Западът е икономически зависим от Китай, има ли изход от ситуацията?

Бизнесът по света вижда сериозна заплаха в конфликта САЩ - Китай
15 авг 2022 17:00, Анисия Иванова
88
Западът е икономически зависим от Китай, има ли изход от ситуацията?
Снимка: БГНЕС

Глобална пандемия и пълномащабна война в Европа са рискове, които изглеждаха почти невъобразими, докато не се случиха. Сега напрежението с Китай, провокирано от посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван миналата седмица, се засилва. Едва месеци, след като Русия нападна Украйна, бизнесите по света трябва да приемат възможността за нещо, което отдавна се смяташе за почти невъзможно и далечно – конфликт между САЩ и Китай или поне сериозно влошаване на отношенията.

Компаниите бързо трябва да променят мисленето си. В епохата след Студената война и след приема на Китай в Световната търговска организация през 2001 година битуваше вярването, че задълбочаването на търговските отношения на Запада с Китай може да включи страната в световния либерален ред, а бизнесите свикнаха да работят в относително благоприятна среда и можеше да се даде приоритет на изцяло икономическите аргументи като къде има най-голяма логика да се построи завод от търговска гледна точка.

Сега Пекин отново се превръща в геополитически конкурент съображенията за сигурност отново надделяват над икономическите. Западните правителства вече смятат, че е жизненоважно да се изградят вериги за доставки, които разчитат по-малко на потенциални врагове като Китай и вместо това са базирани около стратегически съюзници.

Корпоративният свят, който е инвестирал много - във всеки смисъл в предишното статукво, подцени степента на промяната в мисленето на правителството. В действителност търговските мита на Доналд Тръмп за Пекин, ограничаването на демокрацията от страна на Китай в Хонконг и преследването на уйгурите в Синдзян накараха много компании да започнат да преразглеждат зависимостта си от Китай преди години. Пандемията също ги накара да преразгледат зависимостта си от отделни доставчици за критични компоненти и да работят върху стабилизирането на своите вериги за доставки. Натискът да се изтегли от Русия след нападението ѝ срещу Украйна принуди почти всяка американска компания да се изправи пред въпроса какво би направила, ако Китай нахлуе в Тайван.

Оттеглянето на McDonald’s от Русия, където стъпването на компанията през 1990 г. беше ключов момент в напредъка на глобализацията, беше натоварено със символика. Западните компании разбраха, че кризата около Тайван може по подобен начин да доведе до блокиране, отмяна или отписване на инвестиции и да хвърли веригите за доставки в хаос, но в много по-голям мащаб. За разлика от Русия, Китай, заедно с Тайван, който произвежда 90 процента от най-модерните полупроводници в света, е както ключов производствен център, така и огромен пазар. Всичко, което принуди западния бизнес да замрази или да се оттегли от операции там, ще бъде крайно болезнен двоен удар.

Както много компании вече са разбрали, да заменят Китай е трудно в много индустрии. Опитите за създаване на вериги за доставки в рамките на конкретни блокове също се натъкват на проблеми; дори простите продукти могат да включват стотици глобални компоненти. Масовото „отделяне“ на западните компании от Китай поради страх от бъдещи търкания или конфликти е непостижимо и нежелателно. Това ще увеличи разходите и ще отслаби западните икономики. Но мултинационалните компании не трябва просто да заключат, че намаляването на експозицията на Китай е твърде трудно и да се надяват Пекин да намери мирно решение със САЩ относно Тайван.

Опитът на Кремъл да прекрои европейските граници показа опасностите от самозалъгването. Компаниите, които извличат значителна част от приходите и печалбите си от Китай, трябва да намерят начини, където е възможно, да хеджират излагането си на този пазар.

Инвеститорите трябва да изискват разкриване на повече информация за тяхната уязвимост. Бордовете също така трябва да отделят повече време за оценка на геополитическия риск и да планират при извънредни ситуации — за евакуиране на персонала или преместване на дейност. Както показа противопоставянето между Украйна и Тайван, не само немислимото може да се случи, то може да стане много внезапно.

Още анализи - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
8
 
7
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
До БългаринЦитат - България е икономически зависима от ЕС. Има ли изход от ситуацията?Отговор - НЕ!За което можем само да се радваме и да бъдем благодарни, че не зависим от колхозните крепостници.Поучение - няма независими държави, освен може би само една - Щатите.
52
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 55"другарчета - англосаксите имат две-трети от ТОП100 университетите в света" в които 50+% от завършващите са азиатци... отделно, не англосаксите, а сащ. Отделно, видяхме продуктите на харвард киро и асен. ПП. Западът е бешало... само неграмотниците не сте го осъзнали това.
51
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дребен парадоксКитайците умно отстъпват, докато рашките ще си повтарят победата над нацистка Германия сигурно 1 000 години напред, просто нема за какво друго да се хвалят, нищо, че са загинали 27 милиона за тази победа, докато немците са загубили едва 4 милиона :)))
50
15
 
9
 
! Отговори
Дребен парадокс преди 1 година
И накрая руснаците ще ядат хурката - 140 мил. на огромна територия, а 1,4 милиарда китайци нямат накъде да се разширяват ?!Рано или късно Китай ще засели Сибир, а Глупавите руснаци се хабят в Украйна !
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом социялизма ви е в главата, каквото и да значи тази дума, мейби имате предвид социализма или социализъм, значи нема да споря с такъв капацитет като вас :))))
48
9
 
8
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
До АнонименВикаш "За производство на чипове ти трябват суровини, а Китай контролира 97% от тях, ако вземат Тайван ще затворят кръга Тайван произвежда 66% от най-високия клас чипове."Ха да те просветя малко - за производство на чипове трябва преди всичко АКЪЛ!Няма такива суровини, които Западът да не може да замести или набави. За сведение на бивши слушатели от АОНСУ и разните зкпч-та и другарчета - англосаксите имат две-трети от ТОП100 университетите в света. Иновациите идат най-вече от УСА.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 31 To е трудно да преместиш едно производство от Южна в Северна България , какво остава от една страна в друга . Китай - 1.4 млрд ., Виетнам нямат и 100 млн. души население
46
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хааа ха хаКакво е това социялизма, нещо за ядене ли е, или просто така са ви учили през соца :)))
45
9
 
4
 
! Отговори
Могучая преди 1 година
Чакай,че се обърках. Не се ли произвежда всичко в Русия ?
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в Алтай вече има няколко милиона китайски заселници. има и от така наречените уйгури които уж бягат от репресиите, китайското правителство ги спонсорира за заселването на руска територия.
43
13
 
10
 
! Отговори
На ред са руснаците преди 1 година
Руснаците да почват да учат китайски, че Сибир чака работливите китайчета, а Природата не оставя празни места - иначе китайчетата поназнайват английски и ще могат да въвеждат Западните технологии в изостанала Русия ! Накрая и руското население ще е по-доволно да плаща данъци на Китай отколкото на корумпираното си правителство !
42
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се как през Студената война е оцелял Запада, а вместо това фалира СССР, явно е поредната мистика за русоробите :))))
41
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
почвайте да учите китайски и руски, нещата не вървят на добре за английски и немски...
40
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 40Ще обедняваш заради ЕС и про'сто'тията си!
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС е зависим от Американско оръжие и Китайски стоки.кое ще избере, ако го притиснат да избира.
38
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РФ немат кой знае какви ресурси, но русоробите верват, че имали всичко, явно требва да питаме малка Чечня или Баку по този въпрос :))) Чайна изважда тези суровини, но уврежда природата си, не случайно ходят с маски там, още преди да раздуят нарочно коронката :)))
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13"България е икономически зависима от ЕС. Има ли изход от ситуацията?" - като измрете неграмотните и мързеливи европеидни про'стаци, България ще бъде по-силна и независима!
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега и заради Китай ли ще обедняваме? Не стига ли Украйна!
35
3
 
21
 
! Отговори
Шефрет преди 1 година
Краваристан кога ще си изплати борчовете?
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТSMC вече е отворил два завода в САЩ, но са за чипове с две поколения назад, които са се използвали преди няколко години за смартфони и за компютри. Последно поколение чипове се правят само в ТSMC, Intel и Samsung, като най голям дял имат TSMC.