като гледам индианците как трупат дърва...
27
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хихи Европа се перчи, пъна, надува, и накрая се върна във викторианската индустриална ера...
26
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана нали щяха да поставят Русия на колене?В Италия подаде оставка министър председателя защото подкрепя Украйна.В Европа се задава тежка зима,в Германия правят вода и се къпят по малко.Стана ли ви ясно защо Путин и Байдън започнаха операцията в Украйна.Скоро цяла Европа ще се поклони на Русият цар.
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално, няма по зелена технология от кафевите въглища
24
5
 
23
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
А Е ТОЛКОВА ЛЕСНО !!! МАХНЕТЕ САНКЦИИТЕ , ВЪРНЕТЕ ТУРБИНИТЕ И СИ ПЛАТЕТЕ !!! ИЗБРОЕНОТО ЗАВИСИ ОТ ЕВРОПАТА НА УРСЪСЕЛА ФОРДОЛАЙНО !!! ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ ЛИ Е ДА УБИВАШ НАРОДИТЕ С ГЛАД И СТУД ???
23
2
 
21
 
! Отговори
Az преди 1 година
Честно казано, гърците не мога да ги разбера! Имат 187% задлъжнялост или с прости приказки дължат два пъти повече, отколкото струват и въобще, ама въобще не им пука. Щяли да поемат 90% от увеличението на тока, демек още дългове???
22
4
 
34
 
! Отговори
Парко преди 1 година
Лош Лош бай Тодор оставил ни Аец, Тецове, Вецове и 3000!!! язовира. Глупав овчар бил нали, времето е наше, така ли се пееше ?? Хахайаай9
21
4
 
30
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ПОЗОР !!! ПОЗОРА НА ЕВРОПАТА Е КАТАСТРОФАЛЕН !!!
20
0
 
17
 
! Отговори
Неминон преди 1 година
До Анонимен: щом са лигнитни въглища - надали са от Донбас, по-скоро са някакви местни гръцки находища.