Абсолютен рекорд на цената на тока в ЕС за цялата му история

Това се дължи на скока в цената на газа
31 авг 2022 18:50, Нели Христова
61
Абсолютен рекорд на цената на тока в ЕС за цялата му история
Снимка: БГНЕС

Европа удари рекорд в цената на електроенергията за цялата си история.

Средната месечна цена на електроенергията в Европа през август 2022 г. е най-високата в историята поради рязкото повишаване на цените на газа, сочи проучване на анализаторската компания „Rystad Energy“.

"Цените на електроенергията в Европа се повишиха още повече през последната седмица и вече може да се твърди, че август е най-скъпият месец за електроенергия на всички големи европейски пазари", заяви анализаторът на компанията Фабиан Ренинген.

По данни на „Rystad“ рекордът за юли е бил счупен в Италия, Франция, Германия и Великобритания, като италианският пазар е първият, на който средната месечна спот цена е надхвърлила 500 евро за мегаватчас. Освен това цената на едро на електроенергията с доставка за следващата година във Франция и Германия през миналата седмица е надхвърлила 1000 евро за МВтч.

Този скок в цените на електроенергията е свързан със силното увеличение на цените на газа през последните дни. Тази ситуация доведе до активни действия от страна на Европейската комисия. Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕК смята за необходимо да се направи така, че цените на газа да не оказват доминиращо влияние върху цената на електроенергията на пазара на ЕС.

"Европейската комисия даде ясно да се разбере, че планира да се намеси на пазара на електроенергия, за да ограничи рязко покачващите се цени. Един от ключовите въпроси, които трябва да се решат, е разделянето на пазара на газ и електроенергия, като не е ясно как това може да стане най-ефективно в условията на либерализиран пазар на електроенергия, какъвто е европейският", каза Ренинген.

Един от вариантите, казва анализаторът, е да се наложи таван на цените, но проблемът в този случай е как производителите на електроенергия ще бъдат компенсирани за своите разходи, когато таванът на цените е по-нисък от производствените разходи за въглища и газ. "Ако цените на газа или електроенергията бъдат ограничени, някои от важните пазарни механизми за балансиране на търсенето и предлагането ще бъдат нарушени", каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
9
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Мислете му гражданята! Ний на селу сме си добре !
26
1
 
17
 
! Отговори
Лапаме го преди 1 година
Напред към катастрофата!
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
давайте,още посредници,без атомни централи без ТЕЦове няма да се къпем няма да ядем,само Евралопейски Комисии ще издържаме.
24
6
 
5
 
! Отговори
Не лъжете!!! преди 1 година
Именно електроенергията поскъпна още повече през последните дни - в понеделник сутринта тя дори премина прага от хиляда евро (24 520 CZK) за MWh на борсата в Лайпциг. След това обаче започна драстично да пада и в сряда следобед цената вече беше 555 евро
23
17
 
9
 
! Отговори
БОЕЦ преди 1 година
Да не се оплакваме, това е цената на демокрацията, нека я платим и подкрепим любимата ни Украйна! Слава Зеленски!
22
10
 
6
 
! Отговори
Не лъжете!!! преди 1 година
Цената на газа пада рязко от началото на седмицата, след като достигна исторически връх в петък и се покачи до 346 евро (8 500 CZK) за MWh. Причините за спада на цените са основно две: първо, пазарът беше успокоен от положителната информация от Германия относно пълненето на резервоарите за зимата, а след това индикациите, че Европейският съюз планира да договори съвместно решение на ценовата криза на енергийни пазари. Най-много се говори за таван на цената на газта.
21
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми то благия живот на запад се дължало на точене на ресурси от лошия Мечок, който непрекъснато дърпаха за опашката. Явно и на него му писна от и-деоти.
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От сега нататък всички извън Европа ще ни третират като едно цяло с Германия и Франция и ще получаваме баснословни цени за газ и ще си седим със смешни заплати щото западните корпорации ще го закъсат като започнат се вдигнат цените на производствата. Дано, малко по-малко ЕС започне да се разпада, за да отървем кожата. Иначе Шолц и Макрон трябва да започнат да дават обяснения за неадекватните си решения.
19
0
 
22
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Следващата стъпка е да няма изобщо ток през зимата... ===))) щом лятото са такива цените, колко ли ще станат зимата...
18
3
 
13
 
! Отговори
Грую преди 1 година
Дреме ми, че е скъп тока - имам си и паркет за къртене и горене, и столове, и гардероби!
17
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана сега пък? Путин диктувал цената на природния газ в Европа, а пък кой обвързал цената на тока в ЕС, с тази, на прирородния газ? Пак Путин ли ги върза онези в Брюксел? Че и нашите, и те!
16
0
 
26
 
! Отговори
Зелен Bъзлuн преди 1 година
Какво се ослушват зелените?? Да се захващат с любимите си занимания - да xyxaт мощно на перките, че да се въртят ..и да си забият по една тръба отзадт и да прозвеждат газ.
15
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега краварите доволно потриват ръце!!! Евроикономиката умира бавно но сигурно
14
3
 
26
 
! Отговори
Поп Груьо преди 1 година
Надявам се че тази година ще е последна за съществуването на ЕС !Предвиждам зимата да има бунтове и безредици в Западна и ИзточнаЕвропа, предизвикани от невъзможността на хората да живея нормално !
13
1
 
23
 
! Отговори
Брадвата преди 1 година
Рекордна спекула и връщане в тъмните векове след някоя друга година
12
0
 
8
 
! Отговори
Герги преди 1 година
До Анонимен АМи то не само газа е поскъпнал, въглищата също 3 пъти, предполагам /не мога да твърда/ горивото за АЕЦ също, фотоволтаичните панели и перките също поскъпнаха ..... те така. И за капак доста от реакторите на Франция имат някакъв проблем.
11
1
 
8
 
! Отговори
Водка Пyтинка пийни преди 1 година
и се бързичко стопли!
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали знаете че още е лято? Нали знаете че още не е спряла газта? Нали знаете че "рекордите" ще почнат през октомври-ноември и не е ясно кога ще свършат? Но НАКАЗАМЕ ЛИ ПУТИН че май нещо не стана точно така?
9
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как!? Нали всички могат и без държавата-бензиностанция!? Кирчо как уплаши Путин, че няма да му дава пари, та сега даваме и на посредници.
8
1
 
24
 
! Отговори
ZV преди 1 година
Урсулка потдува ли вятър генераторите? Да ползват ВЕИтата къде имаха голам мерак за тях)))). Нали са много умни. Урсула е на нивото на наш служител от Поземлената комисия например.