Пендаровски: Къде пише, че ще влезем в ЕС единствено като българи?

Той не разбира искането за референдум на ВМРО-ДПМНЕ
1 авг 2022 18:00, Петя Славова
94
Пендаровски: Къде пише, че ще влезем в ЕС единствено като българи?
Снимка: БГНЕС

Не разбирам искането на ВМРО-ДПМНЕ за референдум. В случая става въпрос за неочаквана манипулация от страна на Християн Мицкоски, който просто мобилизира членовете на своята партия, заяви в интервю за телевизия "Канал 5" президентът на РС Македония Стево Пендаровски.

"Опитват се да формулират въпрос дали да оспорим т.4, ал. 5 от преговорната рамка. Знаете ли какво е това? Това са Договорът с България и Договорът от Преспа. Не може да влезеш нито в ЕС, нито в НАТО, ако нямаш договори със съседите. Затова казвам: Моля, питайте, но е честно да кажете, че сте против. За мен е актуален само един въпрос: Искате ли Република Северна Македония да бъде член на ЕС. Точка", каза Пендаровски.

Подобни ясно поставени въпроси ще предоставят победа на проевропейската коалиция над антиевропейската, съставена от ВМРО-ДПМНЕ и Левица, смята той.

Още по темата

"Ако не стане така, всички ние, които сега сме на тези позиции, ще се оттеглим и ще кажем: Заповядайте, имате много широки възможности, имате Движение на необвързаните, имате Азия, имате Русия…", каза македонският президент.

Пендаровски отчете като грешка лошата комуникация с обществеността по отношение на френското предложение.

"Посредниците от Брюксел и Париж казаха, че докато не е договорено всичко, се смята, че нищо не е договорено и нищо не трябва да излиза публично. За съжаление, ние спазихме нашата част от ангажимента, но нашите приятели и колеги от София – не", каза Пендаровски.

По думите му, щетите от спекулациите в обществото вече са нанесени и можеше да се дават обяснява още шест месеца, но, според него, голяма част от хората са били манипулирани.

"Късно публикувахме протокола, късно публикувахме предложението. Но текстът вече е наличен в интернет. Питам: Кажете къде пише, че ще влезем в ЕС единствено като българи. Покажете ми къде го пише – никъде", заяви Пендаровски.

Реалната ситуация е, че от първоначалните искания на България и първоначалната българска декларация липсват няколко от ключовите им искания.

"Първо, да пише в учебниците и навсякъде, че до 44-та година сме били българи - това не е в рамката. Второ, че македонският език до 44-та година е диалект на българския език - не е в рамката. От 41-ва до 44-та са били "администратори", а не "окупатори" - и това го няма в рамката. Точка 12 от Договора казва, че веднъж годишно правителствата се събират и казват да видим къде сме сега и какво сме постигнали", каза Пендаровски.

Той подчерта, че очаква от страна на България разумно отношение, но може да има отново „неразумни” искания.

"Има гаранции, че европейската рамка не съдържа унизително отношение към македонския народ. Мисля, че сме ясни и на хартия е записано, че рамката не е унизителна за македонския народ."

Що се отнася до комисията по историческите въпроси, Пендаровски подчерта, че тя работи вече три години и е показала, че там са почтени хора и всички са експерти.

"Имам абсолютно доверие на хората от Драги Георгиев до последния член на комисията", заяви Пендаровски, цитиран от БГНЕС. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
20
 
! Отговори
До Какво има в рамка преди 1 година
Явно в рамката е само снимката на тоя презерватив от статията. Някакво интервю за вътрешна употреба се превежда и тиражира все едно е вселенската истина.
21
4
 
27
 
! Отговори
Баба Ванга преди 1 година
Когато българите бъдат вписани в конституцията им като ДЪРЖАВОТВОРЕН народ (а не малцинство!) и им се отредят квоти в държавната им администрация, полицията и всички държавни структури, тогава ще извадят бУгарските си пасоши и от 3000 българите ще станат 3 000 000, а "македонци" няма да има и 300!
20
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен като българин защо трябва да ме интересува какво мисли тоя?
19
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти си сърбин
18
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ЕС няма да съществува, джендърите ни насадиха на такива икономически бомби.
17
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тодор Живков беше патриот, можеше да бе особен диктатор, с авантюристични наклонности и варварски дух, но беше патритот, отстояваше интересите на България и им го наби на македонците. Не се плашеше от никого, защото той беше на Върха в Съветския съюз. А и щом майката на Пеевски заяви, че по времето на Живков сме живели найй-добре и, че той е бил един от най-сериозните политици, няма какво да говоримА сега тия нашите са едни чужди поклонници, обслужват чужди интереси, мижитуркииии страхлиивиии.
16
4
 
26
 
! Отговори
Granik преди 1 година
Косоварите се надигнаха малко тия дни и веднага северномакедонците реципрочно се наведоха и смълчаха и взеха да се изказват по меко за България. Стане ли напечено от албанците веднага почват да мяукат на България.
15
1
 
22
 
! Отговори
Какво има в рамката? преди 1 година
Ето какво твърди Пендаровски: "Първо, да пише в учебниците и навсякъде, че до 44-та година сме били българи - това не е в рамката. Второ, че македонският език до 44-та година е диалект на българския език - не е в рамката. От 41-ва до 44-та са били "администратори", а не "окупатори" - и това го няма в рамката"? ....................................... Добре, тогава кое е в рамката?
14
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пендаровски,измислени са Вашите историчари....промити са...никакви експерти,ако бяха такива до сега да бяхте признали...Историческата Истина...
13
0
 
17
 
! Отговори
Румен преди 1 година
До 7 . Не е баш така. Девет години преди да падне Т. Живков почина Тито. А Тито не е Тато/ т. Живков/. До тогава при Тито всичко "бе Америчко". Македонците можеха да си шетат по Света свободно. След 1982г. Милошевич им обърна посоката и ги върза за сърбите та и до днес
12
5
 
26
 
! Отговори
Пеев преди 1 година
Александър Теодоров Балан издирал и събрал купища документирани сведения, които доказват, че няма македонска държава, език, народ, култура и история, оборил теорията на върлия македонски историк Димитър Мисириков. Вие хубаво сте кръстили метро на името на Балан, ама няма да е зле да го споменавате за тия работи. Материалите все още се пазят. Балан е създателят на съвременния български език, измислял цялата българска съвременна терминология и щом той отрича да има македонски език....
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези сами ще се спрат за влизане в ЕС ахахах
10
2
 
19
 
! Отговори
македония,а преди 1 година
А моята котка изяде един кренвирш и се подриска!
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По- рано хич не споменаваха българи, а сега поне контекста се измести- спори се, обсъжда се какви са били, как така и какво искат тия българи и прочие поводи да отвори Поне Уикипедия младото поколение! Самото говорене и подгряване на темата е успех за нас и ще доведе до дисиденти скоро к накрая ще промени и еазбирамията им.
8
3
 
31
 
! Отговори
Ъц преди 1 година
Абе, може да влезите в ЕС и като албанци, но ще трябва да си резните пеЧурките! -)))))))
7
9
 
41
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 година
се държеше най-достойно с македонците. Той им беше казал така: "Нямаме териториални претенции към вас, но в Македония няма македонци! Там живеят българи, с българска реч и самосъзнание.
6
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Декомунизация им трябва! Не може комунизма да е в гемелите на нацията к държавата! Комунизмът и титовизмът не могат да са част от мита за създаването на тази държава! Това е абсурд в ЕС! Трябва да извадят досиетата и да проведат кампания в медиите по изобличаване престъпленията и насилията на Тито! Как иначе?!
5
9
 
18
 
! Отговори
трампа преди 1 година
Влезте вие на наше място и ще ревнете с глас до 3-4 годинки.
4
4
 
26
 
! Отговори
Горд Българин преди 1 година
Пижо ли е Пендо ли е не го знам и не ме интересува, ама май не е наясно, че освен като българи и албанци като други не могат да влязат. Е, нищо де, след има няма 30 години ще схванат и ще влязат, има време за къде са се разбързали?
3
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички македонци сте българи с промити от сърбите мозъци!