За година хлябът поскъпнал средно с 18% в ЕС, у нас - с малко под 30%

Страната ни се нарежда да осмо място по увеличение на цените
107
За година хлябът поскъпнал средно с 18% в ЕС, у нас - с малко под 30%
Снимка: Pixabay

Хляб, зеленчуци, месо - храната става все по-скъпа. Най-осезаемо е повишението на цените на олиото за готвене, но и основни храни, сред които е и хлябът, поскъпват значително, отбелязва Евростат.

 Основна причина за тази тенднеция е руската военна инвазия в Украйна, която предизвика сериозни сътресения на световните пазари на храни, тъй като Русия и Украйна са водещи износители на зърнени култури, пшеница, царевица, маслодайни семена (особено на слънчоглед) и на торове.

Още по темата

Средната цена на хляба в страните от Европейския съюз през миналия месец е с 18 процента по-висока от тази през август 2021 г., отбелязва статистическата служба на ЕС.

В България е отчетено увеличение на цените на хляба през този период с малко под 30 процента.  

Поскъпването на този основен хранителен продукт в ЕС до миналия месец, е значително, като се вземе предвид, че средната цена на хляба се е повишила само с 3 на сто между август 2020 г. и август 2021 г., отбелязва Евростат.
Някой страни от ЕС са по-засегнати от поскъпването на насъщния в сравнение с други. Най-голямо е повишението на цените му в Унгария (+66 процента), Литва (+33 на сто), следвана от Естония и Словакия, с по 32 процента. България е на осмо място по нарастване на цените на хляба за година с малко под 30 на сто.

Най-малко, сред страните от ЕС, е поскъпнал хлябът във Франция (+8 процента), следвана от Нидерландия и Люксембург, където цените са се повишили с по 10 на сто.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: хлябцениЕвростат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
България произвежда достатъчно пшеница, изнася също немалко. Очевидно заради скъпия газ и естествено до голяма степен спекулативно. Все пак живеем в България! Нашият модел е като руския, мафията у нас си има държава. Може да сме в ЕС, но живеем на друга планета.
87
0
 
1
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Лакомията на търговци и производители,което означава също търговци,се засища само с две лопати пръст.
86
0
 
0
 
! Отговори
ОТК преди 1 година
Цената на стоките скача, качеството - пада, заради стремежа да не вдигат цените. Така че инфлацията реално е по-висока: за повече пари купуваме по-лош продукт.
85
3
 
0
 
! Отговори
Батман преди 1 година
Извън България за 50 евро копуваш храна в България като че ли 300лв.. просто неми се занимава за правя клипове и снимки да докажа.. който живее или е излязъл Извън България знаее.. искам да си живееа в България но за жалост все още нямам шанс с такива хора в правителството.. няма живот нито за нас нито за децата ни.. най голямата причина и да оставя България е очилището, не искам децата ми да растат в опасност, всеки ден по новини в очилищата.. а сега и с тия цени, далеч ама много далееч от BG.
84
2
 
0
 
! Отговори
Батман преди 1 година
Стига сте лъгали народа, цените унас са рекордни за всичко, и пълни глупости че войната е виновна, скоро бях се прибирал в България, и за два месеца похарчих 10 бона.. с моето семейство 5 члено.. аз и жена ми и 3 те ми деца.. Не мога да кажа че не съм посещавал заведения но то беше покупки само за децата някой макдоналд, на всеки 2 до 3 дни давах над 150лв. до 200лв. и повече в кауфланд, храната беше и некачествена и страшно скъпа.. за два месеца не вярвах че мога да похарча за храна 10бона
83
2
 
3
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
не буДАлкайте хората с проценти,точният термин е пъти.все се сравняваме с германия,там хляб-60-80 цента,мляко 60 цента,яйца 1 евро=10 броя,ООООЛИО-1,60 ЕВРО.има и по фрапиращи разлики.това е цената на подмяната.ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ПП,НО ЩЕ ПОЛУЧИТЕ И КОМУНИСТИ
82
3
 
1
 
! Отговори
t.b.s. преди 1 година
кви 30 % .... беше 2.20 сега е 3.50 , колко % са това ... а колегата вика беше 69 стотинки сега 1.55 ... пак колко % ?!?
81
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма спекула пак избери комунистите. Откакто Киро ,ДА България и Славчо са в власта 27 досега пъти съм вдигал цената на някои стоки .Мен не ми дреме ще вдигна и още 100 пъти ако налага и пак ще си сложа моите 20 % печалба ще си платя данъците,ще си върна ДДС то и пак ще вдигна цената , но важното е ,че ти няма да има какво да ядеш накрая беден комунистически сульооо0
80
1
 
1
 
! Отговори
щото преди 1 година
няма държава, има обаче спекула
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нинова, какво стана с евтиния хляб? Нали се хвалеше. Да има бaлaмурници да вярват. И сега пак ще ни управлява - като бонус притурка към ПП.
78
2
 
2
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Още няколко месеца и всички останали 4 5 милиона българи, трябва да живнем малко:)))).Ще живнем.А ако инфлацията пак се вдигне рязко, който може да емигрира докато не се създаде партията на безпартийните
77
1
 
1
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Oще няколко месеца и ще се въведе безусловния базов доход и поне 2 милиона трайно безработни, 2 милиона пенсионера, всякакви работещи и учащи ще може да си купят и най-скъпия хляб:))))
76
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно е с колко се вдигат доходите в Европа, обикновенно в Германия компенсират инфлацията всяка година но тук освен, че сме най-бедни и доходите не са пипани от началото на пандемията с много малко изключения.
75
2
 
3
 
! Отговори
Д-р Исня преди 1 година
Паяжината, която има преработки, маса съставки, много по-дълъг процес на производство е пъти по-евтин от здравословния лимецов хляб с квас, както и рафинираното олио, което минава много по-дълъг път докато стигне на масата от студено пресованото слънчогледово масло. Изводът е само един - хората трябва да се хранят с отпадъци, защото фармацията трябва да печели.
74
1
 
6
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
как така поскъпнал ?! нали другарката нинова се хвали че е намалила цената му .
73
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
живея в москва имам всичко неме итересувате продавчи на род и родина
72
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ама вие българите се имате за хора или европеци европа са 1 сорт источна евроа сте 2 сорт а бг 3 сорт това го имаите на предвид какво работите в запада
71
1
 
2
 
! Отговори
А преди 1 година
Няма картел, нееееее
70
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тока тока, не войната оскъпява всичко у нас. ЗАкъсняха компенсацийте ,ужасно много.Кироасените изтърваха момента. Провал
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е на осмо място в ЕС по поскъпване на хляба. Пак не сме първи...