Пендаровски: Къде пише, че ще влезем в ЕС единствено като българи?

Той не разбира искането за референдум на ВМРО-ДПМНЕ
1 авг 2022 18:00, Петя Славова
94
Пендаровски: Къде пише, че ще влезем в ЕС единствено като българи?
Снимка: БГНЕС

Не разбирам искането на ВМРО-ДПМНЕ за референдум. В случая става въпрос за неочаквана манипулация от страна на Християн Мицкоски, който просто мобилизира членовете на своята партия, заяви в интервю за телевизия "Канал 5" президентът на РС Македония Стево Пендаровски.

"Опитват се да формулират въпрос дали да оспорим т.4, ал. 5 от преговорната рамка. Знаете ли какво е това? Това са Договорът с България и Договорът от Преспа. Не може да влезеш нито в ЕС, нито в НАТО, ако нямаш договори със съседите. Затова казвам: Моля, питайте, но е честно да кажете, че сте против. За мен е актуален само един въпрос: Искате ли Република Северна Македония да бъде член на ЕС. Точка", каза Пендаровски.

Подобни ясно поставени въпроси ще предоставят победа на проевропейската коалиция над антиевропейската, съставена от ВМРО-ДПМНЕ и Левица, смята той.

Още по темата

"Ако не стане така, всички ние, които сега сме на тези позиции, ще се оттеглим и ще кажем: Заповядайте, имате много широки възможности, имате Движение на необвързаните, имате Азия, имате Русия…", каза македонският президент.

Пендаровски отчете като грешка лошата комуникация с обществеността по отношение на френското предложение.

"Посредниците от Брюксел и Париж казаха, че докато не е договорено всичко, се смята, че нищо не е договорено и нищо не трябва да излиза публично. За съжаление, ние спазихме нашата част от ангажимента, но нашите приятели и колеги от София – не", каза Пендаровски.

По думите му, щетите от спекулациите в обществото вече са нанесени и можеше да се дават обяснява още шест месеца, но, според него, голяма част от хората са били манипулирани.

"Късно публикувахме протокола, късно публикувахме предложението. Но текстът вече е наличен в интернет. Питам: Кажете къде пише, че ще влезем в ЕС единствено като българи. Покажете ми къде го пише – никъде", заяви Пендаровски.

Реалната ситуация е, че от първоначалните искания на България и първоначалната българска декларация липсват няколко от ключовите им искания.

"Първо, да пише в учебниците и навсякъде, че до 44-та година сме били българи - това не е в рамката. Второ, че македонският език до 44-та година е диалект на българския език - не е в рамката. От 41-ва до 44-та са били "администратори", а не "окупатори" - и това го няма в рамката. Точка 12 от Договора казва, че веднъж годишно правителствата се събират и казват да видим къде сме сега и какво сме постигнали", каза Пендаровски.

Той подчерта, че очаква от страна на България разумно отношение, но може да има отново „неразумни” искания.

"Има гаранции, че европейската рамка не съдържа унизително отношение към македонския народ. Мисля, че сме ясни и на хартия е записано, че рамката не е унизителна за македонския народ."

Що се отнася до комисията по историческите въпроси, Пендаровски подчерта, че тя работи вече три години и е показала, че там са почтени хора и всички са експерти.

"Имам абсолютно доверие на хората от Драги Георгиев до последния член на комисията", заяви Пендаровски, цитиран от БГНЕС. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
6
 
! Отговори
На преди 1 година
Логопед!
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо всички политици се плашат от референдумите /когато не им изнася /. Демокрация - каквото каже мнозинството - това е
40
3
 
25
 
! Отговори
Честен преди 1 година
Македонците са Българи, но с говорен дефект...
39
1
 
35
 
! Отговори
Три възможности преди 1 година
Може да влезете като българи, като албанци или изобщо да не влезете.
38
1
 
17
 
! Отговори
Дедо Гочо преди 1 година
Драги ми господине Пендаровски що ще радиш кога едно църно пиле с две глави се яви на ваша застава ?
37
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аве кви са тия цъ.......вули да да въртят европейската институция на малкият си пръст айде една тояга в гърба и при братята сърби там да се целуват и галят по дупките
36
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kато гледам накъде вървят нещата , и ако съм прав в скоро време ще Ви се ИСКА да сте Българи , защото иначе отивате към Голямата Албанската Уния !
35
2
 
28
 
! Отговори
тоя па преди 1 година
а къде пише че въобще ше влезете в ЕС ?!
34
4
 
27
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
СМ ще се разпадне на две-едната ще бъде албанска/поради албанско население 70%/,а другата наша.
33
18
 
11
 
! Отговори
ПОДКРЕПА преди 1 година
Подкрепям Народа на СМР - трябва да направят Референдум за Въпроса - Искате ли да влезем в ЕС .Този Съюз е сериозен , не трябва България да изпада в положение на Косово и Сърбия .България отдавна е приключила с Войните , въпреки че предишното Правителство искаше да обявим Война на Русия .
32
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е до 44г сте българи и Самуил е български цар със седалище Охрид Кирил и Методий съдават българска азбука не кирилица а българска азбука на основата на гръцката така са били наети да създадат българска азбука инсче се определяйте както искате *** северно македонци марсиански македонци бъдете каквито искате но не крадете история която нямате като северно македонци
31
1
 
29
 
! Отговори
българин преди 1 година
дали ме интересува тая измислена държава ? ами НЕ !
30
6
 
27
 
! Отговори
курти преди 1 година
е тогава влезте като албанци !
29
3
 
25
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Ама тоя много прав бе - казват българи сме и автоматично са е ЕС. Нема преговори, нема отваряне затваряне на глави и т.н.И без това и те не знаят кви са. Вековните им исторически паметници и сгради от стиропор нещо взеха да се разпадат. Та така. Иначе ме боли за тех.
28
2
 
30
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Пак ли трябва да съм смаян, потресен, огорчен? Ами не съм. Защото вътрешномакедонските глупости дълбоко не ме интересуват. Вече директно пропускам повечето подобни статии.
27
3
 
26
 
! Отговори
до Анонимен преди 1 година
"""До 1944 г. няма македонски език""""" ---- Попитай Комунистите как Идола им Г.Димитров принуждаваше българите в Югозападна Бг да се пишат "македонци" и да учат "македонски език" с огън и меч! Това е Историчски Факт, а не шега!!!
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представям си в ЕС и в НАТО поляци и естонци и до тях макета, едните осъждат и затварят за веене на комунистически символи и честват едва ли не бивши нацисти и разни бандери и до тях макетата с партизански песни веят сърпове и чукове и разни сечива!! Искам да го видя това! Едните изтърбушили ДС досиетата, а другите ни лук яли. Е ще е яко!!! По Брюкселски абсурдна джендерия!
25
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще Влезнете с историческата истина, с артефактите и написаното там черно на бяло- българи! Фактите са ясни! Ако запишат българите в Конституцията няма как да им обръщат костите с фалшификации! Значи се признава, че е имало българи и е странно как са изчезнали!! Тито и Сталин са триели народи от картата с гумичка!
24
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1944 г. няма македонски език, а Македония е окупирана от Сърбия и Гърция в балаканксите войни и ПСв и НАТО и ЕС дължат репарации на бг. Нали говорим за същата империалистиочна война срещу Бг както сега е наказана Русия че гони украинците.
23
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво е мнението на Еврогееейййскииия съюззз