Възможен е плавен ръст на цените на хляба

Мярката с намаленото ДДС е в подкрепа на бизнеса
14 сеп 2022 10:41, Анисия Иванова
19

Последното проучване на КНСБ отчита, че хлябът е поевтинял с 30 ст. С въвеждане от месец юли на 0% ДДС ставка на хляба и брашното се очакваше по-значимо намаление при цената.

"Нашите очаквания бяха различни. Според нашите разчети при масово потребяваните видове хляб, каквито са бял и "Добруджа", очаквахме поевтиняване с около 80 ст. за кг. Цената на хляба е многокомпонентна. При нейното формиране се оказва, че брашното има съществен дял и тежест по отношение на крайната цена. Също така производителите преживяват изключителен бум на цените на енергоносителите, а и горивата отбелязаха ръст", обясни Росица Макелова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ в "България сутрин".

Още по темата

Тя добави, че е имало мерки, които са можели да дадат по-добър резултат. Според нея мярката за намалено ДДС на брашното и хляба е по-скоро в подкрепа на бизнеса, отколкото на крайния потребител. Гостът подчерта, че КНСБ държи за намаляване на ДДС от 20% на 15% на всички продукти, което ще се отрази върху крайните цени.

"Разминаването в намалението на цените на хляба идва от вида на населеното място. В страната все още се наблюдават съществени различия между отделните региони по отношение на цените на хляба. Също така става въпрос и за разлика в търговските обект. Големите търговски вериги могат да договорят по-добри условия с пекарните и със своите доставчици", каза Макелова пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че е възможен ръст на цените на хляба, но очакванията са за плавен ръст, без шоково поскъпване. По думите ѝ идеята за таван за цените на продукти от малката потребителска кошница е доста остаряла мярка и не е работещо решение, тъй като ще доведе до фалити на по-малки търговски обекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
КНСБ и техният институт да си поправят изследването и да спрат да манипулират хората. Ако хляба се продава на старата цена, но без ДДС, поевтиняването е 16,67%, а не 20%, както си въобразяват някои. Ако е струвал 2,40 със ДДС, то без ДДС цената е 2 лева, разлика от 40 стотинки. Само дето през това време цената без ДДС продължава да расте и поевтиняването е по-малко.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
цените падат световно, но ние нали сме най-умните и цените в булг ариста се вдигат с по 20%. Блатото на Европа.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв ръст бълнуват тези? Цената на газа на международните борси падна с 30%, цената на петрола се срина под 100 долара за барел, България е залята от евтина украинска пшеница, а те плавен ръст планират!?
12
0
 
10
 
! Отговори
123 преди 1 година
То пък един хляб по магазите....Кеф ти ориз ,боб ,картофи..Даже вносна елда , или киноа чак от Перу скоро ще ми е по- евтино от нашия хляб с химия и фуражно жито.От мойте данъци се дават пари на тия, те не свалят цената ,и пак пари ти прибират като им купуваш кофти продукцията в магазина.Фалирайте!!
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това за същия хляб дето щеше да поевтинява ли?
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да няма пазарна логика, щом има кой да купува на по-висока цена, всеки би вдигнал цената.
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма пазарна логика хляба да се увеличава . Всичко това е спекула заради абдикацията на държавата. В белия свят държавата се намесва и спира произвола спекулата и т н . Но в джунглата България ченгетата и ДС обясняват как държавата не трябвало да се меси. Ето защо от 9 милиона се стопихме на 5 милиона
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явление само в България - махаш ДДС-то на крайния продукт и цената му се покачва. Според така наручените синдикати, това било нормално.Осъдени за картелни споразумения няма.
7
0
 
28
 
! Отговори
гост преди 1 година
Нормално е - цената на зърното падна, ДДС няма, следва увеличение на крайния продукт.
6
0
 
13
 
! Отговори
Защо така,Радев? преди 1 година
Нали мислихте за хората?А Киро вдигал цените
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете да подпомагате изкуствено бизнеса и да наливате пари в него ,които после отиват в коли,апартаменти и почивки .Който не може да продава на пазарни цени ,да фалира .Спрете да крадете народа ,защото с тези помощи надувате цените и джобовете на бизнесмените и изкривявате пазарната икономика или това което е останало от нея
4
0
 
21
 
! Отговори
Kuncho преди 1 година
България е единственото място в света където синдикати и лява партия, в моменти на безпрецедентна криза, работят по защита интересите на бизнеса, а не на нуждаещите се!
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
значи дори с отровното евтино украинско жито, цената пак ще се покачва... горката ни държава, няма един мъж с топки, да защити интереса ни, само по дл оги начело с копейкин, който под предлог че е за България, ще я разсипе, връщайки ни в орбитата на терористична русия
2
0
 
22
 
! Отговори
е стига де преди 1 година
уж го намаляха - не усетихме..усетихме обаче рязкото увеличение, плавното и него ще го усетим... да ви...
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДДС го прибраха зърнопроизводителите