Кой е шампионът на Европа по пестене на газ?

Голяма кампания бе проведена в Нидерландия
25 юли 2022 23:45, Росен Стойчев
24
Кой е шампионът на Европа по пестене на газ?
Снимка: БГНЕС/EPA

В момента властите в редица европейски страни обсъждат цели пакети мерки, които ще им позволят да предотвратят енергийната криза, която може да бъде последвана и от рецесия. Наред с другото, става дума и за промени в поведението на потребителите - мярка, чийто потенциал все още никъде не е изчерпан. Освен може би в Нидерландия.

От началото на тази година в Нидерландия е постигнато намаление с една трета на потреблението на газ - много повече, отколкото в съседна Германия, където спадът е с 14%, а в Италия - по-малко от две на сто.

Експертът по газа Рене Питерс посочва, че роля за големите икономии в Нидерландия са изиграли изключително меката зима и възобновяването на работата на въглищните електроцентрали - на тях се дължат между пет и десет процента от намалението в потреблението на газ. "Но най-голямо е влиянието на домакинствата и на промишлеността", подчертава експертът.

В Нидерландия още през април започна мащабна кампания за пестене на газ в домакинствата под девиза "zet de knop om" - изключете копчето. Призивът за намаляване на отоплението в домовете бе съпроводен от допълнителни стимули за подобряване на топлоизолацията на сградите, както и за инсталирането на икономично енергийно оборудване. Кампании като нидерландската вече са започнати и в Белгия, и в Германия. Италия също планира подобна в най-близко време.

Кампаниите са си кампании - те определено дават резултат,  когато населението трябва да бъде информирано за важността от свиване на енергийното потребление. Но тези усилия са най-ефективни тогава, "когато водят до дългосрочни структурни изменения в поведението на хората", посочва Рене Питерс, цитиран от DW.

"Мисля, че ние в Европа сме твърде разглезени и не се подготвяме както трябва за евентуалния недостиг на газ", казва Бен Макуилямс от брюкселския аналитичен център Bruegel. По неговите думи, ако през лятото се направят някои жертви - като например по-малко охлаждане на помещенията - Европа би могла да се подготви в известна степен за студената зима. "Трябва да се отнесем сериозно към ситуацията и да направим всичко възможно за намаляване на потреблението на газ, за да сме готови", обобщава той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
ескимос преди 1 година
Въглищата да са живи и здрави!
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не щем газ, щото е от Русия, да минаваме и на ориз, щото житото пак е от там.
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма по-големи партайгеносен от немците.
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези първенства и колективни напъни ми напомнят соц-а. Всички сме отговорни, с висок морал и безпределна вяра в нашите лидери и бъдещето, учим се от първенците. Но едни другари трупат и живеят по-добре, а в някои кабинети правят ми нети.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това е заглавие на наще драскачи журналисти което остава на 1 мяст в света
12
1
 
23
 
! Отговори
ко стана с пазарната преди 1 година
Икономията е майка на изерията!
11
1
 
15
 
! Отговори
Тези пък преди 1 година
Дали не са шампиони и по не използване на банята?
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Можло значи. Десетилетия наред сме наясно, че с бясното си консуматорско поведение убиваме живота на планетата, включително и себе си. И политици и бизнесмени не си мръднаха пръста към подобряване на ситуацията. Сега, като си ги мерят, вече могат от днес за утре драстично да променят масовото потребителско поведение. За съжалени отново с користни цели и в лоша посока. Но поне лъсна, че може, само винаги е липсвало желание, и продължава да липсва, да се работи в тази посока.
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина по бедност пести от години. Пенсионери, работещи на минимална заплата, майчинство всички пестят, сега другите ще разберат за какво става дума.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
7, пестят, ама от 20 пъти по-високи заплати, докато ти харчиш 600те лева за храна и да закърпиш 30 г голф
7
2
 
11
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
В село Лозен строят завод за мухи. Вместо свинско, телешко, агнешка, пилешко, риба ирцаек ще нагъвате ларви от мухи за по-екологично. Да не спечели Путин някоя рубла!
6
4
 
29
 
! Отговори
Скотове затягат преди 1 година
Тия мизврници ще спрат да се къпят. Много хора у нас смятат, че немци, швейцарци и други по дефолт са по-богати от нас. В масовият случай говорим за едни страшно пестеливи, пресметливи, а често и направо скотове. На Балканите сме пей сърце. Харчи докато имаш и си жив. Онези цепят стотинката на две. Сега като са ги наплашили съм сигурен, че се къпят един път в седмицата да имат за зимата. Скотове.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'Който дал заплатата си за Украйна, той не гладува' --- Христо Ботев
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
новата евроценност, новата нормалност
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами явно пушенето на трева компенсира потребява ето на газ!
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОТСТЪПКАТА ОТ 25 СТ ЗА ГОРИВА ЩЕ Я ВРЪЩАТЕ !! ЗА КАКВО МИСЛИТЕ ВИ ИСКАТ ТАЛОНА НА КАСАТА ?? ЩЕ ВИ ПРОБУДАТ ТОЯ НОМЕР ТИХИЧКО ЕДИН ДЕН И ВИЕ ПАК ЩЕ СТЕ БЕДНИ КОЛКОТО ПРЕДИ ИЛИ ПОВЕЧЕ !!
1
1
 
9
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Бьлгария щото получава най скьпият