80% от българите в трудоспособна възраст са заплашени от бедност

64% от европейците са на ръба
312
80% от българите в трудоспособна възраст са заплашени от бедност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Делът на трудоспособните граждани в Европейския съюз, изправени пред риск от бедност и живеещи в домакинства с много ниска икономическа активност, достига 64 на сто през 2020 година. През 2020 г. 80,2 на сто от трудоспособните българи са били застрашени от бедност. Това сочат най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани на сайта й.

Показателят варира силно: от 48,7 на сто в Дания и 49,9 на сто в Ирландия до 85,4 на сто в Литва и 84,2 на сто в Румъния.

Интензитетът на икономическа дейност на едно домакинство е съотношението на общия брой месеци, през които членовете на домакинството в трудоспособна възраст (от 16 до 64 годишна възраст) са работили през отчетената година, и общия законодателно установен максимален брой месеци, в които същите членове на домакинството потенциално биха могли да работят за същия период, предаде БТА.

Колкото по-близо са хората в едно домакинство до пълна заетост на труда си, толкова по-малка е вероятността да бъдат изложени на риск от бедност, обясняват експертите от Евростат.

Показателят се онагледява в три нива, вариращи от много нисък, до среден или много висок интензитет. За много нисък се счита, когато членовете на домакинството са имали работно време, равно или по-малко от 20 на сто от общия им потенциал за работно време през предходната година. На другия край на скалата, като много висок интензитет се счита, когато членовете на домакинството са имали работно време повече от 85 на сто от потенциала им за максимално работно време.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още по темата: бедностЕСработещи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
2
 
1
 
! Отговори
Хасан Чинчири преди 1 година
ТикТок е най-силното китайско тех откритие. А всичките им телефони са с процесори от САЩ. Операционните им системи също са или чисти дистрота на Андроид или поне кърнела е Андроид.
176
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До явеявя, големият проблем тук е, че общаците се ддразнят на ИТ-тата. Всяка тема стига до това ниво. А Ит-тата се забавляват с немислещите :) Нищо повече, нищо по-малко :) Завата е голяма и понякога се смеем на хората с ограничени интелектуални възможности.
175
2
 
2
 
! Отговори
до 204 преди 1 година
Назови 5 конкурентни стоки от Китай. Произведени там, изцяло там.
174
1
 
12
 
! Отговори
122 преди 1 година
Не са застрашени, а са бедни! При цени по-високи от западноевропейските с доходи по-ниски от африканските!
173
3
 
4
 
! Отговори
до 199 преди 1 година
Разбира се, че не сме най-значими. Лекари, инженери, адвокати, артистичните и научни професии и т.н. движат света напред. По-значими сме от общите, неквалифицирани работници. Ние сме малко, те са много. Затова златото, не струва колкото ламарината. Но други метали са по-скъпи от него. Но ламарината винаги си е ламарина. И основно я използваш да ти свърши някаква работа, когато нито качеството няма значение, но цената има.
172
0
 
0
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
До SunnyНе познаваш Китай .Произвеждат конкурентни стоки . И си мислиш ,че всичко е ефтин *** ,още преди 20 год. правеха кач. стоки за Европа и Сащ .Ама кой да ти каже.
171
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 201 Ако това се случи, Тайван няма да си струва завземането :)
170
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 195Различни са докато Таиван не бъде присъеденен към Китай .И това ще стане ,когато сащ отслабнат още...там е разковничето.
169
4
 
2
 
! Отговори
Sunny преди 1 година
Китай бил бъдещето.... същия индивид използва определението "китайски ***" за всяка негодна стока. Пълна шизофрения.
168
1
 
7
 
! Отговори
156 преди 1 година
До Анонимен 164 - А НЕ - Ти НЕ разбра , че Вие НЕ сте единствените които се развивате и учите ,и че живота не се състои само в програмиране , а Вие сте само една брънка от веригата и това не Ви прави най-значими !!!!!!!!!!!!
167
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата ви еБоклук. Направили сте единствената военнаФатмашка тирания в свободна и демократична Европа. Изобщо няма смисъл да работите в такава държава за разни тоталитарни военни диктатори, отживелици от времето на СССР от миналия век.
166
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Един ист.факт "Икономически факти ." Ти какво работиш? Да знам какъв ти е капацитета да обработваш "икономически факти" :))))
165
3
 
5
 
! Отговори
195 преди 1 година
Тайван и Китай са доста различни неща :)
164
8
 
10
 
! Отговори
Един ист.факт преди 1 година
Китай е бъдещето ,заедно с Русия. От това треперят американците .Технология + суровини . Над 80% от дъната се произвеждат в Тайван. Качествени и на достъпни цени. За природните изкопаеми на Русия ,много д-ви могат само да си мечтаят. Сащ ще бъдат изхвърлени от всякъкъв конкурентен пазар ,затова толкова много Европа е надъквана от Сащ срещу Русия и Китай.Икономически факти .
163
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 191, те и сега гледат така :) Не могат с един телефон да се оправят :) А най-смешни са индивидите, които дори с дистанционо на телевизор срещат трудности вече :) Те ще отпаднат :) но още не го знаят!
162
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам. Аз съм от Варна по принцип не живея там от години, но си идвам често. Такъв трафик от коли и хора по плажове и заведения не съм виждал никога. Ни места по плажове ни по заведения. В пълен потрес съм. Къде е тая бедност не знам.
161
3
 
10
 
! Отговори
до 189 преди 1 година
Защо да е въздух под налягане? Човека си изкарва парите с труда и знанията си. Защо сте толкова задръстени? Нима не знаеш, че в тази професия заплатите са високи, а особено с такъв стаж... Имам позната, която се пенсионира като програмист преди време, когато заплатите изобщо не бяха толкова големи. Сега е на 75 години и преподава частни уроци абсолютно всеки ден. Тези хора са страшно търсени. Затова ли ги мразиш?
160
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямам търпение да навлязат автономните технологии по-масивно в ежедневието. Примитивите прогнозиращи "срива" ще гледат уплашено и ще се крият зад портичките, докато камиона без шофьор преминава да събере *** от улицата, или не дай си боже :)))) кучето робот изведе овцете на паша :))))))))))))
159
0
 
7
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 1 година
До Анонимен 189, злоба, яка злоба те е нагазила! Той ще оцелее, но такива като теб затъват с собственат си злоба! Има да му дишаш праха :)
158
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Програмист - Изобщо НЕ можеш да ме впечатлиш със самочувствието ти на много знаещ и можещ ! Такива като теб ги срещам на всяка крачка и съм видял падението на безброй такива като теб въздухари ! Защото си точно това ВЪЗДУХ под НАЛЯГАНЕ , и затова си седнал тук да се правиш на "важен" ! Успех с харченето !