ЕП призова страните от ЕС да осигурят жилища на ромите

80% от ромите живеят под прага на риска от бедност в своята страна
290
ЕП призова страните от ЕС да осигурят жилища на ромите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Европейският парламент прие набор от препоръки, насочени към подобряване на несигурното положение на ромските селища в ЕС.

Ромите с цялото многообразие, което включва този термин, са най-голямото етническо малцинство в Европа и са изправени пред бедност и социално изключване в няколко държави членки, посочват членовете на ЕП.

Основните проблеми, на които трябва да се обърне спешно внимание, са липсата на достойни, десегрегирани жилища, до чиста питейна вода, електричество, канализация, съоръжения за преработване на отпадъчни води и отпадъци, както и продължаващата дискриминация и сегрегация на ромските деца в училищата. Членовете на ЕП подчертават също така липсата на здравни грижи, дългосрочната безработица, полицейските злоупотреби и неадекватния достъп до правосъдие.

За да се коригира тази ситуация, ЕП призовава за краткосрочни и дългосрочни стратегии, подкрепени с достатъчно финансиране от ЕС и от националните фондове, по-специално от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+), Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и националните планове за възстановяване и устойчивост.

Държавите членки следва да разпределят средствата на регионално и местно равнище, за да отговорят по-добре на непосредствените нужди на ромите, живеещи в селища в ЕС. Трябва да бъдат отстранени всички пречки, включително преки и непреки форми на дискриминация, които възпрепятстват ефективното използване на средствата.

Комисията трябва да създаде механизъм за ранно предупреждение, който да идентифицира злоупотребите или неправомерното използване на европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и други средства на ЕС, предназначени за справяне с положението на ромите, казват евродепутатите. Те също така настояват Комисията постепенно да премахне маргинализираните ромски селища в целия ЕС до 2030 г. Включването на членове на ромската общност, които извършват качествена социална работа в селищата, би било начин да се убедят ромите да ги напуснат.

Членовете на ЕП призовават децата от ромски произход да бъдат надлежно включени в националните планове за действие по Европейската гаранцията за децата. Засилената Гаранция за младежта и "Еразъм+" трябва да се използват за насърчаване на социалното сближаване и заетостта сред ромските младежи. Те също така смятат, че участието и ръководните функции на ромите трябва да бъдат качествена цел в националните стратегически рамки за ромите, за да се насърчи социалното приобщаване и демократичното участие.

Накрая, те посочват неизползвания потенциал на високообразованите млади роми като двигател на положителна промяна.

Резолюцията беше приета с 486 гласа "за", 109 гласа "против" и 38 гласа "въздържал се".

Според проучването на Европейския съюз за малцинствата и дискриминацията, 63% от ромите не учат, не работят и не се обучават, докато средната стойност за ЕС е 12%. 80% от ромите живеят под прага на риска от бедност в своята страна. 41% от ромите в деветте държави членки на ЕС, обхванати от проучването EU-MIDIS II, се чувстват дискриминирани заради ромския си произход в поне една област от ежедневието, като например търсене на работа, работа, жилище, здравеопазване и образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още по темата: ромиЕПжилища за ромите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
50
 
! Отговори
Дядо от село преди 1 година
Цял живот работя , изплащам жилище , пенсията ми е подигравателно ниска и сега да чета това ...! За ро ми те , безплатни жилища ,без един работен ден ! Деца мои , не работете, не плащайте данъци ,не купувайте жилища хора ! От Европа , ще ви купят ,без да плащате и без да работите ...!Срам и позор е всичко ...
120
52
 
1
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Правилна констатация. В България ромите са обект на расова дискриминация и нищо не се прави,за да се преобразуват ромските махали в квартали,като на останалите граждани на страната. Така е и във всяка сфера на социалния живот. Много от ромите са по-зле от улични кучета. И това става в Европа на 21 век. За да се нормализира живота на тези хора,Европейския Съюз трябва да бъде много твърд с българските управници и санкции срещу България до като и ромите заживеят като бели хора.
119
0
 
41
 
! Отговори
Дядо Боби преди 1 година
Путин ,натисни копчето че, ми писна вече!!!!!!
118
0
 
47
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Ами господа европейци осигурете хубави жилища на ромеите а пук ние от България ще ви изпратим достатъчни количества роми
117
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на другите?
116
0
 
27
 
! Отговори
Дядо Боби преди 1 година
Ами хайде да ги осиновим!!!!!!!!Търтеите на Европа трябва да живеят в лукс!!!!!! Евро Парламента да ги осиновим да вземе всичките в Брюксел!!!!!!
115
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си призовават каквото щът. Даже и пари да дават. Бат Бойко ще пусне едни обществени поръчки да им направят едни модерни фургони. Ще излапа паричките. И всички ще са доволни
114
0
 
23
 
! Отговори
ЕС! А вашите араби? преди 1 година
Тия в ЕС за пореден път показват колко са незапознати. Да започнем с това, че при ромите все още има кастова социална система. Тези, които просят, ровят по кофите и т.н. са точно такива. Тях даже самите роми ги ненавиждат. Те са дъното на тяхното микро общество и не подлежат на никаква интеграция. Но - например това лято ми се наложи да ремонтирам покрив на вилата. Майсторът ром, а чиракът е синът му. Направиха го перфектно! Не ги мързи, работят честно. Защото така се създава име - с труд и пот!
113
2
 
36
 
! Отговори
един преди 1 година
Катя, тотално сте се объркала - никой не е длъжен да осигурява основни жизнени потребности, че и жилище. Внякои свръхбогати държави може би, но тук, дето и пари за пенсии се чудят откъде, това е невъзмжно.осведомете се, че когато тези страни са били на нивото на нашето развитие, нищо не са осигурявали, дори е било по-лошо отколкото тук, защото ние сме в ЕС. Не говорете ей така и не насъсквайте роми срещу нас, защото и без това омразата е доста голяма и от двете страни.
112
1
 
50
 
! Отговори
Браво ма, Катюшо! преди 1 година
До Катя 121 Съседите ми са пестили цял живот, за да изучат двете си деца и да им дадат добър старт в живота. Каквито пари са им останали, вложили са ги в едно допълнително жилище и сега дават тази гарсониерка под наем, за да свързват двата края. Пенсиите им са смешни, макар че и той, и тя са с пълен трудов стаж и са се осигурявали. Ти обаче предлагаш да ги лишим от този допълнителен доход, за да настаним някои готованци, които цял живот щракат с пръсти и папат социал. Браво, много си умна!
111
4
 
23
 
! Отговори
Предлагам преди 1 година
На ВСИЧКИ млади хора,със средно и по високо образование,работещи и осигурени, държавата да въведе облекчена схема за закупуване на жилище,като поеме 50% от цената му и без право на продаване и даване под наем 15 години.Щом е учил, работи и плаща данъци,няма значение от какъв произход е.
110
1
 
50
 
! Отговори
Да питам преди 1 година
На рома жилище,а на българина дето цял живот се труди и издържа с данъци същия този ром,какво?От трите най дългото ли?Ааа,това не е ли дискриминация на останалото население по етнически признак?
109
0
 
24
 
! Отговори
Защо не осигурят преди 1 година
общински жилища с нормиран наем за млади хора със средно и висше образование, за да се раждат повече деца на градивните граждани - онези, които работят, осигуряват се и пълнят хазната? Докога да даваме наготово на онези, които вегетират само за да се размножават и не знаят що е това плащане на данъци и спазване на закони (например, поне до 16 г. да ходят на училище и да се чифтосват едва след като вече работят и могат да издържат себе си и децата, които биха направили)?
108
0
 
20
 
! Отговори
Папата преди 1 година
Не може ли да им ги пратим .
107
2
 
26
 
! Отговори
Почиващ преди 1 година
Ромите ВИНАГИ казват ,че са българи. Така ,че си ги търсете при вас в европа
106
0
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Другите страни имат малко роми, за разлика от нас. Лесно е да се принуди този или онзи, ами тук какво ще правим. Ще изгонят де що читаво има тук. То тук и млади няма вече да работят, отвън пари не пращат, жилища да сме им осигурявали. По-скоро ми звучи като подигравка.
105
1
 
30
 
! Отговори
Да се отделят преди 1 година
Да се помага на роми със завършено средно образование, без криминално досие и социално и здравно осигурени. Така - може, инак да ги храним, па после да ни крадат родителите по селата и децата ни поне рейсове - не мерси. Те не желаят да се интегрират, искат да си клатят краката и да им се дават пари, щот не са чували за дурекс
104
1
 
28
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
Аз съм ром. Трябва ми 3стаен в Лозенец или Иван Вазов, резервен вариант Стрелбище или Гоце Делчев. Тухла, ново строителство. Ако може и гараж или поне клетка. Ако ми дадат пари мога и сам да си намеря, за да не затруднявам логистиката.
103
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 153 - А аз като Ви разправям от години , че ще дойде време да бягаме към Евразия , не ми вярвате !
102
1
 
29
 
! Отговори
един преди 1 година
До Катя - доста неприятно ще се изненадате, ако прочетете как някои страни са постъпвали с тях. И то съвсем не само в Швеция. И аз имам въпрос към вас - като ние сме толкова лоши, защо имаме най-много на глава от населението, може би след Румъния, я ми отговорете? А другите, дето ги уважават и интегрират примерно, защо имат толкова малко роми?