ЕК представи първи закон за свободата на медиите

Вера Йоурова заяви, че очаква съпротива от страна на националните правителства
30 сеп 2022 18:57, Йоана Цонева
23
ЕК представи първи закон за свободата на медиите
Снимка: Pixabay

Европейската комисия представи дълго подготвяния закон за свободата на медиите. Предложеният регламент включва гаранции срещу политическата намеса в редакционните решения и срещу неправомерното следене. Основна част от новата законова рамка са независимостта и финансирането на обществените медии. В текста се поставя акцент и върху собствеността на медиите и разпределянето на държавната реклама. Законодателният акт обхваща и въпроса за медийната концентрация и създава нов независим Европейски съвет за медийни услуги.

Там, където съществуват обществени медии, осигуреното им финансиране трябва да бъде адекватно и стабилно, за да се гарантира редакционна независимост. Ръководителят и управителният съвет на обществените медии ще трябва да се назначават по прозрачен, открит и недискриминационен начин. Това обясни зам.-председателят на ЕК по ценностите и прозрачността Вера Йоурова

"За първи път ЕС представя закон, който дава гаранции за защита на редакционната независимост на медиите. Държавата не трябва да се намесва в редакторските решения. Нито една обществена медия не трябва да се превръща в канал за пропаганда, на която и да е партия. Ние искаме страните-членки да предприемат законодателна инициатива и в нея да залегнат обективни критерии за назначаването на директорите и управителните съвети на медиите. И тук не трябва да има партийни приятели. Финансирането на обществените медии трябва да е прозрачно."

Еврокомисията предлага създаването на Европейски медиен съвет, който ще включва национални представители на медиите. Съветът ще трябва да следи за прилагането на правната рамка и да подпомага Комисията при изготвянето на насоки, свързани с медийното регулиране. Новият орган трябва да координира и националните мерки по отношение на медиите извън Евросъюза, които представляват риск за обществената сигурност, за да гарантира, че тези медии не заобикалят приложимите европейски правила. Съветът ще организира и структуриран диалог между много големите онлайн платформи и медийния сектор, за да насърчава достъпа до разнообразни медийни предложения.

"Новият закон посочва много ясно и категорично, че медийният съвет трябва да действа напълно независимо, включително да бъде независим и от Комисията. Казвам това за тези, които имат съмнения по въпроса. Това категорично е регламентирано в медийния закон. "Законът за свободата на медиите включва силни гаранции срещу използването на шпионски софтуер срещу медиите, журналистите и техните семейства. Актът изисква всяка законодателна, регулаторна или административна мярка, предприета от държава-членка, която би могла да засегне медиите, да бъде надлежно обоснована и пропорционална. Предвиждат се тестове за медиен плурализъм и изисквания за прозрачна държавна реклама. Този нов набор от правила е изцяло в защита на плурализма и независимостта на медиите в ЕС, увери и еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

"Сега за първи път имаме закон, който защитава обществените медии. Преди такъв не съществуваше. Ако се установят нарушения, можем да ги осъдим, а досега нямахме законови начини. Обществените медии имат обществена функция и трябва да бъдат независими и прозрачно финансирани."

Сега предстои Европейският парламент и държавите-членки да обсъдят предложения нормативен акт от Комисията. Брюксел ще насърчи дискусиите, и по-специално в рамките на Европейския форум на новинарските медии. Според евродепутата от Прогресивния алианс на социалистите и демократите - Елена Йончева, предстои по-трудната част.

Заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова заяви, че очаква съпротива от страна на националните правителства. По думите ѝ, някои държави членки искат да могат да влияят на медиите. Според евродепутата Елена Йончева противопоставянето в тази посока не е притеснително, така ще даде различни гледни точки и вероятно ще подобри отделните текстове в новия медиен закон.

 


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Много дяволско хитро! Така еврейските медии съвсем ще игнорират отделните държави и националните им интереси...
20
1
 
4
 
! Отговори
КИРЕ преди 1 месец
ГОЛЯМА СВОБОДА---ТОТАЛЕН РЕЗИЛ И ФАЛШ---ЗАЩО СПРЯХТЕ РУСКИТЕ ТВ--ОСТАВЕТЕ МЕ САМ ДА ПРЕЦЕНЯ
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че нал бяаааме много циливилозани и развити и изповядвахме сума ти ценности ? Кво е туй следене и намеси ? Че и туканканана разни важно-важно сочеха други държави че там било лошаву ?
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Божке, кой точно го публикува това. Хахаааа
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Малее, редакционна независимост - ииии-ха! Каквото поискаш, това пишеш, това публикуваш- триеш, пишеш, дорисуваш с фотошоп, всичко което ти липсва от стари снимки на други градове. Че кое е новото тук и сега? Вече става съвсем законно ли? Има ли осъдена медия? Досега не можеха ли да бъдат осъдени?
16
0
 
4
 
! Отговори
Пижо преди 2 месеца
"Редакционна независимост на медиите" - :D :D :D :D LOL. bbc първи ще ги издухат по този параграф. "Свобода на медиите" - :D :D :D :D LOL И най-накрая се изброяват медиите, за които ще има "свобода". Другите - в забранителния списък.
15
0
 
5
 
! Отговори
Свободните преди 2 месеца
Цена а на свободата е да мълчиш
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е като Делян Пеевски да прави съдебна реформа ...
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕК и свобода - това е оксиморон.
12
0
 
14
 
! Отговори
vale_karo преди 2 месеца
От тази статия разбрах само едно. Пълно ограничение на обществените медии и пълна свобода на собствениците на частните медии. Егати и демокрацията.
11
0
 
12
 
! Отговори
явеяв преди 2 месеца
Ама защо трябва да ни взимат за канарчета? Когато новините се диктуват отгоре и в последствие са разпределени по разни преписвачи в различните държави, където отговорни "журналисти' на заплата ги избълват безобстойностно и пошло, можем ли да говорим за безпипстрастност и свобода на пресата? Може ли в 2022 да се въвеждат темини като Фейк Нюз? Журналистика може и да е имало отчасти преди 80 години. Сега просто е способ за управление на масата подчинен на Министерството на Истината.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Такава тирания не е имало и по врее на средновековието, заради високите технологии.
9
0
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
в българия трият коментари забраняват на хората изобщо да коментират в определенсаит трият отделни думи изобщо в българия е пълна порнография в други саитоветрябва да имаш регистрация иначе не може
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко все повече заприличва на оруелов роман.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
глобалистите като кажат свобода значи робство, любов значи омраза, истина значи лъжа и т.н.
6
1
 
11
 
! Отговори
Йосарян преди 2 месеца
Единствено надниквам за да видя как "закон за свободата на медиите" ще означава повече цензура и контрол.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За да са независими медиите трябва да са зависими от Брюксел.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще има съпротива, и още как, иначе не може да се пускат фейк и да се настройва населението. Съвсем отделна тема е, че няма как да има свободни медии, винаги ще танцуват според това кой дава парите.
3
0
 
12
 
! Отговори
Таман да повярвам преди 2 месеца
И не можах. Ес по стъпките на австриеца от Браунау
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предполагам, че този закон ще е за защита на цензурата, нещо като министерство на истината.