Въпреки рекордната инфлация в ЕС, икономиката расте

Годишната инфлация в 19-те държави от еврозоната се повиши до 8,9% през юли
Обновена: 1 авг 2022 10:44 | 29 юли 2022 19:16, Йоана Цонева
55
Въпреки рекордната инфлация в ЕС, икономиката расте
Снимка: БГНЕС

Инфлацията в европейските страни, използващи еврото, се покачи до поредния си рекорд през юли, тласкана от по-високите цени на енергията, подхранвани от войната в Украйна, но през второто тримесечие икономиката успя да постигне по-добър от очаквания, макар и слаб, растеж.

Годишната инфлация в 19-те държави от еврозоната се повиши до 8,9% през юли, което е увеличение спрямо 8,6% през юни, сочат данните, публикувани в петък от статистическата агенция на Европейския съюз, предаде "Асошиейтед прес".

В продължение на месеци инфлацията достига най-високите си нива от 1997 г. насам, когато започва отчитането на еврото, което накара Европейската централна банка да повиши лихвените проценти миналата седмица за първи път от 11 години, за да укроти цените.

Икономиката на еврозоната успя да се разшири с 0,7% от април до юли спрямо предходното тримесечие, което контрастира със свиването в САЩ, където се засилват опасенията за рецесия. Перспективите за Европа са също толкова мрачни.

Според анализатори икономическият растеж, свързан с възстановяването на туризма, може да се окаже последният лъч на оптимизъм, тъй като се очаква инфлацията, нарастващите лихвени проценти и задълбочаващата се енергийна криза, подклаждана от войната, да доведат еврозоната до рецесия по-късно тази година.

Още по темата
"Вероятно това ще бъде най-доброто, което ще се случи за еврозоната в обозримо бъдеще", пише Андрю Кенингам, главен икономист за Европа в Capital Economics, в аналитична бележка.

Растежът в Германия, традиционния двигател на европейската икономика, вече е в застой, след като беше засегнат от поредица от съкращения на руския природен газ, използван за промишлеността. Франция избегна опасенията за рецесия, като отбеляза скромен растеж от 0,5% през второто тримесечие, докато Италия и Испания надхвърлиха очакванията със съответно 1% и 1,1% разширение.

Същевременно цените на енергията в еврозоната се повишиха с 39,7% през този месец, което е само малко по-ниско от юни поради опасенията, свързани с доставките на газ. Цените на храните, алкохола и тютюневите изделия се повишиха с 9,8%, по-бързо от отчетеното през миналия месец увеличение поради по-високите транспортни разходи, недостига и несигурността около доставките от Украйна.

"Още едно грозно отчитане на инфлацията за юли", заяви Берт Колийн, старши икономист за еврозоната в банка ING, като добави, че "няма скорошни признаци на облекчение".

САЩ също се сблъскват с висока инфлация, достигаща 40-годишен връх, но за разлика от Европа вече две поредни тримесечия отчитат свиване на икономиката си. В същото време пазарът на труда е по-силен, отколкото преди пандемията COVID-19, и повечето икономисти, включително председателят на Федералния резерв Джером Пауъл, заявиха, че не смятат, че икономиката е в рецесия.

Мнозина обаче все повече очакват икономически спад в САЩ да започне по-късно тази или следващата година, подобно на този в Европа.

Рискът за Европа до голяма степен е свързан с нейната зависимост от руската енергетика, като Москва задушава потоците от природен газ, които захранват фабрики, произвеждат електроенергия и отопляват домовете през зимата.

По-големите намаления тази седмица по основния газопровод за Германия - "Северен поток 1" - засилиха опасенията, че Кремъл може да прекрати доставките напълно. Това би наложило нормиране на потреблението в енергоемките отрасли и би повишило и без това рекордно високите нива на инфлация, предизвикани от растящите цени на енергията, заплашвайки да потопи 27-членния блок в рецесия.

Докато правителствата на Европейския съюз одобриха тази седмица мярка за намаляване на потреблението на газ с 15% и приеха данъчни облекчения и субсидии, за да облекчат кризата с разходите за живот, Европа е във властта на Русия и на метеорологичните условия.

Студената зима, когато търсенето на природен газ се увеличава, може да доведе до намаляване на нивата на съхранение, които правителствата сега се борят да запълнят, но това е безкрайно трудно заради съкращенията на Русия.

"С намалените доставки на газ в региона и инфлацията, която ще остане висока за известно време, еврозоната вероятно ще изпадне в рецесия", заяви Майкъл Тран, асистент икономист в Capital Economics, в анализ от тази седмица.

Макар че Европейската централна банка започна да повишава лихвените проценти, за да охлади инфлацията, и очаква още един скок през септември, тя изостава от други централни банки като Фед и Английската централна банка в оскъпяването на кредитите, опасявайки се от прекомерното въздействие на нарастващите цени на енергията, свързани с войната.

Въздействието на неотдавнашното повишаване на лихвите от страна на ЕЦБ върху инфлацията беше "много ограничено, въпреки че то допринася за по-нататъшното охлаждане на търсенето в еврозоната", пише Колин от ING.

"При очертаващата се рецесия и инфлацията, достигаща нови върхове, въпросът е как ЕЦБ ще реагира на икономиката, която вече се охлажда", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 21 вы нам не нужни ни балкани и болгария вашая корупция вас убивает
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата тази гигантска ИТ индустрия няма да работи на запад по банални причини - средната класа изчезва, всички стават бедни, а на бедния който няма пари за***бедния като няма пари от цоциала му отпускат 1200 еврака месечно + разходи за квартира и топла вода.
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Въпреки рекордната инфлация в ЕС, икономикта расте" - расте, ама не на база по-голямо потребление и производство, а на база повишени цени, но за това трябва точен анализ, който е чужд на мисирките.Щото едно е да произведеш и продадеш 10 единици стока по 100 долара, друго е да направиш същото, но 5 единици по 500 долара - направо "огромен растеж"
30
1
 
1
 
! Отговори
SWAN преди 1 година
Догодина по това време, лихвите на ЕЦБ отново под нулата и имотите продължават - за всички умници дето мислят че банките или кредитират, или не кредитират :)))))))))))))))))
29
0
 
4
 
! Отговори
неграмотен преди 1 година
нова българска дума - икономикта !
28
1
 
7
 
! Отговори
Один преди 1 година
Икономиката расте,защото всичко живо харчи яко да се спаси от инфлацията.Като свършат спестяванията и се свие потреблението,какво ще се случи?
27
1
 
9
 
! Отговори
SS преди 1 година
Глупости !!! ЕС е пред невиждана рецесия ! Съвсем скоро сами ще се убедите !
26
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това в ЕС не е нищо. В Русия икономиката така расте ме графиката пробива горния край на телевизора и удря в тавана на стаята.
25
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Световното развитие винаги се дължало на напредничава Европа.Точно за това херпутлеер се мъчи всячески да разедини Европа но,няма как да успее тъй като Русия е много изостанала във всички отношения.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радва ни, че икономикта ни расте, но не проумяваме как се получава така, че там, където до вчера падаха бомби, а днес готвят референдум - в Мелитополь - килограм краставици струват 40 цента, килограм домати са 50 цента и килограм череши - 60 цента. Как?
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Первые арендодатели в Германии начали сокращать часы подачи горячей воды и отопления на фоне роста цен на газ и электричество. В 600 квартирах в саксонском Диппольдисвальде горячую воду теперь будут подавать с 4 до 8 утра, с 11 утра до 1 часа дня и с 5 до 9 вечера.
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата тази гигантска ИТ индустрия няма да работи на запад по банални причини - средната класа изчезва, всички стават бедни, а на бедния който няма пари за топла вода не можеш да продадеш, ще престане да работи рекламния бизнес, всеки ще си държи телефона по 5-8 години, а може и да се върнат с бутоните, защото с екран ще бъдат твърде скъпи да се продават, изобщо живота силно ще се измени.
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Жан-Пиер какво каза за рецесията в САЩ?
20
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия в момента има нужда и иска да си върне Балканите и източна Европа в своята сфера на влияние. България трябвя да използва случая за излизане от ЕС и НАТО и връщане в орбитата на Русия.
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
0,7 растеж при 8,9 инфлация е свиване на икономиката с 8 % Не сме извадили свиването на населението в еврозоната и става реално свиване на икономиката с 7 % за една година което си е апокалипсис . Това е много лош резултат . Така става когато човек задлъжнее . Следващите две десетилетия запада ще преживее най трудните си времена . Не че и другите ще цъфнат ама точно в този момент не е добре да сме в ЕС .
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трийте и си слагайте сами по 100 плюсчета, залъгвайте се, че някой харесва санкциите на кравария.
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако направим справка ще излезе, че еврогейскияя съюз е окрал от България в пъти повече от това, което ни е дал.
16
0
 
8
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Тая статия сьпоставя две взаимно изключващи се неща - растеж и висока инфлацияРаботническо дело може да завиди
15
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 1 година
Триете коментари! Икономикта у БГ няма да се развие добре с неграмотници като вас! Абе кой въобще ви плаща на вас БЕ? Нямате една публикация без правописна грешка! ИКОНОМИКАТА!!!
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 123 Точно това е най-безобразното, че ни трият някакви завършени неграмотници.