Официално: Полша поиска репарации от Германия за $1,3 трлн.

Берлин отхвърля исканията, въпросът с репарациите бил приключен
4 окт 2022 19:30, Анисия Иванова
89
Официално: Полша поиска репарации от Германия за $1,3 трлн.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Полша е подала официално искане за военни репарации до Германия на стойност 1,3 трилиона долара за щети и загуби нанесени от нацистите по време на окупацията на страната през Втората световна война, предава Financial Times.

Полският външен министър Збигнев Рау заяви късно в понеделник, че е подписал дипломатическа нота, адресирана до Берлин с искане за плащането. Сумата се базира на изчисления на парламентарна комисия, която миналия месец публикува своя дългоочакван доклад.

Германските власти неколкократно отхвърлят исканията на Полша и твърдят, че въпросът с репарациите е приключен.  

Рау заяви, че ще повдигне въпроса пред своя колега - Аналена Бербок, по време на посещението ѝ във Варшава във вторник. „Двете страни трябва да предприемат незабавни действия за постигане на постоянно, всеобхватно и окончателно правно и материално решение на този въпрос,“ казва полският министър.  

Някои полски историци и други експерти обвиняват дясното правителство на Полша, че използва жестокостите от войната, за да подклажда национализма преди тежките избори през следващата година.

Те също така предупредиха, че Полша се опитва да съживи въпрос, който е бил решен през 50-те години на миналия век, когато тогавашното комунистическо правителство на Полша се е отказало от претенциите си към Германия за репарации. През последните десетилетия Германия изплати и директни компенсации на някои полски жертви на войната, особено на оцелелите от Холокоста.

В интервю за Financial Times миналия месец полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви, че правителството му не е обвързано с изявленията на предишни администрации, които са били част от съветския блок, и настоя, че няма правни документи, които да пречат на Полша да предяви нов иск за репарации. Премиерът подчерта, че Полша е готова за дълга съдебна битка с Германия.

"Ще използваме всички правни аргументи", каза Моравецки. "Хората от племената хереро и нама са чакали 120 години, за да получат обезщетение, ние също имаме време", каза още той във връзка с дарението от 1,1 млрд. евро, обещано миналата година от Германия за избиването на десетки хиляди души от племена в Намибия по време на колониалната епоха.

Стремежът на Полша за репарации засилва дипломатическото напрежение между Берлин и Варшава, като напоследък то се дължи на полските оплаквания, че германското правителство е отстъпило от обещанията си да предостави военно оборудване след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Правителството обаче е подложено на критики и от страна на някои бивши полски дипломати. Наскоро те се прегрупираха в асоциация и наскоро публикуваха нота, в която се твърди, че парламентарният доклад е използвал "доста произволни критерии" за изчисляване на претенциите на Полша.

Бившите посланици също така обвиниха правителството, че се фокусира върху нацистките престъпления като "част от интелигентна стратегия, която разчита на провокирането на антигерманско недоволство като начин за отклоняване на общественото внимание от други проблеми и за запазване на властта".

Отделно от това испанска асоциация, която проведе успешна кампания за ексхумацията на генерал Франсиско Франко през 2019 г., призова испанския министър-председател Педро Санчес да използва посещението на германския канцлер Олаф Шолц в Испания тази седмица, за да поиска и "символичен акт на обезщетение" и някакво германско извинение за подкрепата, оказана от Хитлер на Франко по време на испанската гражданска война, която включва бомбардирането на град Герника от германски самолети.

"Не може да има приятелски отношения между двете страни... без да се признаят ужасните щети, нанесени от войниците и военната техника на нацистка Германия", заяви Емилио Силва, председател на Асоциацията за възстановяване на историческата памет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Няма един виновен в дадена ситуация. Дори Югославия е била на страната на Хитлер в началото. Америка и Великобритания също са подкрепяли Хитлер. Ако тръгнем да оправяме всяка несправедливост, извършена от всеки на тоя свят, ще трябва да живеем само за това! Ние да си оправим днешните проблеми, които могат да се оправят. Миналото да оставим на историците.
62
1
 
20
 
! Отговори
Данциг е немски преди 1 година
Паляците провокираха Германия да ги нападне и се опитаха да анексират германски територии и фактически станаха причина ВСВ да започне а сега реват ..... Добре че беше Русия да ги освободи ... ама те и от това недоволни .... НАГЛА НАЦИЯ .
61
2
 
11
 
! Отговори
Фридрих Велики преди 1 година
Май пак е време да си я разделим на три с Катето и Йоско!
60
2
 
22
 
! Отговори
I’m преди 1 година
Поляците искат 1.3трлн. За 5 години война. Ние колко да поискаме от Турция за 500г тегоби?
59
2
 
1
 
! Отговори
До Христо Христов преди 1 година
И аз гледам тия, на които съветския професор Иво Христов каза, че са ***. За същите ли говорим?
58
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Гледам, тези на които Борисов още преди 10 години им саза, че са про'с'таци и на които днес директно им казаха, че ще ги управляват отвън, взели да обсъждат поляците....
57
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поляците изкараха скелета от гардероба
56
1
 
12
 
! Отговори
Цц преди 1 година
Полаките ще настъпат мотиката
55
8
 
2
 
! Отговори
До 58 преди 1 година
Руснаците изядоха дървото в Украйна, сега само янките останаха потенциален съперник на Дойче Райха.
54
5
 
24
 
! Отговори
Сибирски нощи преди 1 година
Винаги съм се чудил поляците къде са по глупост, преди или след украинците?
53
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Прави са поляците. Германците нищо не са платили (освен на евреите), за разлика от България, която до средата на 70те плащаше репарации на Гърция.
52
1
 
24
 
! Отговори
Иво преди 1 година
А те ще върнат ли немските земи??
51
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава по тази логика да искат и от Украйна.
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Паляцитее да не си насилват късмета.
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сталин с едната ръка взима източна Полша и я дава на Укрия, а с другата дава немски земи на Полша, Литва и самата Русия взима Кьонгсберг(Калининград). Става шеметна въртележка в която немците са най-нодени.
48
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кръвта вода не става немците пак ще млатят поляци, франсета и базави като мачета у дирек, после обаче русите ще ги ошаммарят.
47
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не е хамериканския ботуш да е вътъпил връз вратовтете на фрицовете нацизмът ще се върне за нула време.
46
9
 
1
 
! Отговори
Петю преди 1 година
Полша=нападната от Германия и СССР едновременно и избити 5.6 милиона поляци --коя държава щр си мълчи ако това и се случи.
45
0
 
3
 
! Отговори
Соломоновско решение преди 1 година
Да си приспадат от еврофондовете.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бербок днес беше във Варшава и заяви, че въпросът с репарациите е закрит, на което Рау под сурдинка каза, че се надява Германия да промени това си решение. Впрочем през 1953г ,при съглашението между Съв. съюз и ГДР ,Полша подписва декларация, че се отказва от претенции за репарации. Сега обаче не го признава, защото било публикувано в ежедневник, а не в юридическия вестник.