Десетки украински военнопленници са убити при ракетен удар

Москва и Киев се обвиняват взаимно за атаката
29 юли 2022 17:00, Йоана Цонева
284
Десетки украински военнопленници са убити при ракетен удар
Снимка: БГНЕС

Десетки украински военнопленници изглежда са били убити при ракетен удар в петък, а Москва и Киев се обвиняват взаимно, че са извършили атаката, предаде "Ройтерс".

Инцидентът засенчи подкрепяните от ООН усилия за възобновяване на доставките на зърно от Украйна и облекчаване на надвисналата световна криза на глада, породена от войната, която продължава вече шести месец.

Руското министерство на отбраната съобщи, че 40 затворници са били убити, а 75 - ранени при нападението срещу затвора във фронтовия град Оленовка, в част от Донецка област, държана от сепаратистите.

Той обвини Киев, че го е атакувал с произведени в САЩ ракети HIMARS, съобщиха руските информационни агенции.

Въоръжените сили на Украйна отрекоха да са извършили удара и обвиниха за него руските сили, като заявиха, че руската артилерия е насочила оръжието към затвора.

"По този начин руските окупатори преследваха престъпните си цели - да обвинят Украйна в извършването на "военни престъпления", както и да прикрият изтезанията на затворници и екзекуциите", заяви генералният щаб на украинските въоръжени сили.

Руското министерство на отбраната заяви, че в затвора са били настанени украински военнопленници и че осем служители на затвора също са били ранени. Цитиран е лидерът на подкрепяните от Русия сепаратисти Денис Пушилин, който заяви, че сред задържаните там 193 души няма чужденци.

Видеоклип, публикуван от руския военен кореспондент Андрей Руденко, показва как подкрепяни от Русия военни пресяват изгорелите останки на това, което според него е било затвор.

Разбитият покрив на сградата висеше надолу и се виждаха овъглени останки от тела.

Ройтерс не успя да потвърди независимо мястото на инцидента или подробности за нападението.

Отделно от това Украйна съобщи, че най-малко петима души са загинали и седем са ранени при руски ракетен удар по югоизточния град Николаев, речно пристанище край Черно море, докато Русия обстрелваше фронтовата линия в Източна и Южна Украйна.

Ракетата е паднала близо до спирка на обществения транспорт, съобщи областният управител Виталий Ким в Телеграм.

Русия, която отрича да се цели в цивилни граждани, не коментира веднага ситуацията, а Ройтерс не можа да провери съобщенията за бойното поле.

Правителството в Киев обвини Русия в жестокости и бруталност срещу цивилни граждани по време на инвазията и заяви, че е идентифицирало над 10 000 възможни военни престъпления.

Русия отрече да е замесена във военни престъпления, обвини Киев, че ги инсценира, за да очерни силите си, и заяви, че разследва украинските военни престъпления.

Надежда за зърно

Миналата седмица Русия и Украйна се споразумяха да деблокират износа на зърно от черноморските пристанища, които са застрашени от руски атаки, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

Сделката беше първият дипломатически пробив в конфликта, а цените на пшеницата, предлагани в Азия, се понижиха тази седмица поради очакванията за по-големи доставки.
Реклама - Превъртете, за да продължите

Но ожесточените боеве я правят изключително рискована.

Украйна е готова да започне да изпраща зърно от две пристанища в рамките на споразумението, постигнато с посредничеството на ООН, но не е определена дата за първата доставка, заяви украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков пред репортери в южното пристанище Одеса.

Още по темата
"Преди войната бяха натоварени общо 17 кораба. Днес започнахме товаренето на още един в Черноморск. По принцип сме решили почти всички технически въпроси", каза той.

Той изрази надежда, че първите кораби ще могат да напуснат пристанището преди края на седмицата, а Бриджит Бринк, посланик на САЩ в Украйна, заяви, че се надява по-късно в петък да бъде постигнато споразумение, което да отвори пътя за първата пратка.

Ръководителят на службата за помощ на ООН Мартин Грифитс заяви в четвъртък, че световната организация се надява по-бедните страни да получат приоритет, като посочи Сомалия, където близо четвърт милион души са изправени пред гладна смърт.

Докато блокирането на зърното в Украйна, един от най-големите износители в света, доведе до повишаване на цените на хранителните продукти в целия свят, недостигът на руски газ повиши цените на енергията в Европа и породи опасения за недостиг през зимата.

В петък потокът на руски газ по газопровода "Северен поток 1" към Германия остана на ниво от едва 20% от капацитета, след като в сряда Русия намали наполовина потока, позовавайки се на ремонтни дейности.

Москва, която описва нахлуването си в Украйна като "специална военна операция", проведена в рамките на самозащита, обвинява западните санкции за ниските доставки на газ. Украйна и нейните съюзници твърдят, че руското нападение е било напълно непровокирано.

Фокус върху Южна Украйна

Според британската разузнавателна информация Русия е наредила на наемници да поддържат участъци от фронтовата линия в Украйна - знак, че й липсва бойна пехота, докато Киев засилва контраофанзивата в южната част на страната.

По-голямото използване на бойци от руската частна военна компания "Вагнер груп" за изпълнение на фронтови задачи вместо обичайната им работа в специалните операции би било още един знак, че руската армия е под напрежение.

"Това е значителна промяна в сравнение с предишната заетост на групата от 2015 г. насам, когато тя обикновено изпълняваше мисии, различни от явната, широкомащабна редовна руска военна дейност", заяви министерството.

"Вагнер" и Кремъл не са коментирали по въпроса.

В сряда официални лица в Киев заявиха, че са наблюдавали "масирано пренасочване" на руски сили на юг, където според британски представители на отбраната 49-та руска армия, разположена на западния бряг на река Днепър, е уязвима.

Контраатаките на Украйна на юг идват в момент, в който Русия се бори за контрол над целия индустриален регион Донбас на изток, включващ провинциите Донецк и Луганск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
3
 
3
 
! Отговори
Ддд преди 1 година
беларусия и русия са измислени държави, сбирщина от злодеи и убийци. Михаил Булгаков: "Не народ (руснаците) а доб_тък дива орда злодеи и убийци"
172
3
 
3
 
! Отговори
Ддд преди 1 година
Украйна и САЩ са измислени държави ,сбирщина от разбойници .
171
0
 
3
 
! Отговори
Селси Тарикат преди 1 година
Еми кат не щат да ги разменят закво да си абят ляба да ги хранят.
170
1
 
2
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
Е, то нали Фашингтон каза, че може и да са украинците, но без да си искат и по погрешка.. Това не чухте ли от Днес!?
169
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо имената на Великите личности са като ник нейм. Защото те никога не са казали това което пропагандата се опитва да им препише. Това са лъжи. Така наречените "цитати" са измислени или извадени от контекста.
168
3
 
6
 
! Отговори
Путин преди 1 година
НАЦИСТИТЕ САМО ГРОБА ГО ОПРАВЯ. ЩЕ ГИ ПРАТИМ ВСИЧКИ ТАМ.
167
2
 
1
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Изтриха ми коментара,а за ваш късмет нямам време за нови.Иначе щях да ви обясня каква е разликата между смартфононосител и най-обикновен, добре познаващ историята и необременен от стадния рефлекс човек.Ние за разлика от вас ''политкоректните'' нямаме помощник,който да трие ''НЕполиткоректните'' коментари.Ако можехме да се срещнем в дебат на живо,само 5 минути след началото всички щяхте да сте с ''начукани канчета'',без никакви аргументи ''за''.Щеше да ви остане само''щеше'',''щяхме''и''ще''.Бай
166
3
 
4
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До 183;Какво да направи.Да стои и да чака Украйна да влезе в НАТО.Той от половин година предупреждаваше,минавате Червената линия.Ракетни силози и Натовски военноморски бази в Украйна няма да допуснем.Не сме безхаберници и самоубийци.САЩ и НАТО се направиха,че не чуват.Зеленски,лаикът не разбра.Сега му обясняват.По най-болезнения начин.САЩ не искат,а Русия не може да спре,докато не изчисти ''Авгиевите обори'' на Украйна,че и по-далеч може да стигне,за да премахне угрозата за своята сигурност
165
4
 
3
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
ДоМатушка; Грешиш.Докато в САЩ военнопромишленият комплекс е в ръцете на тези,които качват и свалят президенти и правителства в самата Америка и по света,в Русия ''Оборон комплекс'' е държавен и няма как Русия да продава оръжие на себе си.На други страни да,но не и на себе си.Докато в САЩ е съвсем друго.Там оръжейните компании са ЧАСТНИ.Тъй че,Русия няма как да се храни от войните.Тя си има предостатъчно природни богатства.А виж, САЩ да.Не случайно те са главният виновник за войните по света.
164
4
 
3
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До 179 Точно ние не лъжем.Много по-лесно и удобно щеше да ни бъде да сме част от блеещото,политкоректно статукво.Нито дъжд щеше да ни вали,нито вятър да ни духа.Избрали сме най-важното,най-главното,да се борим, за да се чуе и знае ИСТИНАТА,но не уродливата лъжеистина на блеещото стадо смартфононосители,а ПРАВДИВАТА ИСТИНА,такава каквато е.А Путин не е безродник.Има си и Род,и Родина,при това славни и непобедими-РУСИЯ и Санкт Петербург.А вие си блейте,че инак може да останете без ''зоб''.
163
6
 
2
 
! Отговори
"Матушка" преди 1 година
русия не е оная "Матушка Рус" за която бълнуват русофилите. русия е върла капиталистическа империя и като такава води грабителски войни за заграбване на чужди богатства! Да не би русия да воюва ей така за спорта, за купата на съветската армия? Руската оръжейна мафия печели най много от войната в Украйна! русия се храни от войните! русия няма с какво да се препитава освен с продажби на оръжие! Това прави русия най-големия военолюбец! русия стои в дъното на всяка война за да печели кървави пари!
162
6
 
2
 
! Отговори
До: юлиян преди 1 година
Лъжат русофилите! Тургенев: "руснакът е най-големият и най-наглият лъжец в целия свят"
161
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако НАТО и Байдън печелят от войната в Украйна, излиза че Путин който разпали войната в Украйна работи за интересите на САЩ и НАТО. Путин - агент на ЦРУ, хихихи!
160
6
 
2
 
! Отговори
Обратно преди 1 година
Не Байдън а на оня безродник Путин му трябва живо месо и важното е да е славянско. Путин е убиец на два славянски народа! Не Байдън а Путин започна да изтребва славянския украински народ! Путин изпрати и продължава да изпраща мъже като пушечно месо в Украйна! Путин за какво воюва в Украйна, ей така за спорта ли, за купата на съветската армия!? Оръжие трябва да се харчи, парички трябва да правят. Сега е време за кървавата жътва на руската оръжейна мафия! Байдън им бил виновен!
159
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До колегата абсолютно.
158
1
 
7
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До ИСТИНАТА;Лъжеш.Не Путин,а Байдън и со.,заедно с ''отбранителният''съюз НАТО и оня безродник Зеленски,дето сам не знае какъв е.Точно те с лека ръка изпратиха и продължават да пращат насила мъжете на Украйна в месомелачката.Не може мъж да се покаже на улицата,белезниците и в казармата.На чичко Байдън му трябва живо месо,важното е да е славянско.Оръжие трябва да се харчи,парички да се правят.Сега е златно време за кървавата жътва на военно промишления комплекс на САЩ и НАТО.Путин им бил виновен
157
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да вярваш на русофил все едно да вярваш на Дявола, хихихи.
156
12
 
1
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 година
Путин е истинският убиец на всички жертви на войната и от двете страни на фронта! русия е агресор който започна терористична война срещу Украйна през 2014 г. Руските нацисти нападнаха Украйна и я потопиха в кръв избивайки от 8 години украински деца! Руските терористи извършват системен геноцид и военни престъпления срещу украинския народ. Руските бандити като всички убийци за да прикрият греховете си стоварват вината за престъпленията си върху своите украински жертви. Трибунал за руските нацисти
155
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хиляди клипове има на предаващи се западноукраински войници и Киев трябваше да спре тази масова тенденция
154
7
 
1
 
! Отговори
До: СВОЙ преди 1 година
За теб е писал Тургенев: "руснакът е най-големият и най-наглият лъжец в целият свят"