80% от българите в трудоспособна възраст са заплашени от бедност

64% от европейците са на ръба
312
80% от българите в трудоспособна възраст са заплашени от бедност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Делът на трудоспособните граждани в Европейския съюз, изправени пред риск от бедност и живеещи в домакинства с много ниска икономическа активност, достига 64 на сто през 2020 година. През 2020 г. 80,2 на сто от трудоспособните българи са били застрашени от бедност. Това сочат най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани на сайта й.

Показателят варира силно: от 48,7 на сто в Дания и 49,9 на сто в Ирландия до 85,4 на сто в Литва и 84,2 на сто в Румъния.

Интензитетът на икономическа дейност на едно домакинство е съотношението на общия брой месеци, през които членовете на домакинството в трудоспособна възраст (от 16 до 64 годишна възраст) са работили през отчетената година, и общия законодателно установен максимален брой месеци, в които същите членове на домакинството потенциално биха могли да работят за същия период, предаде БТА.

Колкото по-близо са хората в едно домакинство до пълна заетост на труда си, толкова по-малка е вероятността да бъдат изложени на риск от бедност, обясняват експертите от Евростат.

Показателят се онагледява в три нива, вариращи от много нисък, до среден или много висок интензитет. За много нисък се счита, когато членовете на домакинството са имали работно време, равно или по-малко от 20 на сто от общия им потенциал за работно време през предходната година. На другия край на скалата, като много висок интензитет се счита, когато членовете на домакинството са имали работно време повече от 85 на сто от потенциала им за максимално работно време.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още по темата: бедностЕСработещи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До явеяв "Намери един общак и му разкажи колко си велик и как той трябва да си знае мястото в калта?" Съмнявам се, че един програмист ще направи нещо такова.
196
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен223Важно е че използва реномето на Харвард за да се набута в политиката. И симеон 2 като цар така се набута за министър по сметки .....Проблема е че мислим като е учен или богат един човек няма да краде...Грешка голяма.Колкото повече имаш ,толкова за повече ламтиш. Има изкл.във всичко .Но в политиката няма изкл. на това.
195
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До явеяв "Щом работите, значи не сте богати" Само абсолютно беден и мързелив човек може да изръси такава глупост. Богатите хора се СКЪСВАТ от работа. Това, че могат да си позволяват луксозен живот не означава, че по цял ден само маат ***. Даже и българските мутрраци, които са МНОГО ДАЛЕЧЕ от това да имат нормална връзка между парите и работата си, и те ДОСТА поработват, колкото и да не ви се вярва. За истински нормалните богати, пък съвсем. Кой ви е набил тия илюзии в главите, не знам!
194
3
 
3
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До явеяв, разполагаме с врмето си :) виж колко врме еотделихме да ви се подиграваме тук :) за вас подигравка... за нас разпускане :)
193
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 225, както ти написах и по-долу! Получаваш това, което изпускаш към околните :) Върни се и виж кой започна първи :) Не бяха програмистите :) Просто тук хората са на ниво, което злобата е водеща. А злобарите не заслужават уважение! И пак: всеки да си знае мястото :) Аз не коментирам парите, които получават ядрените физици(а те не са малко), защото не разбирам работата им :) Така чееее.... всяка жаба да си знае гьола!
192
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 199/220 Всеки има значение не означава, че всички имат еднакво значение. Елементарна логическа конструкция, но явно на "семплите" и "ценните" тези неща са ви твърде "парвенюшки". ОСвен това не правиш разлика между човек на чисто социално и хуманно равнище, и човек, като производителна сила. Обикновено това смесване на двете пак се прави от "семплост", макар че някои го правят нарочно и с користни намерения.
191
8
 
7
 
! Отговори
Чукундур преди 1 година
Бедни сте щото сте прости и сте прости щото сте бедни аркадашлар ! Презряна рая !
190
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 220 Киро не е учил в Харвард базовото си висше образование. Отишъл е на някое платено курсче (за по-престжно наричано магистратура), за да си го пише в биографията, и което няма нищо общо с високите стандарти на Харвард. А, че ЮЗУ не става за нищо, това е общоизвестен факт. Самия факт, че се сетих къде може да си завършил на базата на демонстрираното, говори красноречиво :))))
189
4
 
1
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ТАКА Е СЪС РОБИТЕ В РОБСКАТА ЗЕМЯ
188
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До явеяв, това са хора, които са направили техния си избор и трябва да знаят къде им е мястото! Нямат право да обиждат хората с интелект, знания и умения! Иначе си го получават обратно :) Но елегантно :)
187
1
 
9
 
! Отговори
199 преди 1 година
До до 199 - Ето точно в това е проблема на човечеството и затова стигна дотук ( да не говорим че е обречено на тотален провал или самоунищожение ) - Когато някой си повярва че е "злато" , а гледа на останалите като "ламарина" и не може да осъзнае , че всеки има значение в този живот , за да може да функцционира цялата система около него !
186
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 213Икономика съм завършил и какво от това ,нали те виждам ,че гледате капацитети ! ЮЗУ не ставал за нищо .ами по твоята фак. логика и Харвард не става - Киро се издъни ! Всичко е до човека обаче .
185
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До явеяв "общаците не са по-малко хора и труда им не е по-маловажен." РАЗБИРА СЕ< че е по-маловажен. Абе, вие верно сте повредени от Комунизма.
184
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работещи бедни в държава с десетина милиардери. Минимална близка до прага на бедност, защо ли няма хора. Изберете си пак ГЕРБ, те ще ви дооправят.
183
0
 
3
 
! Отговори
До 214 преди 1 година
До 189, ъъъъъъъъ, не ми пука :) Оправяй се както можеш :)
182
1
 
4
 
! Отговори
189 преди 1 година
До до 189 - И само той ли си изкарва парите със знания - Аз с какво си ги изкарвам според теб ?!
181
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Икономически Факти Там има повече от едно нещо, тъй че ще се учудя, ако си от едно от многото неща и няма да се учудя ако си от другото. ЮЗУ е известен с това, че за нищо не става :))))
180
2
 
4
 
! Отговори
Икономически Факти преди 1 година
До Анонимен197Учил съм в Бл.град .Ако знаеш какво има там.И няма да си меря работата /работите който съм работил с теб .Не сме на Прослушване .Хаха
179
1
 
1
 
! Отговори
До 210 преди 1 година
До до 208, те друго не заслужават ;)
178
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да закрием обществото в сегашната му форма и да се върнем в джунглите и пещерите. Ще ядем диви животни и плодове и така ще съхраним планетата от унищожение. Аз лично мисля да вървя някъде към Тибет, да практикувам будизъм.