Г-7: Върнете АЕЦ "Запорожие" на украинците

Русия я използвала като щит
10 авг 2022 15:30, Йоана Цонева
136
Г-7: Върнете АЕЦ "Запорожие" на украинците
Снимка: БГНЕС

Външните министри на страните от Групата на седемте (Г-7) призоваха Русия незабавно да върне на Украйна пълния контрол върху атомната електроцентрала в Запорожие.

"Руската федерация трябва незабавно да изтегли войските си от международно признатите граници на Украйна и да зачита територията и суверенитета на Украйна", гласи изявлението на Г-7 от 10 август, публикувано след срещата им в Германия.

"В този контекст настояваме Русия незабавно да върне пълния контрол върху Запорожската атомна електроцентрала, както и върху всички ядрени съоръжения в рамките на международно признатите граници на Украйна, на нейния законен суверенен собственик - Украйна, за да се гарантира тяхната безопасна и сигурна експлоатация", гласи още съобщението.

Още по темата
Русия контролира територията, на която се намира АЕЦ "Запорожие" - най-голямата атомна електроцентрала в Европа, и използва тези свои позиции като защитна преграда от украински обстрел. В същото време атакува украинците оттам и нанася удари около централата в опит да прехвърли вината на Киев.

Такъв пример имаше от изминалия уикенд, когато руски удари повредиха три ключови сензора за радиационен мониторинг. Президентът Володимир Зеленски призова за намаляване на напрежението в района на фона на изнесените данни, че руснаците минират ядрените блокове. От Кремъл отрекоха това да е вярно, заявиха още, че цитираните думи на руски генерал за взрив в района не са истина.

От Международната агенция за ядрена енергетия (МААЕ) определят ситуацията като високорискова и призовават техни експерти да бъдат допуснати до АЕЦ-а. ООН призова за прекратяване на огъня край АЕЦ "Запорожие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една такава АЕЦ в момента на тези пари ще струва не по-малко от $10 Милиарда. Затова са и тези провокации на Зеленски защото най-накрая разбра, че Русия прибира цялата индустрия на Украйна и след това ще им останат само степите и Киев. Едва ли някой нормален човек ще иска да живее в остатъчна Украйна и да плаща огромните държавни заеми, които правят сега Зеленски и кликата около него.
43
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Троляци, щат не щат *** ви ще се изтеглят, защото иначе ще играе дървото! Те с едни HIMARS - и не могат да се оправят, а представяйте си ако американците дадат на украинците по-сериозни оръжия! Свършено с вашата Блатна терористична ко-чи-на, колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре!
42
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако от Г7 наистина дори теоретично допускат, че след тази декларация е възможно Русия да върне АЕЦ-а, значи Запада наистина е управляван от безм_озъчни същества. Ако дори и теоретично от Г7 не допускат подобни неща, тогава каква е целта на тази декларация? Ей така да има, да се отчита дейност хахаха И в двата случая си говорим за... не знам и аз, да не ги обиждам повече хората... :)
41
1
 
3
 
! Отговори
Тънката сметчица преди 1 година
На Зелебобик и Сие. е да се създаде предтекст за създаване на демилитаризирана зона осигурена от натовски войски.
40
6
 
2
 
! Отговори
До Слушкам преди 1 година
демократите от 89 върнаха земята на хората, *** хората така ги мързи, че се чудят на кой да я дадат....
39
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 41 "Така е като важните въпроси с които се занимаваш са формата на краставиците и броя на половете." Усещам как скоро комфорта на лидерите на руския нацистки режим и одобрената форма на краставиците ще бъдат две свързани теми.
38
1
 
6
 
! Отговори
буци преди 1 година
референдумите в южнити украйнини на Русия май наближават...септември *** на вратата
37
8
 
3
 
! Отговори
Слушам преди 1 година
и не вярвам на очите си!? Комунистите откраднаха земята на селяните след 09.09.1944!..Но да се открадне АЕЦ, и то най-голямата в Европа, направо невероятно! Анааа!
36
1
 
18
 
! Отговори
Българин преди 1 година
След такъв силен призив на Г-7, съм сигурен че руснаците още утре ще се изтеглят ...
35
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха руснаците сами се били обстрелвали, за да прехвърлят вината на украинците. Голям смях
34
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 38, може и да стане, ако руснаците се изтеглят от окупираните територии, и заплатят нужните репарации за щетите които нанесоха
33
1
 
19
 
! Отговори
София преди 1 година
А украинските военни не ползват цивилните като жив щит? Или когато лъсна истината през репорта на Амнести веднага цялото лицемерие и двуличие на западната либерастия лъсна.
32
1
 
20
 
! Отговори
До крадците от Г7 преди 1 година
Веднага върнете блокираните в западни банки 300 милиарда евро на Руската федерация. Това са пари, получени основно от търговия с енергоносители на държавната фирма на РФ Газпром.
31
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да връща нещо,при положение че там Украински крак,няма да стъпи повече!-:))
30
2
 
21
 
! Отговори
15 ти преди 1 година
Да не забравяме кой създаде и самата т.нар Украина. Преди СССР такова място на картите няма.
29
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Руската федерация трябва незабавно да изтегли войските си от международно признатите граници на Украйна и да зачита територията и суверенитета на Украйна". Това изявление на Г-7 звучи като смешен плач, след грозната закана на Жозеп "Нещата между Русия и Украйна задължително да се решат на бойното поле". Що така истерично се мята от ъгъл в ъгъл колективнозападната "дипломация"? Някакси олеква.
28
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В този контекст настояваме Русия незабавно да върне пълния контрол ---- Кога да стане, сега или после.... хахаххахахаха
27
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия с какво ли са се друсали? Русия ТРЯБВА веднага да спре износа на ток за режима на киевската хунта!
26
0
 
22
 
! Отговори
Да отидат преди 1 година
"От Международната агенция за ядрена енергетия (МААЕ) определят ситуацията като високорискова и призовават техни експерти да бъдат допуснати до АЕЦ-а". Ами да отидат. Защо не отидат? Русия ще ги допусне, но ще трябва след това да кажат истината. ............. Какво казаха преди това от същата тази МААЕ: ""Въз основа на информацията, предоставена от Украйна, експертите на МААЕ прецениха, че няма непосредствена заплаха за ядрената безопасност в резултат на инцидента от събота", заяви г. директор".
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха,г7 освен декларации нищо друго немаже да направи