В ЕС 40% от управителните съвети трябва да са жени

"Европа най-накрая да стане континент с равни възможности за мъжете и жените"
1 сеп 2022 22:25, Йоана Цонева
78
В ЕС 40% от управителните съвети трябва да са жени
Снимка: Pixabay

Европейският съюз ще въведе квоти за равенство между половете, за да гарантира, че жените ще имат поне 40% от местата в управителните съвети на големите компании, съобщава Euranetplus.

След повече от десетилетие съпротива от страните членки Европейският съвет и Европейската комисия (ЕК) се споразумяха за приемане на законодателство, което изисква от регистрираните на борсата компании във всички 27 държави членки до средата на 2026 г. жените да заемат поне 40% от местата в управителните съвети без изпълнителни функции или 33% от всички директорски длъжности.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че иска Европа най-накрая да стане континент с равни възможности за мъжете и жените. "От опит знам, че жените трябва да работят два пъти повече за същата заплата, признание или ръководна позиция като колегите си мъже. Равенството е заложено в Европейския договор от 1957. Пътят е дълъг, но продължаваме да вървим", каза тя.

Квотното законодателство често се посреща с аргумента, че жените ще получават високите позиции само заради задължението, а не заради таланта и способностите си. Според директора на Европейския институт за полово равенство Карлин Схеле това е цинизъм, защото всички изследвания показват, че женското ръководство носи много икономически и социални облаги на компаниите, стимулира икономическия растеж и иновациите:

"Това, според мен, е аргумент на хората, които подхождат цинично към темата. Те може да твърдят, че жените ще достигнат ръководна позиция само благодарение на закона. Но аз смятам, че не са наясно с факта колко талантливи жени има в ЕС, жени, които имат всички дадености да заемат тези позиции и роли. И досега просто са пренебрегвани. Данните ни доказват безспорно, че когато половото равенство се регламентира със закон, има резултат".

Още по темата
Според проучвания на ЕК 60% от висшистите в ЕС са жени, но въпреки че са високо квалифицирани, са слабо представени на по-високи изпълнителни позиции. Директивата ще се прилага при дружества с поне 250 служители. В случаите, в които кандидатите са еднакво квалифицирани за определена длъжност, приоритет трябва да има кандидатът от по-слабо представения пол. Страните членки ще трябва да впишат директивата в националното си законодателство през следващите две години.

Регистрираните компании ще бъдат задължени да предоставят ежегодно информация на компетентните органи относно представителството на половете в техните управителни съвети и ако целите не са постигнати, как планират да ги постигнат.

Предложението на ЕС включва „ефективни, възпиращи и пропорционални” наказания за компаниите, които не изпълняват задълженията за подбор и докладване, като например глоби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Педро Алварес преди 1 година
Дааа....А за третия пол каква е квотата?И те са много талантливи и незаслужено ги пренебрегват.И това, ако не е дискриминация, здраве му кажи!
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В ЕС 40% от управителните съвети трябва да са жени. Европа най-накрая да стане континент с равни възможности за мъжете и жените". Пйлун камунизъм и дискриминация. Съответно - икономиката на Европа ще отиде "на кино" след като ги избират по полов признак, а не по умението им да управляват. Ето и пример от живота - нацвъкаха на всички военни министерства в Европа начело някакви жени, които нищо общо нямат с военното дело. И всичко там се скапа.
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия квоти са *** дискриминацията. Не си там защото си способен , а защото си жена *** ,цветнокож,. Това е обида за тези хора, странно ми е че се радват.
53
0
 
7
 
! Отговори
добре де преди 1 година
ами ако в случая НЯМА подходящи ЖЕНИ-кандидати за местата ко прайме?Назначаваме КАЛИНКИИИИИИИ!
52
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А където вече жените са повече, ще се прилага ли и обратното правило - поне 40%да са мъже? За шлосери, монтьори и миньори няма ли да се прилага?
51
2
 
14
 
! Отговори
Дарвин преди 1 година
Еволюцията дава предимство на по-добрите. При УЖ интелигентните организми(хората), би трябвало това да не бъде физическата сила, с интелекта. Не може при равни умствени способности да се назначава индивид от "слабият" пол, само защото Урсула така иска. Това е дискриминация.
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е нищо. След 10 г ще кажат,че задължително 40% трябва да са ромеи,хора с цвят като нощта и поне един от лудницата,за да ги интегрираме и тях в обществото. Макар че като гледам какви хора са в управлението на фирмите-родата на шефа барабар с любовницата,този от лудницата ще се окаже най-читавия
49
2
 
11
 
! Отговори
АНонимен преди 1 година
Т.е. континент на парашутистите и некомпетентните. Изобщо не е трябвало да им се дава да гласуват, камо ли да управляват фирми.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лицемерието на лидерите си личи ще личи докато не задължат НСО във всяка страна бодигардовете да са жени.Ама понеже става дума за техните .......животи де, такова самоубийство няма да направят.
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е добре - досега щата за борда е бил 7 човека ( 6 мъже и една жена). Увеличаваме щата с 3 измислени длъжности( зам директор по равноправието, по музикалните и оперни въпроси, по физическото възпитание) и квотата изпълнена......Урсула щастлива, жената която с труд е станала нещо - без ама такъв е живота.
46
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига глупости. Трябва да не се запълват квоти , а всеки според уменията си . Бизнеса е частен и ако трябва жените ще са 80%, но нека не се отварят позиции за "калинки", защото това ще демотивира реалната трудова конкуренция. Нали по закон всички са равни, защо трябва да се изпълняват проценти, квоти... Огледайте се и ще видите, че дори в България, реалния трудов пазар сам налага критериите и си запълва изискванията.ЕС е тръгнал към дъното с тези глупости.
45
1
 
10
 
! Отговори
фънк преди 1 година
ЕС няма бъдеще.
44
1
 
15
 
! Отговори
пена преди 1 година
40% жени, 20% ****али, 30% ****гали... и после защо европейската икономика запада. И малкото хора, които са на високи позиции защото имат нужните умения ще се демотивират да рабоят като разна парашутисти получават всичко на готово.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
40% от местата в управителните съвети на големите компании не гарантира равноправие. Не ви стиска да дадете 50%?!:) Слабаци.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето затова ще има упадък
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво равно има в задължителната квота от 40%? Т.е., става не става една жена, дори да има по-читав мъж за нейното място, но има бройки за запълване до тези 40% ще вземат жената, а не мъжа, защото така е по-равно и справедливо. Ами, защо не сложите и едни 30-40% за ЛГБТ хората? Те също имат право на "равенство" по вашата логика, както и 30% за цветнокожи, за да не ги дискриминираме и тях. Ще е чудно управление. Така може и един мъж да няма в управлението, поне да няма с какво да се оправдавате
40
0
 
5
 
! Отговори
Резилтатите преди 1 година
вече са видими! а още искат!!
39
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В случаите, в които кандидатите са еднакво квалифицирани за определена длъжност, приоритет трябва да има кандидатът от по-слабо представения пол." Това е мега жалкарско, както и целия ЕС в последното десетилетие. Остава да сложат и от "по-слабо представения цвят". То ще стане, де. Аз съм жена с висше образование и смятам, че е унизително да се издигаш чрез квоти.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жените са равни на мъжете по некадърност.
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смях. Ще си назначат съпругите в бордовете и даже ще стане 50%.