Заради цената на газа - фермери торят с утайка от кафе вместо с торове

Дребни земеделци в Албания се връщат към подобни методи
Обновена: 13 авг 2022 21:21 | 13 авг 2022 21:15, Анисия Иванова
48
Заради цената на газа - фермери торят с утайка от кафе вместо с торове
Снимка: БГНЕС

Заради пандемията и последвалата война в Украйна цените на торовете в световен мащаб са поскъпнали неколкократно, а това принуждава фермерите да търсят алтернативен начин за наторяване на земеделските площи.

Заради скъпият природен газ най-големият завод за торове в света, който се намира в Германия - BASF, спря производството на амоняк - основна суровина за торовете. От управата на завода обявиха преди седмици, че ще купуват амоняка, вместо да го произвеждат, но това ще оскъпи крайния продукт за клиентите.

Поради тази причина албанският фермер Албан Чакали търси алтернативни начини за наторяване, предава АФП. 38-годишният фермер от балканската страна притежава само 5 декара земеделска площ в град Мамурас, в северозападна Албания, но вече не може да си позволи торове на химическа основа, внасяни от чужбина.

Както и в други части на света, селскостопанският сектор на Албания е засегнат от нарастващите разходи, като цените на горивата и торовете скочиха, след като Русия, основен производител и на двете стоки, нахлу в Украйна.

За да ограничи разходите, Чакали вече търси отпадна утайка от кафе - естествен тор с лесен достъп в Албания, където пиенето на кофеиновата напитка е традиция, и кафенета има на почти всеки ъгъл. За да събере отпадъчното кафе, обаче, фермерът обикаля по цял ден кафетата, като рекордът му е до 40 кг събрано старо кафе за ден.

След обиколката фермерът смесва кафето с компост и чака поне три месеца, за да стане той качествен. Крайният продукт е "богат на азот, магнезий и калий и е добър заместител на химическите торове" и "отблъсква насекомите", казва Чакали пред АФП.

Все повече от близо 280-те хиляди дребни фермери в Албания се връщат към подобни традиционни методи за наторяване вместо да плащат по-високи цени за вносни торове.

Торовете и горивата представляват над 45 на сто от разходите в земеделското производство в страната.

Русия беше най-големият вносител на торове в Албания през 2021 г., като общата стойност на продуктите надхвърля 11 милиона долара.

С преминаването от химически торове към утайка от кафе, фермерите пестят между 1500 и 2000 евро на година./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като допълнение към к.31 Пробвах прословутия тор на 3 асми. С две от тях едва се оправих чак следващата година. Третата, сорт Велика, все още ми създава главоболия. Не стават и за разрохкване на почвата. Утайката е много фина. Добре поне, че гроздето не се размириса на кафе.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Венелин. Тези глупости ги пишеше преди повече от 12 години в руско списание по вилни имоти, раздел Сад, Огород. Оказа се, че българските продавачи изтискват от него всичките хранителни вещества, така че за наторяване не става. Това за азот, магнезий, калий са глупости на търкалета - остават бледи следи. Сдобих се с остър недостиг на фосфор и Fe и наложи да купувам смес от микроелементи, а сетне NPK 17:17: 17 Част от утайката мухляса. На следващата година купих угнил оборски тор и закрепих
27
2
 
0
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Само давате примери за невероятни спестовници. Сега това ли е новата психоза?Да пестим ресурси, да не ядем, да зъзнем, да не се къпем че било еко.
26
0
 
3
 
! Отговори
msm преди 1 година
Подобни аматьорски и жълти статии тотално убиват реномето на сайта ви!
25
2
 
15
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Пак глупостите ни заливат! А искам да не псувам!
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Предложение, твоето предложение трябва незабавно да бъде внесено за разглеждане от европарламента и одобрено от еврокомисията незабавно....
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо думичка от заглавието се цензурира в текста. Фашизъм некакъв.
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Утайката от кафе е безполезна и ще влоши качеството на почвата защото кафето е варено за да пусне ***. Почвата ще се вчекне. Не правете това.
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А дано спрат с тази химия, защото вече всеки пети в България се разболява от рак. Определено не е от еко био продукти, които консумираме. А който иска да се самоубива да си слага тор в градитите. Ще има по-малко тъпана.. в бг!
20
0
 
20
 
! Отговори
Фермер преди 1 година
А с нес кафе става ли?
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идеално хем селсостопанската продукция ще бъде екологично чиста хем по- евтина без скъпите изкуствени торове
18
0
 
0
 
! Отговори
Лапане на пшки преди 1 година
Нали ги видех ОБЩЕСТВЕНИЦИ
17
4
 
22
 
! Отговори
браво преди 1 година
Следващият етап е всички дружно да клечим в нивите. Няма да купуваме газ, нито торове, ще наказваме Путин като клечим ви нивята. Така ще пестим и вода.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати тъпаата статия!Колко пък да пести!Горивото на колата с която обикаля да не е вода?!Или кара велосипед?!Човека от немай къде го прави,захванал се е на хорото...интересно е 3 месеца без торове ли кара....
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И лапат яко ЕС субсидии и карат коли последен модел, не знам защо ги пишете тези глупости, първо имаше проблем че нямало пшеница сега като започна износа от украйна и контрабадният внос пак държавата да помага;) Псевдо бизнесът в България скоро съвсем скоро ще се научи че трябва сам да се оправя или да приключва!
14
0
 
21
 
! Отговори
аз черпя преди 1 година
Става и с човешки фекалии.
13
2
 
18
 
! Отговори
Татул преди 1 година
До 18 Тези съм ги слушал . Гледал съм и гледам домати и в момента. Не им ли сложиш тор за няколко години почвата се изтощава и ще береш шикалки.
12
1
 
12
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 година
Аз като закъсам с торовете давам под наем една барака без тоалетна на български емигранти. Торят ми фермата с висококачествен тор. Окендзват сичко дето никне наоколо, домат и чудо вадя, вкус на малина
11
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На моите домати, краставици, чушки... торове не съм слагала, защото искам да са екологично чисти. Доматите ми са високи над 3 метра и са отрупани. Така, че се от химия няма нужда. Същото е и с хората, колкото повече лекарства, антибиотици, толкова си по-болен и изглеждаш доста по-възрастен за годините си
10
7
 
6
 
! Отговори
Венелин преди 1 година
Пълни глупости са това, което пишеш. Имаш ли сравнение с други домати, които не ги ториш така? Защото хората са правили сравнение и са установили, че не помага, а вреди.