Г-7: Върнете АЕЦ "Запорожие" на украинците

Русия я използвала като щит
10 авг 2022 15:30, Йоана Цонева
136
Г-7: Върнете АЕЦ "Запорожие" на украинците
Снимка: БГНЕС

Външните министри на страните от Групата на седемте (Г-7) призоваха Русия незабавно да върне на Украйна пълния контрол върху атомната електроцентрала в Запорожие.

"Руската федерация трябва незабавно да изтегли войските си от международно признатите граници на Украйна и да зачита територията и суверенитета на Украйна", гласи изявлението на Г-7 от 10 август, публикувано след срещата им в Германия.

"В този контекст настояваме Русия незабавно да върне пълния контрол върху Запорожската атомна електроцентрала, както и върху всички ядрени съоръжения в рамките на международно признатите граници на Украйна, на нейния законен суверенен собственик - Украйна, за да се гарантира тяхната безопасна и сигурна експлоатация", гласи още съобщението.

Още по темата
Русия контролира територията, на която се намира АЕЦ "Запорожие" - най-голямата атомна електроцентрала в Европа, и използва тези свои позиции като защитна преграда от украински обстрел. В същото време атакува украинците оттам и нанася удари около централата в опит да прехвърли вината на Киев.

Такъв пример имаше от изминалия уикенд, когато руски удари повредиха три ключови сензора за радиационен мониторинг. Президентът Володимир Зеленски призова за намаляване на напрежението в района на фона на изнесените данни, че руснаците минират ядрените блокове. От Кремъл отрекоха това да е вярно, заявиха още, че цитираните думи на руски генерал за взрив в района не са истина.

От Международната агенция за ядрена енергетия (МААЕ) определят ситуацията като високорискова и призовават техни експерти да бъдат допуснати до АЕЦ-а. ООН призова за прекратяване на огъня край АЕЦ "Запорожие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
30
 
! Отговори
рН преди 1 година
Сега разбрахте ли, Кой обстрелва АЕЦ-а??? Руснаците я охраняват, укро.п.итеците я обстрелват, а Г-7 явно живеят в алернативна Вселена!
23
0
 
26
 
! Отговори
Тед преди 1 година
САЩ и шестьорките могат да искат много работи. Станцията скоро ще е в преносната мрежа на Русия. Ако не бяха дразнили мечката, нямаше да вият на умряло в момента на всички либерасти.
22
4
 
12
 
! Отговори
Путин преди 1 година
внимавайте, да не дойдем и АЕЦ Козлодуй да си приберем, че пак ние сме го строили.
21
0
 
14
 
! Отговори
Да преди 1 година
Само един ШОС е по влиятелен и богат няколко пъти от Г-7 вече.Даве говорим за БРИКС...
20
0
 
20
 
! Отговори
Дон Путреоне преди 1 година
Ти ме молиш да върна станцията. Но ти го правиш без уважение. Ти не предлагаш неразширяване на НАТО. Ты дори не казваш "Слава на Русия". А вместо това ти идваш при мен, в моя Донбас, в навечерието на трибунала над Азов и ме молиш за енергоносители.
19
2
 
25
 
! Отговори
сина преди 1 година
ние поне всички заводи, строени по времето на СССР ги разрушихме за скрап, та така сме независими.... а сащ не ни дават нищо /един стар танк не са ни дали за 18 години в НАТО/
18
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин им разказа играта на тия от ЕС! Вече не знаят с какви и с колко декларации да се изявяват на ден.
17
0
 
23
 
! Отговори
Подлоги на сащ преди 1 година
А какво е това Г 7 ?!
16
1
 
35
 
! Отговори
сина преди 1 година
зеленски и киро са едни и същи - недоносчета, случайници във властта
15
1
 
27
 
! Отговори
АХА, преди 1 година
Защото иначе какво....??
14
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РФ към Г-7: Кои сте вие, че да заповядвате? Государят Путин не работи така.
13
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мачкай, Вова! Мачкай ги докрай!
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разпадането на Ссср не стана с договори нито една държава няма договор и не може да защити каквито и да е граници щото няма такива определени
11
38
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СССР не са руснаците - в СССР е влизала Украйна, така че щом е построена на тяхната територия значи е тяхна мало.умнико.
10
0
 
36
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
АЕЦ е строен от руснаците и сигурно си го искат обратно! Зеленикаквия се бие на бързея, че и ток щял да изнася за ЕС!
9
0
 
23
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Ще е върна, ама ся не мога, че ме боли рамото малко и имам да разхождам кучето. После.
8
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обстрелът от страна на украинската армия не може да не е съгласуван със САЩ/ЕС... та те координират всичките им удари, дават им координати и т.н.
7
0
 
44
 
! Отговори
Пак Путин преди 1 година
имаме желание, но нямаме възможност. Трябва да обезпечаваме бъдещите руски граждани в Киевска област с електроенергия. На Нацисткия режим в Украйна вече не им трябва АЕЦ, защото дните им са преброени.
6
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да живее шизогренията!По тяхната логика руснаците сами се стрелят."Такъв пример имаше от изминалия уикенд, когато руски удари повредиха три ключови сензора за радиационен мониторинг".Заради такива лъжци украинците ще взриват АЕЦ и после ще обвинят Русия.
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яко сила са на декларации ,сигурно има и по голями смешници ама не ги знаем ...жалка история